Stephanotis

oana_oana

Member
Acum am observat ca si noua mea achizitie are un mic lastarel pornit sa creasca. Poate am noroc si reusesc sa vad cateva floricele pana in toamna.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daca are lastarel de floare le vei vedea mai repede.Pune-l afara Oana si sa vezi ce frumos o sa creasca.Pufaie-l si dimineata si seara.Succesuri.... :D
 

ghia_don

Active Member
Succesuri :) ...am avut si eu cu stephanotisul...chiar daca a pornit greu in primavara, acum are boboci care se vor deschide cit de curind :D ...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
S-a alăturat şi familiei mele de floriciuni un stephanotis, zic eu superb: Aşa că iată-mă aici citind de zor din experienţa voastră. După ce m-am străduit să parcurg cele peste 30 de pagini am extras următoarele (corectaţi, vă rog, greşelile):
-nu prea îi plac mutările
-iarna necesită repaus
-îi place lumina, dar nu expunerea la soare (în exces)
-necesită udare moderată şi îi place umiditatea atmosferică (ajută pietrişul umed şi pulverizările frunzişului pe timpul verii)
-necesită îngrăşământ în timpul perioadei de vegetaţie
-după acomodarea la noile condiţii lăstăreşte, revenindu-şi în cazul pierderii frunzişului;
-e sensibil la dăunători
-cu puţin noroc înfloreşte :D

Ce nu am dedus din experienţa voastră:
-care e substratul potrivit
-dacă îl pulverizaţi şi cât timp e înflorit
 

oana_oana

Member
Ai retinut totul. Eu il tin afara sub umbrar. Nu ajunge niciodata soarele la el si la vecina lui, gardenia. Le pulverizez de 3-4 ori pe zi cand sunt caldurile alea de te omoara.
Ce am mai gasit eu pe net(urmeaza sa pun la sectiunea ingrasaminte) este ca ii plac ingrasamintele cu cantitati mari de azot(N) si potasiu(K).
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, Oana! :*
Am încredere că îi va merge bine. Îl am de două săptămâni, timp în care şi-a văzut în linişte de înflorit, toţi bobocii deschizându-se. Până acum e ok.
Ceva probleme vor fi la iarnă când nu îi pot asigura o temperatură optimă constantă, dar dacă seamănă câtuşi de puţin cu hoya, până la urmă se va descurca. :D (Numai la înflorit să nu le semene! :wink: Puturoasele! :( )
 

mena

Member
Am si eu un Stephanotis de vreo 3 ani. Dupa ce l-am primit era totul ok dar odata inflorirea terminata au inceput sa-i cada si frunzele. In cele din urma a ajuns sa fie doar tulpina golasa. Nu am renuntat la el si al doilea an am reusit sa-l fac sa infrunzeasca la loc dar nu m-a bucurat cu nici o floare. Anul acesta - adica al treilea an - a reusit sa infloreasca si la mine, nu spectaculos dar a avut si el 2-3 inflorescente dupa care nu a mai vrut sa faca nici una iar frunzele au inceput sa cada. Cam asa arata si o frunza mai de aproape
Aveti idee ce nu-i convine? O posibil sa o fi udat-o prea mult? Sau poate ii dauneaza 2-3 ore de soare pe care le primeste de dimineata?
Astept sfaturile voastre.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Udare prea multa.Nu ii place asta de loc.Soarele de dimineata citeva ore nu ii strica.Dar apa da.
 

mena

Member
va multumesc pt raspunsuri..Ce rapide sunteti fetelor...am ramas impresionata... :*
De mutat stiu sigur ca nu am mutat-o...dar cu udatul banuiam ca gresesc...
Acum intrebarea mea este: Cand ar trebui udata? Lasat pamantul sa se usuce intre udari?
 

Roxana

Active Member
da, intre doua udari pamantul trebuie sa fie usor uscat, fiind o planta careia ii place apa, dar nu in exces.
 

angela draganoiu

Active Member
Mena ghiveciul cu stephanotis nici macar nu se misca un milimetru cind are boboci pt ca, mofturosul de el, ii scutura cit ai zice peste. altfel e o planta simpatica.
 

angela draganoiu

Active Member
Albela si al meu a deschis bobocii destul de greu, parca nu era hotarit ce sa faca ................ sa-i deschida :? ........... sa nu-i deschida :? .............. intr-un final a deschis numai o parte dintre ei, acu' creste ca nebunu' .
sa va mai spun ceva. avea un lastar care crestea anapoda dar avea si bobocei pe el. m-a pus .......... necuratul si am incolacit lastarul pe sirma unde sta si restul plantei. stiti ce a facut ? a scuturat toti bobocii de pe lastarul ala. oare de ce ?
 
D

dyayzh

Guest
Ups..si eu chiar azi cand l-am pozat am infasurat lastarul cu 3-4 buchetele de flori in jurul mamei planta ca ma incurca in drumul spre balcon :(
 

angela draganoiu

Active Member
sa-mi spuneti daca si ai vostrii au aruncat bobocii. pe mine nu ma deranja dar mi s-a parut ca i-ar fi mai bine asa. paote voi aveti mai mult noroc.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Al meu are 6 manunchiuri de boboci,deocamdata e bine,nu-i arunca.Dar fiind planta fitoasa,ma astept la orice.
 

albela

Active Member
La mine au crescut mult bobocii in cca 10 zile de cand i-am infasurat ultima oara lastarul pe suport
 
D

dyayzh

Guest
Nici la mine nu s-a suparat cand i-am inconjurat lastarul cu boboci pe sirma. Acuma am 4 buchetele inflorite :D
 
Sus