Sporul casei (Impatiens)

Roxana

Active Member
Impatins-ul meu nu este de loc bine. Am incercat sa-l mut in diferite locuri dar nu si-a revenit. Frunzele s-au ingalbenit si au cazut, iar acum este chel, iar ramurelele se ''pleostesc''. Il ud o data pe saptamana, il tin la lumina (fara soare direct), deasupra caloriferului (pana acum il tineam in dormitor dar era la fel).
 

Roxana

Active Member
Atunci sa-l mut din nou in dormitor unde este mai racoare. Trebuie sa-i pun ingrasamant mai mult de o data la 2 saptamani? Sa incerc sa o pulverizez?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Vezi ca se arde foarte usor de la o cantitate prea mare de ingrasamant. Mai bine ii pui mai rar. Poti sa-l pulverizezi ca mai tii la distanta paianjenii rosii. Nu prea des, din cand in cand.
 

Roxana

Active Member
ok. sa sa fac tot ce pot sa o salvez, ca asta vara m-a rasplatit cu niste floricele superbe.
 

Luciana35

Member
Si eu mai am cateva ghivece cu impatiens...toata iarna le-am tinut la racoare (13-15 grade) si lumina...nu au inflorit dar s-au pastrat destul de bine....au crescut lastarii cam lungi dar un pic mai tarziu am sa ii tund. Din experienta mea va spun ca vara infloresc mai puternic plantele tinere deci in februarie-martie am sa prind plante tinere pentru vara
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Luciana le-ai udat vreodata ?
Eu am reusit sa le pierd in proportie de 90% ca sa nu mai zic ca din seminte nu am reusit nimic.Cred ca trebuia sa mai astept cu ele si sa le pun in martie-aprilie.M-am grabit.Si cele care au rasarit ,la mutare s-au topit pur si simplu.
Insa o sa incerc din nou.
 

simonac

Member
of, pe cat sunt de frumosi, pe atat de pretentiosi...la caldura se pleostec, fac extrem de repede paienjeni rosii; eu cred ca o renunt la ei, pt ca ma lasa rabdarea, si-mi mai trebuie loc pt altele :p
 

simonac

Member
pai dupa cum spusei (na ca m-am dat dupa barbati-miu cu oltenismele) asa s-asa...inca supravietuiesc cei de la tine, dar parca vad ca la inceputul verii, taman cand sa infloreasca ii lovesc si caniculele si paienjenii, de iar nu se mai alege nimic de ei :(
 

Floria

Active Member
Anul trecut am facut rasad de Impatiens si l-am plantat in gradina. A fost o spendoare, s-au format tufe mari si toata vara au inflorit rosu si roz. Pacat ca nu am fotografii. Acum am iar rasad pe balcon si-l voi pune tot in gradina dar, il voi muta in ghiveci la toamna, nu-l mai las sa inghete.
 

Luciana35

Member
Am cateva seminte de impatiens si vreau sa le pun in pamant.Sunt foarte marunte si ma gandesc sa nu le acopar cu pamant .Ma puteti sfatui cum sa fac ?
 

lili

Member
Semintele foarte mici nu trebuie acoperite cu pamant, dar pentru o mai buna fixare pe substrat poti presara putin nisip. :)
 

Floria

Active Member
Lili,
Eu am asa am facut, am acoperit cu putin nisip. Dar, nisipul isi pastreaza accesi culoare si nu-ti mai dai seama cand rasadul are nevoie de apa. Asa ca prefer sa pun foarte putin pamant.
Tu Luciana incearca cum vrei.
 
D

dyayzh

Guest
Gabiuta a spus:
Pentru aceste flori care ne pot incinta si vara si iarna ,umbra este cuvintul de ordine(pe timpul verii)!Si apa..........nu pina la baltire dar apa multa.
Iarna sa le fie cald!
Apoi,vorbesc iar din constatari proprii:trebuie revigorati prin taieri succesive."Batrineii" vor cheli,nu vor mai face flori,etc.........
Lastarii care se prind atit de usor in apa va vor delecta la rindul lor cu flori proaspete!!!
Nu va feriti sa tundeti.Dimpotriva.Le va face mai bine si voi veti avea permanent impatiensi infloriti.
simonac a spus:
gabiuta sa stii ca ai dreptate...dupa fiecare inflorire trebuie sa taiem lastari si sa-i punem la prins, pt ca planta mama se pare ca ramane epuizata dupa inflorire si nu mai rezista...ca sa nu mai zic ca ai mei cum fac boboci, apar si uraciosii de paianjeni rosii
Gabriela a spus:
asa e Gabiuta, le place apa.la mine daca uit sa-l ud isi lasa frunzele in jos si parca plange.iar ca si conditii il tin la geam, dar pe pervaz afara am jardiniera cu petunii care filtreaza soarele.
stiti ce am vazut la praktiker? un impatiens cu floarea batuta.cel putin asa parea a fi dupa frunze si forma. foarte frumos.
Gabriela a spus:
probabil ca ai din soiul acela pitic. al meu are cam 30 cm inaltime si merge tuns.la cei mici le ciupesc varful de crestere pt a stimula ramificarea.
poti sa-i tunzi si pe cei mici daca observi ca nu mai infloresc ca inainte.
numai sa ai grija cand tai ramurica sa tai de la un nod ca sa nu ramana in urma un ciotulet de ramura,pt ca in timp acela va strica aspectul general al florii.
Gabriela a spus:
scopul taierii este intinerirea.tai ramurile mai batrane si le stimulezi pe cele tinere sa mai creasca.daca plantuta ta e tanara probabil ca nici nu prea are nevoie de taiere.
si mai e o chestie....daca plantei tale ii merge bine asa cum e acum nu o chinui.daca da semne de oboseala,nu mai infloreste sau cheleste...sau orice semn ca ceva nu e in regula atunci poti sa intervii la ea.dar daca ai o planta sanatoasa care are frunzisul frumos si isi face datoria si infloreste las-o. inseamna ca i-ai asigurat conditii bune pana acum.
parerea mea :oops:
 

nicoleta

Member
As vrea sa va arat cei doi mici impatiensi pe care i-am stropit cu nisorun, acum au inflorit, cel rosu tine florile dar cel roz nu, boboceii pica inainte de a se deschide. Frunzele tot rau arata...ce sa fac, ca tare ii mai iubesc!!!
 

lili

Member
nicoleta a spus:
As vrea sa va arat cei doi mici impatiensi pe care i-am stropit cu nisorun, acum au inflorit, cel rosu tine florile dar cel roz nu, boboceii pica inainte de a se deschide. Frunzele tot rau arata...ce sa fac, ca tare ii mai iubesc!!!
Din pacate frunzele impatiensului ( Lisa harnica), odata atacate de paianjenul rosu, raman cu acele urme. Aceste urme pot fi eliminate in primavara, atunci cand planta porneste cu toate fortele . Atunci o poti tunde, eliminand partile inestetice.
Caderea boboceilor se datoreaza faptului ca planta nu are suficiente resurse ,este obosita si este un pic mai sensibila decat surata ei . Ea se concentreaza pe supravietuirea si dezvoltarea ei... bine face ca arunca bobocii... altfel in primavara ar iesi mai obosita.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Din semintele cumparate de la Indagra pe care le-am semanat din mare nerabdare chiar atunci :( mi-au supravietuit doar doua plantute :D dar..........sunt vrednicute.Acum au si flori.Poze miine sa le vedeti deschise.
 
Sus