Specii de plante pentru iazuri

Sparow

Member
E inca un pic cam devreme si eu am cautat de am capiat in primavara trecuta dar o sa fie in 9-10 mai expo de flori in Timisoara daca nu ma insel si atunci ai de unde sa alegi,bani sa ai.Am dat 70 ron pe unul mare care mi-a facut toata vara cate 2 flori odata,culoare crem.Am mai luat si 3 medii si au inflorit de vreo 4 ori cate o floare fiecare.Roz.Asa ca nu dispera.Cat despre comanda prin posta nu am incercat,mie imi place sa vad marfa in mana mea inainte de a da banii.Sant si cam pretentios la flori.
 

Yanquapin

Member
Nuferi ar trebui sa apara la Hornbach- anul trecut au fost 4 sortimente, le-am luat pe toate. Colega Mira Cureleanu are si altele, care nu prea se gasesc la magazine, si va mai avea inca.

Lotusi- mai greu. Incearca in Parcul Circului, si daca se ia vreun gardian de tine, spune-i ca numai protejat n-ar trebui sa fie, ca a distrus tot lacul (eutrofizare-> mlastina imputita, cloaca de tantari pentru cateva cartiere :rofl: ). Ar trebui sa faca o curatenie chiar, fiindca, de la un palc mic de nici 10 mp acum vreo 15 ani, s-a inmultit exponential, iar anul trecut am fost martor la atacul final: a cucerit tot lacul!
Faina priveliste, dar partea cu eutrofizarea si tantarii nu e deloc neglijabila, mai ales ca pot produce epidemii; pestii mai reduceau numarul larvelor, dar apa aia e- sau va deveni rapid- improprie majoritatii pestilor.
Cu exceptia unor specii- Umbra krameri (nativ si protejat) sau Macropodus ocellatus (China), nu cred ca alte specii ar trece de iarna. Sub gheata solida, resturile de lotus in descompunere transforma apa in otrava pestilentiala.

Pana la a avea lotusi, eu zic sa te axezi pe nuferi. Mult mai rapida inflorirea (de la un ciot de rizom cat un con de brad-> floare in 35 zile!!!), plus ca se simt perfect in volume si adancimi mici. Dupa ce esti mester, incearca si lotusii, dar tine cont ca sunt mai mofturosi si vor sol serios pentru a produce frunzele/florile alea spectaculoase. Eu am tinut nuferii in substrat steril (vase perforate de cca. 2l, cu... pietris), singurul aport nutritiv fiind dejectiile unor pesti minusculi (guppy&Co.)- cu lotusii nici in vis n-o rezolvi asa simplu.
 

Emil12

Member
Va multumesc tuturor ptr sfaturi.Momentan mi-am facut o comanda de 1 nufar sa vad cum si in ce conditii ajunge planta si se prezinta.Bazinul meu are 12 m lungime si 9 latime.Iar anul asta sau in 2 ani voi mai face in diagonala lui inca 1 de aceasi marime.Banuiesc ca le voi unii cu un canal>voi revenii cu poze cand ma apuc de lucrari.La un asemenea bazin imi permit cateva hardaie cu lotusi.Desi am substrat la fundul bazinului prefer sa plantez in ghivece plante cu extindere rapida cum ar fi trestia sau papura.Banuiesc ca lotusii ii voi planta in hardaie.Cat despre substrat folosesc reteta din acvaristica.10 cm Frunze moarte intrate in descompunere,1 cm balegar macerat,restul giveciului il completez cu pamant din livada.La suprafata 1 strat de nisip de 2 cm si 1 strat de 2 cm de pietris grosier ca sa impiedic crapii sa ajunga la pamant si sa-l rame.Pana acum toate florile mi-au crescut foarte bine cu reteta asta fara sa fiu nevoit sa adaug ingraseminte lichide sau sub forma de pastile din comert.Cu nuferii nu am experienta ptr ca abia anul trecut am trecut de la acvarii la iaz deci sunt un incepator in pond-uri.Lotusii din parcul circului sunt frumosi,chiar ma gandeam ca in vara inainte sa vin la casa de vacanta sa incerc sa iau 1 rizom cu riscul de a ma certa cu niste gardieni.Cat despre tantari...Macropodus ii extermina....dar avand in vedere ca este un peste agresiv si teritorial nu supravietuiesc foarte multe exemplare.Iar un iaz de marimea aceluia ar cam avea nevoie de un numar considerabil de exemplare.Va tin la curent cand imi ajunge nufarul
 

Yanquapin

Member
Aha, pai esti de-al meu!!!
La ce bazin ai, lotusii merg ca focul! De Macropozi- nu-ti face griji, pot sa colcaie si nu e problema; desigur, vor ajunge sa colcaie daca pui doar 2-3 perechi la inceputul lui Mai, si vor colcai pana in toamna doar cei mai tari- sa te astepti la sute, chiar mii, daca le dai hrana suplimentar! Hrana e problema, e singurul factor-limita.
In acvariu sunt brute, dar nu mereu. Eu nu i-as pune cu nimic, dar vad pe la unii incepatori care si i-au luat de capul lor ca nu se ating nici de guppy- si asa am avut si eu odata, acum vreo 20 de ani :rofl: . Totusi, stiu ce le poate pielea si de principiu tin o specie intr-un bazin.
In plus, ii poti avea activi exact cat tine sezonul tantarilor- cand e deja frig pentru tantari (Oct/Noi) e si momentul sa scoti pestii; apa are atunci vreo 12 grade, si e cam limita lor. Tin si mai jos, dar apar trei probleme:
1- nu pentru mult timp, pe la 5 incep sa pice;
2- odata adusi la o temperatura mult prea mare fata de cele cateva peste zero, au un soc oribil si imunitatea le scade drastic; asa ca e mai bine sa-i aduci in casa cat diferenta nu e inca prea mare- de la 12 la 15-20 saltul nu e atat de nociv. De la 5, e periculos;
3- apa trebuie sa fie initial cea din iaz, si modifici treptat parametrii prin schimburi mici; daca pot suporta socul temperaturii diferite, combinat cu socul chimic simultan ii poti da peste cap.
 

Sparow

Member
Adica sa prinzi pestii si sa ii bagi in casa?Am avut si eu ganduri de astea.Dar nu tin in practica.Am vrut sa scot pestii pe la sfarsitul lui septembrie,dar a fost o singura noapte 6 grade si ...adio scalari,si alte cele.Si la un miniiaz poate dar la cele 9X12 m sa scoti apa ca sa ii poti prinde.....nu prea cred.Si altfel cum sa ii prinzi?La placuta? :rofl: musculita artificiala? :tavalit:
 

Yanquapin

Member
Scalarii sunt amazonieni, deci colocatari cu Discus... nici o sansa sa-i lasi prea mult timp sub 20 fara sa-i faci praf...
Guramii- SE-Asia- mai jos de 15 nu a vazut nici bunica lor.
Nu-i deci de mirare ca specii ecuatoriale si tropicale ti-au pierit. Eu vorbesc de specii subtropicale! Astea tin si la 5 grade, dar nu mult timp. Un regim de 10-15 pe toata durata iernii este suportat fara pierderi.
Eu am dat idei. Cine e interesat va gasi varianta proprie si pentru a-i prinde, si altele.
A propos, crapii koi nu cred ca au vreun interes la tantari, eventual cand sunt mititei de tot. Daca nu mi-ar place si pestii, pentru a-mi tine nuferii sau alte balarii ar trebui oricum sa bag si cativa pesti, de raul tantarilor care folosesc orice paharut de apa ca sa depuna.
 

Timy

Member
Buna ziua, nu aveti un site de la care pot comanda plante, sau magazin in apropriere sau in targu mures? :? Ma refer la nuferi, zambile de apa, si care produc flori frumose.
 

Dum

New Member
Plante de apa

O planta de apa care imi place foarte mult si rezista la temperaturi scazute peste iarna este Scirpus zebrinus. Poate fi tinuta si in ghivece in apa dar cel mai bine ii plac zonele mlastinoase de pe langa iazuri. Anul trecut in afara de nuferi mi-am scos toate plantele din iaz si mi-am facut o mica mlastina. Ei bine absolut toate plantele de mlastina au trecut iarna asta cu toate ca au fost mult timp inghetate.
Sper ca la inceputul lui mai sa ajung in Ungaria la o pepiniera si sa-mi aduc ceva noutati ca Butomus umbellatus,Imperata cylindrica 'Red Baron' si Zephyranthes candida.
 

bebe Iris

Active Member
Timy a spus:
Buna ziua, nu aveti un site de la care pot comanda plante, sau magazin in apropriere sau in targu mures? :? Ma refer la nuferi, zambile de apa, si care produc flori frumose.
Timi, eu stiu de gardenstore.ro...au si nuferi si alte plante de apa.
 

robertto

New Member
zambile de apa

Sunt din Iasi si as vrea sa cumpar cateva zambile de apa pentru un mic iaz din curte . Ma poate ajuta cineva ? sau un magazin prin zona?
 

johnymic

New Member
Anul acesta am pus in iaz Elodea si Zambila de apa dar nici una nici alta nu s-au dezvoltat pe cat ma asteptam prin urmare am o apa de un "frumos" verde smarald opac :roll: . Am verificat elodeea si e foarte frumoasa doar ca nu a crescut asa cum stiu ca o poate face iar zambila are niste radacini frumoase si sanatoase (cu toate ca le rod pestii mei intr-o veselie) dar frunzele sunt mici si vestede si de flori nici vorba. Oare de ce?
 

dolby

Member
Plante iaz

O seara buna.
Mi-am facut si eu un iaz de cca 9m/4m luciu de apa cu adancimea medie de 1.70m, iar la un capat am facut o treapta de 1m pe toata latimea, care este la adancimea de 0.6m.
Am pus doua straturi de geotextil, peste care am pus membrana de 0.8 mm parca.
Am umplut cu apa de la put (mi-a luat cca 2 saptamani, sa nu ard pompa).
Acum sunt gata sa-l populez cu plante si pesti, dar am mai multe nedumeriri.
- In primul rand, pot aduce in ghivece plante existente in baltile din apropiere gen pipirig, papura si sa le pun pe treapta creata fara a exista riscul de a contamina cu ceva?
- Ce plante pot cumpara acum pentru aceeasi treapta creata, tinand cont ca vine rapid toamna si evident iarna? E mai bine sa astept primavara?
- Am un nufar cumparat de cateva zile intr-un ghiveci care are inaltimea de cca 20 cm si este pentru zona 4 parca. Trebuie sa-l pun asa cum este pe fundul treptei si astept sa creasca pana sus sau cum? Sa-mi scuzati lipsa de cunostinte... sau astept primavara cu el in ghiveci?

Mai sunt altele, dar nu-mi vin in minte acum.
 

goodmans

Member
Salut,
De filtrare nu ne povestesti nimic?
Fara ea,la vara o sa ai o frumoasa ciorba verde.
Daca vrei sa bagi plante comune din balti/lacuri/rauri,exista un mare risc de contaminare de aceea iti recomand sa iei doar radacini,rizomi pe care sa le cureti bine,sa le tii in apa cu verde de malachit sau alt dezinfectant care nu afecteaza plantele si le plantezi.Vor da la anul dar riscul de infestare cu ceva e mult redus.
La adancimea aceea de 0.6m se preteaza foarte bine multi nuferi si lalele de apa,pontaderia cordata,etc
Din pacate nu prea le mai gasesti acum in magazine,poate la primavara.
Apa trebuie recirculata si filtrata fiind un habitat artificial,si bine oxigenata.
Trebuie sa ai grija si la efectivul de pesti.Daca sint foarte multi nu prea e bine.
Cu ce vrei sa-l populezi? pesti ornamentali?
 

dolby

Member
Multumesc pentru raspuns.
Pentru plante, voi astepta pana la primavara fara probleme. Am vazut la magazinele de profil ca oferta este cam saraca acum.
Voi cumpara plantele, sa nu risc.
Vreau sa-l populez cu puiet de caras si crap in principal. Am citit ca pot baga 5-10 kg de peste.
Deocamdata sunt in iaz cca 80-100 de fate prinse cu halaul dintr-o balta din apropiere, trei broaste si multe larve de tantari cred.
Despre filtrare nu pot spune nimic :( .
Eu ma gandeam ca mai scot din cand in cand ceva apa sa ud plantele ornamentale (voi face o oaza de liniste in jurul iazului) si legumele parintilor si volumul pierdut sa-l refac cu apa din put.
Apoi vreau ca cumpar o pompa de consum mic (momentan nu stiu ce model), care sa-mi scoata apa de undeva din partea de jos a iazului si cu ajutorul unei cascade sa o aduc inapoi.
Nu-mi dau seama cat timp trebuie sa fac asta pe zi, pe saptamana.
 

bibacj

Member
Intr-un iaz cu carasi si inaltimea apei de 50-70 cm pot sa pun ceva plante? Aveti de vanzare sau stiti unde pot gasi in Cluj?
 
Sus