Solul si importanta lui

sicora fabian

Active Member
Una-i sa te joci in spatele blocului iar cineva interesat sa-ti prezinte gradina ca fiind o descoperire mondiala si alta-i sa cultivi sute sau mii de hectare, obligat fiind sa-ti scoti cheltuiala.
Aricultura moderna este un concept pe care foarte putini din exterior il cunosc. Asta-i una la mana!
A doua este ca in tarile dezvoltate se practica o agricultura industriala, solul fiind mijlocul de productie alaturi de soiurile folosite.
Agricultura de subzistenta este echivalentul cultivarii florilor in gradinita pentru a-ti incanta ochiul!
Aceste metode "permaculturale" au tot fost date ca exemple de prin anii '60 ai secolului trecut; de ce n-au fost implementate in cultura mare?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Sigur ca nu e vorba de agricultura industriala...n-ai cum sa faci culturi intercalate pe 10 ha de teren in asa fel incat sa fie si rentabil si usor de recoltat
Dar pentru ferme mai mici, chiar cu mici productii pentru vanzare, eu cred ca ar functiona.
Este si un mod de a reduce cheltuielile cu lucrarile, care cred ca ar fi bine-venit pentru multi. Doar ca trebuie gandite un pic lucrurile, pentru ca e vorba si de a recrea, in acea ferma, un ecosistem care a cam fost distrus si de a reface calitatea pamantului. Asta ca sa reduci la minim si utilizarea pesticidelor.
Eu cred ca ar fi o solutie foarte buna pentru satele de la noi, unde terenurile arabile sunt foarte fragmentate,nu exista suprafete mari de teren ale unui proprietar unic, sunt parcele mai mari sau mai mici
Eu am ramas uimita de bunul-simt al unei afirmatii pecare japonezul o face in cartea sa: el vindea fructe ecologice unor magazine de desfacere si a fost socat sa constate cat de scump erau revandute cumparatorilor. Spunea ca nu exista nici un motiv sa se intample asta, intrucat pentru fructele produse de el nu se cheltuise nimic pentru ingrasaminte chimice, pesticide si utilaje de lucru. si e logic, evident, daca un sistem ecologic echilibrat functioneaza intr-o ferma. :wink:
 

sicora fabian

Active Member
Da, Claude, adevarat! Aceste produse ar fi intr-adevar ecologice!
Insa este nevoie de foarte multa munca fizica, aspect pe care japonezul nu l-a luat in considerare cand a afirmat ca nu a cheltuit mult!
Este usor de dat ca exemplu, insa in momentul in care te apuci si vezi ca nu te tine spatele sa-ti duci munca la bun-sfarsit, nu prea-ti mai arde de "permacultura".
Mecanizarea este o metoda foarte eficienta de a reduce munca fizica, necesarul de zile-om, care costa foarte mult!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu cred, sa cultivi pomi fructiferi in sistem ecologic nu are cum sa implice mai multa muncsa fizica decat cultura clasica. Dimpotriva. Dar pentru asta livada ta trebuie sa fie un ecosistem complet si functional cu insecte, pasari, sa nu lipseasca verigi importante.
Citeam o carte a unui agricultor german, Heinz Erven, care construia inclusiv cuiburi pentru urechelnite si le punea in gradina.
Iar la legume...la fel, pentru suprafete mai mici de teren nu plivesti mai mult la buruieni ci dimpotriva.
 

sicora fabian

Active Member
Un ecosistem "complet si functional" inseamna un ecosistem in echilibru stabil, insa cand inervine omul, oricat de putin, se duce naibii stabilitatea! :(
Aceste exemple sunt doar tehnologii ecologice prezentate eronat de niste impatimiti si visatori ecologisti, dar fara multe cunostinte de agricultura si cu putine ore petrecute in soare, vant ori ploaie la lucrul pamantului . . .
Mai intai trebuie soiuri rezistente, atat la conditiile edafo-climatice cat si la boli si daunatori. Acestea sunt soiurile traditionale, cu productivitate scazuta si calitati organoleptice putin cautate.
Sa nu lucrezi intervalul dintre pomi, nici macar prin cosit, inseamna sa creasca balariile cat casa si sa-ti sufoce pomii, privandu-i de lumina, aer apa si substante organice. Oricat de rustici ar fi pomii fructiferi, daca nu-i ajuti in primii ani pentru a-si forma un sistem radicular profund incat sa lupte cu buruienile si seceta, n-au nici o sansa!
Daca supravietuiesc, in cativa ani se va forma o biocenoza, insa echilibrul acesteia ar putea insemna eliminarea pomilor in favoarea altor specii dendrologice . . .
Ti se pare simplu, insa daca lasi natura in pace, ea elimina tot ceea ce tine de om, caci nimic - dar absolut nimic din ceea ce facem noi nu poate sta singur pe picioare, deci nu poate fi un factor de echilibru si cu atat mai putin de stabilitate pentru un ecosistem!
 

anasstasia

Active Member
Ma scuzati ca intervin, insa discutia voastra imi place foarte mult. Chiar este foarte interesanta. Ma bucur ca exista si discutii de acest fel.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu nu vorbesc de un non-interventionism dus la extrem, e extrem de greu de ajuns la asa ceva, cum spui si tu, ecosistemul trebuie sa fie in echilibru perfect pentru a reusi asta. De exemplu eu vreau sa curat iarba din jurul trunchiului pomilor, pentru ca ma incomodeaza rau la taiat iarba, ca nu-s eu expert cosas asa ca tund cu masina. Dar in locul ierbii o sa plantez la baza pomilo anuale care se autoinsamanateaza si care peste iarna ingheata, ramanand ca masa verde care acopera solul si va functiona ca ingrasamant, anul urmator. Sau, eventual, ceva perene care au o actiune benefica, cum ar fi tataneasa, mai vad, problema e in studiu inca.

Iarba o tai in livada ca altfel nu ai cum sa te misti pe acolo, devine un cosmar, dar o tai la o inaltime de 10-15cm. Sigur ca totul e de incercat, dareu am observat de-a lungul timpului ca solul de pe terenul arabil s-a modificat, cu cat a fost arat cu atat a devenit mai compact, in lipsa aratului e greu de lucrat si e foarte accentuat fenomenul de crusta la suprafata, apa fuge in toate directiile, pamantul o absoarbe foarte greu, iar asta nu se intampla acum 20 de ani.

Cu cat un sol e mai solicitat si saracit si nu mai exista un ecosistem iar plantele, indiferent ca-s copaci sau legume, sunt tratate intens cu pesticide, cu atat scade rezistenta lor naturala in fata bolilor, sistemul lor imunitar e practic anihilat, nu mai are motive sa lucreze. Nu-mi fac iluzii ca nu o sa mai stropesc cu piatra vanata sau cu altceva, ocazional, dar vreau sa limitez asta cat se poate de mult. Voi stropi doar la nevoie.
 

anasstasia

Active Member
:rofl: :rofl: :rofl:
Pentru ca deocamdata nu stiu ce sa spun. Pentru ca deocamdata sint invadata de buruieni care cresc de 2 m inaltime desi au fost o data erbicidate, asa ca nu pot lasa natura sa-si urmeze cursul. Voi incerca insa sa "fentez" natura si sa o inving cu propriile arme.
Anul acest vreau sa erbicidez in citeva rinduri (stiu, nu sinteti de acord, insa imi asum hotarirea luata), iar la toamna voi planta trifoi alb pe terenul ce deocamdata este necultivat. Am ales o planta relativ invaziva, care sa stie sa se lupte cu buruienile. Am inteles ca pamintul nu poate sta "gol", ca el trebuie cultivat, ca trebuie sa existe plante pe el, altfel el oricum va fi invadat de buruieni.
In curtea unde sint atit trandafiri cit si buruieni "la greu", am ales sa plantez papadie, iarba caprei, musetel, vinca si trifoi alb.
Ce pot sa spun cu privire la sapat la mine in curte: nu am eradicat deloc din buruieni (doar din vita si miliardele de pui de visini am mai curatat) si pamintul se face bocna dupa ploaie, formind cruste la suprafata lui. Nu stiu insa daca nu as mai sapa daca lucrurile ar sta altfel.
 

anasstasia

Active Member
Asta imi doreasc si eu la gradina mea de trandafiri. Sa stropesc la nevoie si sa-i las sa se descurce si singuri. Nu sa stau sa-i debilizez si sa le aplic tot fel de tratamente preventive. Sa se descurce singuri. Ma bucur intr-un fel ca nu sint acolo si au fost obligati sa se descurce singuri in fata secetei si soc: desi nu au fost udati 2 luni in vara trecuta (si stim ce temperaturi au fost iar curtea mea este in sudul tarii), unul nu a murit de sete. Deci se poate!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Anastasia, eu anul trecut n-am stropit deloc trandafirii si, intre toti, am avut doar 2 cazuri de boala, unul cu patare neagra si unul cu fainare, asta prin septembrie, chiar m-am mirat, la mine nu apare fainarea. Dar a fost foarte seceta, deci e explicabil.

Fabian, eu nu spun ca acesti oameni sunt infailibili, spun doar ca, la nivel de gradina personala e bine sa incercam si alte variante, de ce sa ramanem ancorati in niste scheme? Pe niste suprafete mici de teren noi aplicam regulile celor ce fac agricultura industriala, ceea ce nu mi se pare in regula. Am imbratisat cu entuziasm pesticidele, gandindu-ne ca ne scapa de toate necazurile, dar nu prea e asa. Noi dezechilibram complet orice sistem si ne trezim intr-un cerc vicios care ne obliga sa mergem inainte asa si e tot mai rau
 

anasstasia

Active Member
Eu i-am stropit, dar de patare neagra nu am scapat. Abea astept sa-i stropesc cu zeama bordeleza. Pina la urma frunzele de pe sol trebuiesc sau nu strinse? Ca sa devin depresiva, ca la citi trandafiri sint, sa ma apuc sa string frunzele....trebuie sa-mi iau concediu doar pentru asta.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Claude , tata ara terenul nu ca sa l doara spatele ci ca sa :

- dispara buruienile
- dispara "balaurii"
- sa ajunga zapada la radacina pomilor
- solul se aeriseste mai usor si nu crapa vara la seceta
- ....ca sa arate bine :rofl:

Am imbrasitat pesticidele ca suntem fortati , tot ce apare uneori provin din culturile fortate apoi portati la noi prin cumparare de puieti , plante etc

Desi suntem acuzati noi ca din cauza noastra capata rezistenta , as zice mai degraba ca "Dorel" de la ferma e de vina si nu eu, si pur si simplu pomii cred ca au pierdut abilitatea de a se apara singuri , la ferma sunt tratamente la 14 zile care daca nu sunt repetate in primavara au efecte dezastruoase.

La mine 5 pomi de yurta au murit pe partea de altoi (portul era viu dupa 6 luni de la decesul aerian) fara sa mi explic de ce , desi ulei si frungicide au fost aplicate.

O concluzie ar fi ca intradevar sa nu ascultam fiece blogist ca stie el , plus ca , cartea e destul de veche si depasita ca timp si culturi, si sa incercam sa vedem cum putem imbunatati ceea ce avem cu ceea ce acumulam referitor la cultura/ingrijire/protectie.

succes
 

mcsi74

New Member
Dragii mei,
parerea mea este ca trebuie protejata viata solului, ceea ce nu se poate cu ajutorul chimicalelor (ele omoara totul). Din moment ce ai suficiente vietati care sa iti afaneze si fertilizeze solul (aici ma refer la insecte si animale de toate felurile, chiar si cele daunatoare sunt fertilizatori ai solului daca sunt devorate inainte de a cauza daune mari) va trebui sa investesti mult mai putini bani si energie. Plantele vor fi mult mai rezistente in fata daunatorilor, aplicand mulci nu vei mai avea de lucru cu buruienile si udatul va fi mult mai usor (pamantul acoperit necesita mult mai putina apa). Din pacate (imi cer scuze ca ma plang :cry: ) am niste socri care nu pricep o iota din toate acestea, nu pot sa inteleaga cat de inutil si daunator este sa invarti de mai multe ori pe an pamantul (nu mai gasesc nici o rama in sol) si sa ucizi toata viata solului cu o gramada de chimicale... si uite as am ajuns in loc sa am niste rosii frumoase, ca prietenele mele care au aplicat din primavara aceasta teorie, sa am niste plante firave si pline de afide cu care ma lut in continuu (slava Domnului am reusit sa le tratez bio pana acum), pe langa ca trebuie scoase buruienile, afanate si udate aproape nonstop. Si uite asa duc o lupta continua si nu mai reusesc nici sa imi recoltez la timp celelalte produse de care nici nu mai am timp sa ma ocup. De toata lupta aceasta as fi scapat daca m-ar fi lasat soacra sa asez intre plante mulci (daca vrei sa fie mai eficient sa pui carton sub stratul de iarba, fan ori ce doresti sa utilizezi si sigur nu mai ai treaba cu buruienile, doar sa te asiguri ca este un strat suficient de gros). Va pot asigura ca prietenele mele vor face la fel si la anul, eu insa... numai Dumnezeul stie daca imi va permite soacra sa ii "pocesc" gradina. Spuneti pentru mine un Doamne ajuta :rugaciune:
Multumesc pentru rabdare.
Doamne ajuta pe toti!
 
Re:

Mcsi, sper ca nu te superi ca intervin./
Si eu "invart pamantul'. Iti spun si de ce. In primul rand, tine de estetica. Straturile arata mult mai frumos daca sunt sapate, iar in al doilea rand, plantele au nevoie de aceasta "invartire" pentru ca radacinile trebuie "sa respire". Pamantul se batatoreste si le sufoca. Chestia cu numarul ramelor, tine de sol. In gradina mea, sunt foarte multe rame si nu le suport./ chiar le-as elimina, daca as sti cu ce sa dau./Sunt adepta chimicalelor pentru ca nu avem nicio sansa cu tratamentele bio. Mai ales ca in vara asta, nu ne ajuta vremea.
Sper sa nu deranjeze parerea mea :)
 

mcsi74

New Member
Nu ma supar deloc, fiecare are dreptul la o parere.
Problema e cand nu poti sa faci ceea ce consideri ca e mai bine pentru sanatatea ta si a copilului tau.
In legatura cu afanatul: dac lasi solul acoperit cu un strat de mulci nu mai ai de lucru , doar sa uzi din cand in cand si sa mai fertilizezi, restul o fac ramala si celelalte vietati.
Dar eu nu sunt o experta, iti recomand urmatorul filmulet:
http://fymaaa.blogspot.ro/2012/03/solur ... awton.html
Eu pe baza ei mi-am indrumat prietenele sa-si puna carton si peste, stratul da fan. Cea care s-a miscat mai repede, nici nu a trebuit sa-si ude rosiile pana nu demult, sunt vizibil mai viguroase, cu rosii mai multe si mai mari chiar si decat cealalta prietena care a intarziat vreo saptamana. Ale mele sunt vai de capul lor, desi am depus o munca enorma pentru a le mentine in viata.
Eu va doresc sanatate la toti.
 

sicora fabian

Active Member
Nu recomand nimanui sa foloseasca fan pentru a mulci solul si o spun din proprie experienta. Intr-adevar, si-a facut rolul de a pastra umezeala si temperatura mai coborata, dar cand au inceput sa incolteasca semintele din el, a ajuns un calvar!
Mulciul se asterne pe solul ud si afanat si are actiune benefica de necontestat, inclusiv impotriva tasarii.
 

mcsi74

New Member
tocmai pentru a nu germina semintele s-a pus carton, poti sa o pui si direct pe iarba in felul acesta
 
Sus