Solul si importanta lui

sicora fabian

Active Member
Deschid acest topic ca un semnal de alarma, in special pentru cei care au gradini! Fertilitatea solului nu este data doar de cantitatea de macro si micro elemente ci de capacitatea lui de a le retine si pune la dispozitia plantelor, iar materia organica incorporata are un rol esential! Deci nu renuntati la adaugarea de mranita ori compost in fiecare toamna ori primavară la saparea adanca a solului! Aceasta lucrare are numai avantaje pentru marirea fertilitaţii solului!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumim pentru sfaturi!
Eu una as vrea sa stiu cum pot imbunatati calitatea solului acolo unde am gazon astfel incat sa scap de goluri, de buruieni nedorite gen papadie, trifoi, etc
 

Pocalinda

Member
Eu imbunatatesc solul cu mranita in fiecare an dar din pacate cantitatea este limitata.
O alta substanta ati recomanda? Nu sunt adepta chimicalelor dar atunci cand situatia o impune ma vad neviota sa fac compromisuri. compost nu am cum produce, mranita e limitat, vedeti o alta solutie?
 

sicora fabian

Active Member
Gradinar1, mai intai trebuie sa vezi daca intr-adevar solul este de vina si nu intretinerea! La gazon, lucrarile trebuie facute continuu, fara intrerupere, mai ales tunsul! Daca este solul de vina, atunci va trebui sa-l ameliorezi prin lucrarile speciale: aerisire, verticutare, adaos de turba, mranita sau nisip. Va trebui si sa eviti sa-l calci cand este ud!
Pocalinda, si turba este buna, poate chiar mai buna decat mranita!
 

sicora fabian

Active Member
gradinar1 a spus:
Multumesc Fabian!
Pentru putin si cu placere, insa trebuie sa identifici cauza! Avand vegetatie acoperitoare permanenta, este destul de greu sa imbunatatesti calitatea solului de sub gazon si o poti face doar in timp. :D
 
A

Anonymous

Guest
@Pocalinda, da-ti o cautare pe Google, si alege-ti furnizorul care va convine. Sint foarte multi,dar...atentie turba este de doua feluri.


@gradinar 1, in cazul in care aveti gazonul insamintat, existent, atunci trebuie sa procedati altfel, adica pragmatic si cu metode moderne:
-pentru combaterea buruienilor dicotile se foloseste o substanta dedicata utilizarii la gazon.
-pentru imbunatatirea solului, controlul apei, altele, la fel specializate.
Golurile din gazon, prezenta dicotilelor, nu se datoreaza "defectiunilor" solului.
Sint "programe" speciale pentru fertilazarea zonelor cu gazon. Acum de exemplu se aplica un tratment gazonului pt. toata perioada lui de iernare.
In acest moment sint cu discutia off topik, asa ca daca doriti, putem sa discutam pe larg la locul potrivit.(daca considera moderatorii, pot muta aceste rinduri la"gazon")
 

sicora fabian

Active Member
Le voi muta, 2+! Pocalinda, 20 litri/mp turba. Sunt saci de la un litru la 1000 litri. O poti amesteca si cu pamantul din groapa de plantare.
 

sicora fabian

Active Member
Materia organica descompusa si apoi mineralizata este singura care are capacitatea de a mentine in partea superioara a solului elementele nutritive din ingrasaminte - deci in stratul explorat de radacini!
Daca solul este sarac in materie organica (pe langa celelalte neajunsuri pe care le cauzeaza), nici nu retine ingrasamintele si acestea ori vor fi spalate daca solul este nisipos, ori se vor acumula - in cazul unui strat impermeabil si vor da fitotoxicitate.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Tocmai am descoperit o carte, a carei autor explica faptul ca aratul este o tampenie, ca nu prezinta beneficii ci, dimpotriva, dauneaza calitatii solului si ca virgula culturile noastre ar duce-o infinit mai bine daca nu am mai ara, explicand care ar fi, dupa ceea ce a experimentat el personal, lucrarile potrivite si necesare pentru a avea un sol sanatos, cu capilaritate buna.
Cand voi citi tot ce-a scris o sa revin sa discutam subiectul, pana atunci, va dau link-ul spre cartea lui, din pacate doar in engleza, o sa mai caut, poate o gasesc tradusa si in alte limbi, poate sunteti interesati sa cititi o teorie care intoarce pe dos agricultura.

http://journeytoforever.org/farm_librar ... .html#fore
 

MASCHA

Active Member
Cum as putea inbunatatii un sol care cand ploua se lipeste pe incaltaminte,iar cand este seceta se intareste si crapa?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cu incaltaminte adecvata :rofl:

si acum serios

eu am incercat sa pun rumegus din lemn pentru a composta terenul si a deveni mai aerisit , insa cantitatea necesara ma depaseste si apoi am vazut ca Mirela06 a incercat ceva initial cam riscat , si anume a pus cateva tone de nisip in curte , sunt curios si eu de comportament , ca nu mai stiu nimic din primavara de cum a decurs ideea cu nisipul :wink:
 

sicora fabian

Active Member
L-ai citit, Claude?
Nu cred ca autorul este un specialist care sa fi lucrat in cultura mare! Mai mult, cred ca autorul a lucrat doar in propria gradina, generalizand concluziile pe care le-a tras de acolo!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
L-am citit. Nu stiu gaca agricultura intensiva se poate face in acest sistem, dar pana la urma nu vad de ce nu s-ar putea. Pamantul e maruntit de grapa cu disc... Dar cred ca pentru cine are o gradina care sa-i satisfaca necesitatile peoprii este perfect aplicabil. Mie imi suna logic ce spune omul, asociat cu alte clucruri pe care le-am citit pe acest subiect
In ultima vreme am inceput sa citesc ceva materiale despre permacultura si mi se pare interesant si sanatos :D

Edit: Nu as fi postat articolul fara sa-l citesc, doar de dragul de a posta un link. Mai mult decat articolul, am citit toata cartea :|
 

sicora fabian

Active Member
Incearca sa le aplici si te vei convinge!
Crezi ca taranii sunt prosti? Daca s-ar fi putut fara aratura, ar fi renuntat de mult la ea, la cat de costisitoare este! In ceea ce priveste "ingroparea semintelor de buruieni", eu n-am intalnit nicaieri asa ceva printre obiectivele araturii. Tot o vorba din popor spune ca "decat o aratura buna in primavara, mai bine una proasta in toamna"!
Aratura este o necesitate, nu o axioma! La aratura intra si sapatura adanca din gradina.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Chiar intentionez sa aplic ce am citit.
Eu cred ca niste metode si tehnici folosite cateva sute de ani nu sunt neaparat batute in cuie pe vecie, daca ne uitam in natura e clar ca putem invata foarte mult si lua exemple folositoare.
Taranul nu a renuntat la aratura din cauza ca nu a invatat ca se poate si altfel, sunt niste reguli impamantenite cu care merge inainte, pentru ca asa a invatat.
Eu imi sapam ca o disperata straturile cu flori, ca pamantul sa fiemai aerat, mai cum trebuie si era ca betonul. In ultimii 2 ani n-am facut asta si nu e nici mai compact, nici mai putin aerat. Daca ne uitammpe pasunile de pe dealuri, cine sapa acolo? Si plantele o duc de minune.
Suntem prea agresivi cu solul si dupa un numar de ani asta se vede.
Daca vrei vezi ce zice japonezul asta, care nu a arat si nici nu a discuit niciodata
http://agricultura-sustenabila.blogspot ... anobu.html
http://agricultura-sustenabila.blogspot ... te-de.html

Sigur, e greu sa intelegi foarte mult dintr-un rezumat, eu am citit cartile intregi si lmi s-au parut logice si de bun simt
 
Sus