si eu am tuns liliacul...

A

Anonymous

Guest
:rofl: uite ca asta n-o stiu!
ar trebui sa aiba lastarii datzi anul asta pe copacel si copacelu nu e chiar mititel,are cam 1-1,5cm in diametru(am fost decenta si cand l-am transplantat nu mi-am permis sa fiu indiscreta si sa-l intreb de varsta :rofl: )
o fi de bine?
 

iris

Active Member
Am adunat si eu cateva informatii despre liliac (Syringa vulgaris) fiind un arbust care mi-e tare drag. :indragostit: Eu aplic urmatoarele reguli:
Liliacul infloreste pe ramuri in varsta de un an, din mugurii de la varful acestora si din cei din apropierea lor. Daca la inflorit culegi florile cu coada lunga, adica cu o portiune mai mare de ramura lemnoasa, in anul urmator liliacul nu va mai inflori, deoarece mugurii din care apar florile (floriferi) au fost taiati o data cu florile recoltate (ei aflandu-se la varful ramurii lemnoase).Lujerii ce vor creste de sub taietura vor ramane slabi si nu se pot pregati pentru inflorire.De aceea, cand culegi flori pentru vaze, trebuie sa tai o portiune cat mai mica din tulpina lemnoasa, fie sa recoltezi din locuri mai ascunse privirii pentru ca, in ansamblu, liliacul sa nu fie fara flori. Dupa ce sa terminat infloritul, taie inflorescentele trecute de la locul in care au fost prinse de tulpina, pentru a nu forma seminte, deoarece acestea consuma substante nutritive in detrimentul infloririi viitoare. Cu aceasta ocazie indeparteaza si ramurile uscate sau rupte, pe cele degarnisite (care au ramas fara frunze) sau care au crescut vicios, intr-o directie nedorita.
Liliacul iubeste soarele si lumina, la umbra infloreste putin.
La arbustii care infloresc primavara, taierile se fac numai dupa inflorire.
Unii lilieci( in formatie de portaltoi) formeaza la baza mai multi drajoni(puisori).Se recomanda sa-i tai pe masura ce apar, deoarece slabesc arbustul consumandu-i hrana.
Sper sa va fie de folos aceste informatii. :D
 

angela draganoiu

Active Member
multumesc Iris am invatat multe despre inflorirea liliacului.
liliacul meu e cam la umbra, are soare numai vreo 3 ore dimineata si de aceea infloreste putin primavara. intr-un an a fost jumulit, aproape vandalizat, de unele persoane care au trecut pe strada si anul urmator n-a mai inflorit si ma intrebam de ce. acum stiu. multumesc.
 

sicora fabian

Active Member
Chestia cu drajonii este mai mult decat discutabila! Este bine sa-i smulgi doar daca vrei o coroana pe o singura tulpina.
 
A

Anonymous

Guest
io nu m-am indurat sa-i tai si acu am ..gard de liliac(nu-i bai ca ascunde fosta toaleta de curte)
cum nimeni n-a cerut(e liliac simplu nebatut ,lila in marea lui majoritate) l-am lasat sa se faca tufarish
am de gand ca anul viitor sa il mai "fatzuiesc" si o parte sa-l mai mut la padure...ca sa aiba loc liliacul batut si sa mai trantesc si o "evoria" acolo
oare o merge in apropiere de albitza mare?
 

bluegeannie

Member
Asa cum v-am spus, m-am hotarat sa tund liliacul in primavara. Nu prea am inteles chiar cum, dar o sa va arat rezultatul la momentul potrivit.

Ideea e ca liliacul pe care il am cred ca este salbatic. In plus, e foarte batran si saracul de el, cam chinuit.
Poate, daca am noroc sa infloreasca in primavara, fac poze si ma lamuriti si pe mine ce soi este. Cea mai tare caracteristica a lui este mirosul florilor : extrem de puternic - mie una nu-mi place, insa sotul meu e innebunit dupa el. De-asta as vrea sa-l regenerez fiindca arata tare balarios, si in plus nici nu mai infloreste cum inflorea.

Iata din nou linkul cu poze:
http://ro.fotoalbum.eu/geannieblue/a363818
 

sicora fabian

Active Member
Este o tufa normala de liliac, Bluegeannie! Nu intra foarte tare in el deodata. Alege una din tulpinile batrane si taie-o de jos cu un fierastrau ingust. Astfel se va aerisi si coroana. Nu-l tunde ca pe un gard viu! Ciupeste "de ici si de colo"! Imparte-ti lucrarea pe doi ani, iar sotul tau se va putea bucura de parfum, insa nu atat de puternic incat sa te deranjeze, avand flori mai putine.Succes!
 

mama4you

Member
anul trecut am adus si eu un pui de liliac alb! acum il vad cu frunzulite..desi iarna a fost cam rea....este inca mic..oare sa il tund?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Am avut cu ani în urmă liliac. A crescut sub formă de pom. Nu i-am aplicat niciodată tunderi şi am fost mulţumiţi de el. Din păcate creştea prea aproape de gard şi la refacerea acestuia a trebuit scos. Acum am un pui de vreo 3-4 ani. A şi înflorit deja. Suportă doar curăţirea coroanei de florile trecute. Recent l-am deranjat şi i-am mutat locul pe soare, departe de caisul care începuse să-l acopere. Nu pare să fie prea supărat. :D Consider că e o plantă care trebuie lăsată pe cât posibil în pace. Cât timp îi merge bine, nu mă apropii cu foarfeca de el. :)
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Din ce stiu eu, liliacul se poate taia numai dupa ce infloreste pentru ca altfel riscati sa-i taiati din muguri.
Asa ca v-as recomanda putintica rabdare :)
 
Sus