Am gustat ieri o frunza de rucola si mi-a placut gustul. Pentru ca nu am folosit-o pana acum m-am informat despre ea si am gasit explicatii pentru utilizarea ei pe care vi le redau si voua (era bine cand se faceau fisele plantelor, daca vrea moderatorul sa mute asta la inceputul topicului).
"
Rucola, eruca sativa, este o plata anuala inrudita cu varza (brassicaceae/cruciferae). Frunzele de rucola sunt asemanatoare ca forma si gust cu cele de ridichi si cresc lungi, pana la 18 cm.
Pentru salata este de preferat ca frunzele de rucola sa fie folosite cand inca sunt crude, pana la max. 3 cm.
La maturitate, rucola va avea tulpini inalte si subtiri in varful carora vor inflori mici inflorescente albe, in forma de cruce, asemanatoare florilor de ridichi. Lasate sa se maturizeze, florile vor produce seminte care pot fi folosite pentru cultura urmatoare.
In functie de conditiile meteo se pot obtine pana la trei recolte de rucola pe sezon.
Originea si raspandirea rucolei
Planta creste in mediu natural in vestul Asiei si in Bazinul Mediteranean. Frunzele de rucola fac parte din meniul obisnuit in Italia si in sudul Frantei. Avand in vedere utilizarea sa din ce in ce mai extinsa, rucola a fost naturalizata pe teritorii largi si poate fi intalnita acum atat in magazine cat si in gradini, in majoritatea zonelor cu clima temperata, mult in afara spatiului natural.
Cultivarea rucolei
Lumina: se va semana in locatii insorite, cu posibilitate de a asigura umbra impotriva soarelui puternic de amiaza
Udare: regulat
Rezistenta: rucola poate creste in orice zona care nu este atinsa de temperaturi extreme. Ca plata anuala poate suporta temperaturi de minimum -4C. La temperaturi ridicate de vara, peste 25C, se maturizeaza foarte repede, va inflori si va produce seminte. Plantele mature de vara au un gust mai intens amarui decat cele crude, de primavara.
Inmultire: din seminte. Rucola se seamana pe randuri sau, dupa caz, in straturi, primavara devreme sau toamna tarziu. Daca se creaza conditii, rucola se va autoinsamanta de la un sezon la altul. Frunzele pentru consum pot fi recoltate in 4 – 6 saptamani de la insamantare.
Utilizarea rucolei
Planta este din ce in ce mai cautata de cei care consuma cu placere salate, desi in sudul Europei face parte de secole din meniul de vara obisnuit. Rucola are un gust mai puternic decat majoritatea plnatelor folosite pentru salate dar nu intr-atat de pregnat incat sa poate fi considerata un condiment.
Gustul frunzelor de rucola se aseamana cu cel al mustarului, al ridichilor sau al cresonului si contribuie cu un ton “iute” in orice bol de salata prospata.
Frunzele mature si cele care cresc in miezul verii, la temperaturi mai mari, au un gust mai pregnant amarui si se recomanda folosirea cu masura.
Rucola se poate gati ca spanacul; sub forma de sote, piure sau chiar supa si este un adaos de succes pentru salatele de cartofi sau pentru paste.
Frunzele mature vor fi folosite in supe, creme sau sosuri – uneori ca inlocuitor al mustarului.
Pentru cei care prefera folosirea uleiurilor si/sau oteturilor aromate la salate, frunzele mature de rucola pot fi “macerate” in ulei de masline sau diverse sortimente de otet. Acestea se vor impregna de aroma frunzelor si vor dobandi o culoare frumoasa, intensa de efect pentru salatele servite in boluri din sticla.
Fiind foarte aromata este de preferat ca rucola sa nu fie asociata cu foarte multe alte condimente.; putin usturoi, piper negru si uleiul de masline sunt suficiente."
sursa :
http://www.afladespre.manager.ro/rucola-2803.htm