Rosii II

mirela06

Active Member
Ma bucur Elekta, draga mea ca fac asa,,probleme'' dar sunt deosebite.
Da .Trebuiesc legate tare bine ca se ingreuneaza mereu si daca mai le si udati, copili la timp si elibetra de frunxele in plus, sa vedeti ce minuni avetm :D
 

mirela06

Active Member
Crinutza...Lasa puiule ca de la anul o sa fii tare mandra de ce o sa ai.
Forumul acesta ,,contine''oameni de calitate, oricand gata sa sara in ajutor,deosebiti de buni ,plini de umor si inimi de aur.
Asa ca ...bine ai venit printre noi gradinarii ca invatam unii de la altii si uite asa...trece timpul cu folos si bucurie :D
 

happy

Well-Known Member
Mirela tare activa esti,mai tine energia si pt. sanatate. :D
Rosiile gigant deja au inceput sa se albeasca in solar,este rost de coacere :wink:
cele din gradina sunt ceva mai mici
Rosiile cherry le-am copilit si cresc excelent

Din pacate nu scap de musculita alba de sera,am stropit cu fastac nu cu talstar :x
 

mirela06

Active Member
Multumesc pt. ca ai grija de mine, Ionele dar nu am ce face ca nu am cu cine face si atat cat voi putea am sa intretin gradina.
Nu este perfectiune in 2 cu Costelul meu dar incerc sa mentin ca si cand ar fi prin preajma.
Ma doare sufletul ca nu mai este.Ma doare sufletul ca fac si fac crezand ca vine de undeva si va vedea ca ...pot si singura dar este groaznic de greu .
De la anul incerc sa mai reduc din ele si munca pt. ca nu am sa rezist mult
:(



Dragule ai rosii minunate.Sa le mancati sanatosi.
Eu daca nu am sera sunt in urma cu coacerea :D
 

mirela06

Active Member
Da, Codrinule.Chiar sunt faine.

Ionele ce idee buna ai avut cu tevile.
Pacat ca eu nu pot pune asa ceva.M-ar scuti de o munca enorma cu pusul parilor si asta din cauza ca nu are cine-mi sapa si domnul care face asta are motosapa si astfel scutesc un efortf mare plus ca-mi ia tare putin pe metri de gradina(25 de lei).O face din respect pt. sotul meu si-i pare rau de mine.
Bine cu fina ca mi l-a gasit ca eu nu prea cunosc lumea din zona unde stau.
Parii mei sunt destul de vechi,greu de batut cu barosul(am unul mai mic,ca pt. mine ) si de urcat- coborat de pe scaun ,ca sa fac asta.
In timp nu am sa mai pot si , asa cum am spus, ajutoare nu sunt.
Nu am idee,deocamdata ce as putea face :(
 

interval

Active Member
La niste rasaduri de rosii recent puse, frunzele se coloreaza in alb, sau se acopera de ceva alb. Incet, incet plantele se atrofiaza.

Am controlat cand le-am plantat si erau in regula. Fenomenul s-a repetat de doua ori. Rasadurile pareau a fi perfecte, dar dupa o zi a aparut 'albeata'

E o boala? Cum o tratez?
 

mirela06

Active Member
Este o ciuperca care este f. periculoasa si se raspandeste repede,
Stropiri preventive (asta pt.viitor) cu macerat urzica si coada calului sau zeama bordeleza.
Acum se vor indeparta toate frunzele atacate, si mergeti la fitosanitar cu o frunza sa va dea o solutie de stropit sau stropiti cu zeama bordeleza.Exista si la fito gata preparata.
Evitati pe viitor stropirea pe planta, eliminati plantele de la baza ca sa nu tine umezeala pe ele si astfel sa nu apara tot felul de ciuperci.
In general plantele trebuiesc stropite natural ca ele sa asi faca ''anticorpi'' ca omul si nu invatate cu aceste substante pt. ca vor fi slabite impotriva a tot ce le va ataca.
 

happy

Well-Known Member
Mirela, de ce nu poti cumpara furtun picatura cu pic.?Te scuteste de efort.Iar cu parii mi se pare tare multa munca.Eu ce am construit este rudimentar,se poate face ceva mult mai dichisit care sa ramana mai multi ani!
Uite rosiile din gradina,daca ploile care vin in weekend nu-mi maneaza plantele o sa am rosii bune anul asta!
 

veretregn

Active Member
mirela06 a spus:
Dragii mei.
Ca orice rosie si cele cherry se copilesc altfel devin tufe care neregulate fiind se vor incarca, incurca si nu este exclus sa dezvolte fungi sau chiar sa se rupa.
Voi face poze sa vedeti ce am facut cu copilituil si aerarea plantelor.O sa vedeti ca saracele au fructe mai multe ca frunzele pt. ca nedand hraha in surplus pt. altceva au fost nevoite sa hraneasca si sa faca fructe.Dupa ce vin de la spital(am internare numai de dimineata pana dupa-amiaza) voi face ceea ce vi-am promis.
Si, spre bucuria mea mi s-a copt o rosie cherry galbena.Au ajuns f. inalte.Sunt cu o crestere atat de vertiginoasa ca ma uimesc.Nu ajung sa le leg ca maine zi sunt crescute de-o palma.
Cam asta despre ,,evoluti, tratarea si cresterea rosiilor'' fie ele galbene, bordo ,cherry ,tarcate sau cum Dumnezeu s-or prezenta ca ...tot rosii sunt :D

---------------------------------------------------------------------------------

Ghiule,draga mea draga :D este bine ce ai facut.
Cele uriase au o problema ca fac uneori fructele asa de mari ca se rup si De aceia necesita sprijin serios."
Eu anul acesta nu am prea avut timp sa ma" impart cum am vrut ,nu am avut timp cu pre mul;te pe cap si am fost neviota sa las 2-3 copileti care prezentau flori mari si stabilitae sau amplasare buna.Asa ca i-am legat bine si ...cu Dumnezeu inainte :D
Nu neaparat! Nu toate tomatele cherry se copilesc.
 

happy

Well-Known Member
Fii sigura ca te servesc! :D Trebuie sa iau plicurile si sa-mi aduc aminte ce fel de rosii am cumparat.In afara de cele uriase de la Mirela care se cunosc si cele cherry galbene de la George!
 

mirela06

Active Member
Da, merg si necopilite ca sa facem tufa dar pe mine nu ma tenteaza asta .Acum ale mele (chery ) au ajuns la 2 metri inaltime.
Poate am sa rog copii sa facem poze.
Ce sa-i faci.
Eu de la ceva varsta frageda fac agricultura si daca am invatat unele lucruri, mai am facut documentari...ma modernisez si eu :D draga Veretregn si dupa cum vezi prin albumul meu am ceva munca si ceva realizari.Adevarat ca o fac acum f.f. greu si singura pt. ca cel care a fost sufletul meu, de anul trecut mi l-a luat Dumnezeu, dar o fac si zau ca ma bucur de parca ar apare minunea mea de om sa ma laude...ce agricultoreasa(cum spune el) sunt.
 

Elektra

Member
happy a spus:
Mirela, de ce nu poti cumpara furtun picatura cu pic.?Te scuteste de efort.Iar cu parii mi se pare tare multa munca.Eu ce am construit este rudimentar,se poate face ceva mult mai dichisit care sa ramana mai multi ani!
Uite rosiile din gradina,daca ploile care vin in weekend nu-mi maneaza plantele o sa am rosii bune anul asta!
Subscriu Mirela, sa stii ca nu-i scump deloc, 100m banda au fost in jur de 30 lei, robinetele din care porneste banda in jur de 2 lei, iti mai trebuie teava de polietilena, care nici aia nu e scumpa, in ea se monteaza robinetele pentru banda si cam asta ar fi baza, la o gradina mare nu are cum sa coste mai mult de 100 ron. Ar mai fi si un regulator de presiune, pana in 50 ron dar nu-i musai, eu nu mi-am luat si dau drumul incet la apa si n-am probleme. Ar trebui sa iei in serios varianta, la tine e munca multa la asa suprafata mare, iti trebuie o persoana cu minime cunostinte ca sa faca instalatia :D
Eu ma gandeam ca pun pe traiectul de udare undeva o bucata de teava de cupru, ce ziceti de idee?
 

mirela06

Active Member
Ionele...nu pot sa-l amplasez singura si nici sa-l adun.Stii ca am avut pareza pe dreapta si nu mai am asa putere sa fac multe apoi ma cam incurca si dupa ce am vazut cat au muncit sa puna asa furtun vecinii...ma las pagubasa.
Poate o sa am alta idee dar cum ami este tot mai greu nu stiu daca de la anul am sa mai pun atata gradina.
Aici nici cu bani nu vin la munca iar daca o fac o fac ,,in dorul lelii"' si nu am chef sa stau sluga la sluga cum spunea bunicul meu.
Astept sfaturi, ideii sau orice care sa ma ajute avand in vedere situatia mea.Oricum ma voi gandi si eu la un ,,proiect" maret :D in ajutorul meu :D
 

happy

Well-Known Member
Astazi am fost la gradina dupa ce a stat ploaia si in solar abia mai stateam din cauza musculitei albe.Efectiv sunt peste tot.Nu am avut cu ce le stropi iar cand m-am intors in oras inchisesera magazinele de specialitate la ora 12.00.Luni o sa ma duc si stropesc dupa amiaza.Eu nu prea vad efectele nocive ale acestor musculite.Rosiile sunt bine mersi,ardeii si castravetii la fel.Care sunt efectele daunatoare ale acestor vietati? :?
Dupa cate stiu se stropesc cu talstar!
 

mymo

Active Member
Ce pot eu sa-ti spun e ca la fuchsii daca venea musculita alba,aparea si paianjenul rosu....si ala face prapad :(
 

mirela06

Active Member
Si intra-n nas sau gura, Ionele,stranuti, faci alergie siiii...crescatorie de musculite :D asta partea glumesca :D .Partea trista...dau ceva de lecturat sa vezi ca nu-i a buna cu gajganiile astea :D
-----------------------------------------------------------------------
Autor: - Dragos Serban - publicat in: Articole -
Publicat: 12 July 2009 si revizuit pe: 12 July 2009

Principalul lucru de care trebuie sa tineti cont este igiena horticola. Asta inseamna ca in sera resturile vegetale se indeparteaza si se ard iar rasadurile si materialul saditor trebuie sa fie sigur, sanatos si din surse certificate. Infestarea cu musculita alba de sera este periculoasa atat prin pagubele pe care insecta le produce in mod indirect, cat si pentru cele de care este indirect responsabila.

Musculita alba este un vector de transmitere important pentru mai multe virusuri ale plantelor, iar dejectiile ei, care contin multe glucide, favorizeaza aparitia unor ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium.

Plantele atacate de musculita alba

Musca este polifitofaga, ceea ce inseamna ca ataca aproape orice planta din familiile: Solanaceae, Cucurbitaceae, Leguminosae, Labiatae, Malvaceae, Ranunculaceae, Compositae, Cruciferae, Rosaceae, Saxiphragaceae, Geraniaceae, Euphorbiaceae, etc.

Dintre plantele obisnuite de apartament, cel mai atacate sunt cercelusii (Fuchsia), trandafirii chinezesti (Hibiscus), cameleonul (Lantana), dar si pe plante aromatice precum cimbru, maghiran, salvie sau rozmarin. In sera sau in gradina ataca mai toate legumele, dar mai ales tomatele, castravetii, vinetele, ardeii si castravetii.

Frunzele atacate se pateaza si cad si treptat intreaga planta se ofileste.

Combaterea chimica a musculitei albe de sera – insecticidele

Pentru ca generatiile se suprapun si pe aceeasi planta pot exista oua, larve, pupe si adulti, eficienta insecticidelor scade. In functie de numarul populatiei de insecte si de structura acesteia acelasi insecticid, aplicat in conditii similare, poate sa aiba efecte diferite. Cu alte cuvinte, sa nu vi se para ciudat daca ati avut probleme in trecut si ati scapat stropind cu un anumit produs, iar astazi, acelasi produs nu mai da rezultate. Dintre
insecticidele cele mai raspandite voi enumera aici Confidor, Decis, Admiral, mai rar Mospilan.

Combaterea mecanica a musculitei albe de sera

Asa cum am spus in acest articol, musculita alba este fotosensibila, reactioneaza la stimuli precum lungimea de unda a luminii. Este atrasa in special de culoarile galben si portocaliu si se comercializeaza deja capcane colorate din hartie lipicioasa. Va puteti confectiona o astfel de capcana cu ajutorul unui carton, clei si vopsea galben-portocalie. Decupati o bucata de carton de marimea dorita. Intr-un vas de tabla fierbeti un litru de ulei de floarea soarelui in care adaugati, treptat, un kilogram de colofoniu (sacaz, se gaseste la magazinele de chimicale sau la cele pentru electronisti). Adaugati apoi vopsea astfel incat amestecul lipicios sa capete culoarea dorita.

Tratamente chimice nepoluante impotriva musculitei albe de sera

- Se stropeste plata atacata cu o solutie de sapun de potasiu (3%) si spirt (3%).
- Se stropeste planta cu o infuzie de vetricea (Tanacetum vulgare) la care se adauga 3% bentonita
- Se stropeste o infuzie concentrata de craite
- Se foloseste pentru stropit extractul de urzica, obtinut dintr-un kilogram de urzici tocate lasate sa macereze timp de 12 zile in 1o litri de apa.
- Se stropeste cu extract de feriga de camp (Pteridium aquilinum) obtinut tot dintr-un kilogram de frunze proaspete la 10 litri de apa. Solutia se poate folosi si pentru udat solul, indeparteaza melcii fara casa.
- Alte tratamente utilizeaza diferite preparate din crizantema salbatica (Tanacetum cinerariaefolium).

Insecte care ataca musculita alba

Exista anumite insecte care combat acest daunator si care trebuie protejate. Cel mai bun exemplu este viespea encarsia (Encarsia formosa), care paraziteaza larvele musculitei albe. Alte insecte care lupta cu musculita alba sunt acarienii si buburuzele.
 

happy

Well-Known Member
Multumim Mirela ,esti un tezaur nedescoperit pentru noi :rofl: Sa stii ca nu am stiut ca ai avut pareza ,stiu cum este pt. ca si eu am avut pe stanga.O luna de zile la pat la Bagdazar.Cu ajutorul lui Dumnezeu azi pot ingriji gradina si albinele.Trebuie sa privim inainte cu incredere :D
Imi pare rau ca am folosit tot maceratul de urzica la stropit si nu am pastrat si pt. rosiile din solar.Am zis ca ele sunt protejate de mana si nu au nevoie,nu m-am gandit ca este si insecticid in acelasi timp.
Ceva poze noi

Si doua poze cu rosii cherry din solar cu inflorescente uriase :rofl:
 
Sus