Rosii II

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Urmeaza doua care indoaie tija de sustinere , daca le va duce pana la capat , sper sa bat recordul lui Mirela ale carui rosii au avut 1300 g , si semintele tot de la ea sunt :rofl:
 

marirogo

Active Member
Felicitari Danero! :clap:

Anul viitor cand semanam ce comandam din America, intru in competitie....Pana atunci, le admir pe ale voastre.
 

Floria

Active Member
Iar am fost la piata. Am cumparat prunisoare portocalii 4 lei , rosii romanesti 2 lei si negrese 10 lei. Cum am ajuns acasa le-am spalat si am gustat din fiecare. Cea portocalie este doar aspectoasa, cea romaneasca o stie toata lumea, dar cea neagra isi merita pretul. Este dulce si aromata, nici nu am risipit-o in salata, vreau sa le mananc cu branza proaspata. Nu-i pot lua semintele, mi-a spus vanzatoarea ca este hibrid. Si acum poze !!!



Danero, nu conteaza doar marimea, conteaza si gustul (nu te gandi la prostii)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Inainte de a porni spre casa am fost si eu la piata, am luat 2 tipuri e rosii,evident ca sa iau semintele, CENCARA, care sunt apreciate mult de italieni in stare proaspata (salata) si CIRIO, care se foloseste pentru conservare pentru iarna. Amicul meu care vinde fructe si legume spune ca CENCARA sunt preferatele lui ca si gust, aroma, etc. Eu inca nu le-am gustat, va spun pe urma daca-mi plac sau nu
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Am mancat si acea rosie , toti se uitau la mine la prima imbucatura (nu te gandi la prostii) si ma intrebau cum e , eeeee bestiala , bate tot , rosie sanatoasa nu gluma
:rofl:
Alea portocalii la mine au fost scoase inca de anul trecut , acelasi verdict , e doar culoare pentru ochi.

Alea cherry para la mine sunt cu un gust intens , iar restul inca nu s-au copt sa dau calificative , fiind rosii noi pentru mine . Desi Inima de Bou am auzit ca e imbatabila in RO :|
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Revin cu update: sunt grozave CENCARA...au aroma foarte placuta si o aciditate scazuta, nu te ciupesc de limba ca altele...
Mie mai imi plac pentru consum in stare proaspata rosiile DATTERINO, au un gust dulce-acrisor foarte placut

Danero, in ce sens ar fi imbatabila Inima de Bou?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la gust , consistenta ca rosie , multa pulpa folosibila in comparatie cu cherry si aroma de tomata-rosie corecta
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da, si mie imi place tocmai faptul ca sunt asa carnoase si cu seminte putine si nu sunt, cum sa zic...apatoase, ca altele. Pe acestea le folosim de obicei pentru conservat pt. iarna ca bulion, tocmai din acest motiv. Acum ca am luat cateva rosii CIRIO ca sa recoltez semintele, vreau sa incerc anul viitor si cu astea pentru bulion.
Cherry au intrebuintari reduse, mama a pus la murat anul trecut cateva borcanele de cherry-gogonele, cele care nu au mai apucat sa se coaca si au fost de nemancat, oribile
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu am incetat sa strang seminte din fructe din doua motive :

1 Iridium , multe fructe se duc verzi si stau in frigidere imense , daca ar fi culese la timp ar fi seminte mature si cu baza genetica compacta si ca sa nu se strice unii radiaza fructele sa omoare agentii patogeni dar sterilizeaza sau modiifica si semintele astfel

2 Sunt hibrizi , mai ales cei F2-F3 sunt cu sanse mici sa fie exact ca parintele sau , si - sau fara probleme de sanatate

:wink:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu am luat in iarna,in Italia, seminte de la rosii Datterino si au fost ok, le-am semanat direct in gradina si chiar tarziu, rata f.buna de germinatie -aproape 100%, planta ok, acuma nu mai stiu cum o duc in ultimele 10 zile de cand sunt plecata de-acasa, dar cand am plecat rosiutele erau minunate, trebuiau doar sa se coaca. Asa ca imi incerc norocul si cu astea 2 soiuri, sa vedem ce iese. O sa seman cateva chiar cand ajung acasa, ca sa vad cum germineaza
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
azi am tras inca o tura dupa ce am terminat de pus lambriul la casa si am dat peste una Tiger si intradevar cand se va coace complet e super frumoasa , mult mai frumoasa decat era pe plic.

Si cele Black thula arata "interesant" :)
 

Floria

Active Member
Danero, abia astept sa-mi spui ce gust au. Eu habar nu aveam inainte de gustul rosiilor, credeam ca toate sunt la fel. Dar acum ma minunez cand o salata este super gustoasa iar alta nu prea are gust indiferet de ulei sare sau piper, eventual otet sau lamaie. Cred ca am facut pasiune pentru cultivat rosii :rofl:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Floria , pana acum cele cherry conduc la mancat asa goale fara nimic , eventual o bucatica de mozarela stropita cu sos de ulei de masline coriandru si oregano

Inima de bou , sunt carnoase si simti imediat parfumul unei rosii autentice , cred ca e una din rosiile de pe vremea dinozaurilor , daca erau cumva :rofl: pentru ca nu cred ca cineva poate schimba ceva la ele in afara ca sunt prea putine

Cele galbene indiferent ca sunt porto-galbene sau galbene au fost o risipa de timp , de lemne si alte chestii , complet doar pentru design in salate , acolo probabil imprumuta gustul total si nu le distingi

Cele uriase au spor , au si parfum , se vede ca sunt facute in baza unui hibrid pentru recolta maxima , astept insa una coapta la maxim sa simt parfumul corect din rosie.

Restul inca nu s-au copt sa va impartasesc ce simte gura dupa o tura de "gust din natura" :rofl: :oops:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator


Black thula

Asa si asa la gust , parfum intens de rosie , un pic de abtinere datorita culorii si mintea nu vroia sa lasa gura sa muste din rosie :rofl:


San Marzano 2

Destul de productive si de mari , gust mediu si parfum la fel probabil pentru un suc concentrat cu parfum destul de intens dar nu prea intens , seminte fff putine si cam seaca de suc , mai mult pulpa in raport cu zeama


Tigerella


Rosie simpla , medie la toate capitolele , in afara de aspect estetic deosebit nu difera de o rosie simpla traditionala


succes
 

Floria

Active Member
Foarte importante aceste informatii Danero. Multumesc !
Eu nu pot sa uit gustul celei negre pe care am cumparat-o din piata. Era foarte dulce si gustoasa. Tare mult as vrea sa o am in gradina la anul, insa vanzatoarea nu stia cum se numeste, mi-a spus doar ca este hibrid si este de Buzau.
 
Sus