Propagare Crini

Ioana Hotea

Active Member
Un mic experiment, primul de genul acesta :)
Pentru ca imi plac mult crinii si vizez sa am tufe bogate, nu 1-2 plante solitare, dar si pentru ca sunt curioasa si imi place sa experimentez, m-am hotarat sa incerc sa ii inmultesc singura.
Dupa o cerecetare prealabila (mentionez pe aceasta cale gardenweb-ul si bd.lilies.com unde am gasit multe informatii) am ales metoda inmultirii prin solzi pentru ca imi garanta producerea de crini identici cu parintii. Am avut in cursul verii cativa crini in gradina care nu au rasarit sau au fost taiati accidental inainte de inflorire asa ca i-am sapat cu grija, am scos bulbii, i-am curatat si desfacut in solzi. Solzii sanatosi i-am stropit cu un fungicid usor dupa care i-am pus, pe sortimente, in recipiente cu vermiculita umezita, am acoperit recipientele cu capace sau pungi pentru a se pastra o umiditate ridicata, si le-am pus in cel mai racoros loc din casa (operatiunea a avut loc in iulie, in plina canicula). Aproape toti solzii au avut bulbisori dupa 2-3 luni. Unii dintre ei sunt deja la ghivece, incoltiti, altii inca la propagat, asteptand sa mai creasca.
Aici trebuie sa mentionez diferenta dintre crinii pusi la propagat. Am avut 3 orientali, erau la prima inflorire la mine, dar doar de Stargazer sunt sigura ca denumire. Ceilalti 2 erau luati din supermarket. Orientalii dupa ce formeaza bulbisori trebuie trecuti la rece (eu i-am pus prin sept oct, in fnc de marime) la frigider, in vase separate. Au nevoie de o perioada rece pentru a incolti propriu-zis, adica din bulbisor sa iasa o frunzulita, sa faca fotosinteza, sa creasca. Si inmultirea prin seminte la orientali presupune aceasta perioada rece. In informatiile gasite pe net perioada la rece ar trebui sa fie de aproximativ 3 luni. Mie mi-a incoltit Stargazer dupa 2.
Asiaticii (l-am avut pe Red Alert) si cei trompeta incoltesc foarte bine fara perioada rece.
Cu oprienpet nu am incercat inca.
Ce m-a uimit a fost un crin trompeta care imi place enorm Easter Moon, am avut un singur bulb primit din SUA, a inflorit superb, o floare delicata dar mare, extrem de parfumata, roz -liliac pal. L-am mutat in aceasta toamna, la mijlocul lui octombrie, si cu toate ca l-am hranit si ingrijit foarte bine, nu facuse nici un pui. Cum bulbul crescuse vizibil am rupt 5 solzi pe care i-am pus in vermiculita la propagat, si bulbul mama l-am plantat in noul loc.
Dupa nici 2 luni solzii erau plini de bulbisori foarte frumos dezvoltati - 7 in total, dintre care 4 deja au incoltit. Astazi i-am plantat si m-am gandit sa creez acest post, poate ajuta si pe altcineva.
Nu am facut nimic deosebit, de cateva ori am pulverizat cu Atonik, acum 10 zile am pulverizat solzii de Easter Moon cu Atonik si un ingrasamant lichid bio, extract de biohumus. Pot spune ca am observat o dezvoltare frumoasa de la acea ultima pulverizare, practic in aceste 10 zile au incoltit 4 bulbisori.
Mai jos cateva fotografii facute azi cu ce am in casa, mai am pui de crini incoltiti la curte.

20151216_133410.jpg
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Acestia sunt solzii de Easter Moon (crin trompeta), pusi la propagat in jur de 15 oct, intr-o farfurie cu vermiculita umezita, acoperita de o punga. I-am pus deasupra frigiderului, la intuneric si temperatura ceva mai mare decat cea a camerei. Au avut cred 2-3 pulverizari cu Atonik, ultima impreuna cu un ingrasamant lichid pe baza de biohumus.
20151216_133710.jpg
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Radacinile sunt foarte frumos dezvoltate, si puii de orientali sau asiatici aveau radacinute dar nu se compara cu acestea. Ma gandesc ca solzii pe care i-am pus la propagat in iulie proveneau de la plante stresate (practic daca nu ii dezgropam si nu ii puneam la inmultit pierdeam bulbii), pe cand Easter Moon a fost hranit si ingrijit toata vara, plin de rezerve pentru iarna.
20151216_133555.jpg 20151216_133646.jpg 20151216_133713.jpg
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
20151216_133747.jpg 7 pui de crin, cu bulbisori bine dezvoltati, 4 incoltiti, din 4 solzi. Am desprins 5, dar unul l-am gasit ieri putrezit. Avea si el un pui, pe care l-am pus totusi in pamant, dar cred ca e compromis intru-cat avea partea inferioara (micuta basal-plate) putrezita. Pe unul din solzi a mai ramas un pui, care era insa prea mic pentru a fi plantat acum. L-am mai lasat la crescut.
 

Ioana Hotea

Active Member
Pentru ca solzii mi s-au parut sanatosi si vigurosi, nu aratau nici un semn ca ar fi fost secatuiti, dupa ce am desprins bulbisorii cu grija si i-am plantat, am pus solzii in perlit proaspat (sper sa le placa la fel de mult ca vermiculita) si inapoi cu ei pe frigider. Poate imi mai fac o tura de puisori, e prea frumos acest crin ca sa imi ajunga doar 7 pui :)
20151216_135419.jpg 20151216_135432.jpg 20151216_135519.jpg
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
20151216_135343.jpg Aici sunt proaspat plantati. Se vad cele 4 frunzulite, sunt cam decolorate pentru ca au stat la intuneric.
 

Ioana Hotea

Active Member
Si aici un pui de Red Alert, un asiatic rosu care a fost taiat de sotul meu cu masina de tuns iarba pe la mijlocul lui mai. Cand mi-a venit ideea propagarii in iulie era deja aproape putrezit, am reusit totusi sa salvez cativa solzi care mi-au dat multi bulbisori. Acesta e primul crin incoltit, l-am pastrat in fereastra ca sa il pot urmari cum se dezvolta. Mai are cativa frati incoltiti pe care ii iernez in casa neincalzita (deocamdata stam la bloc, inca nu ne-am mutat la curte, urmeaza sa terminam casa).
Este singurul pui de crin care mi-a scos mai multe frunze. Se dezvolta foarte bine, si bulisorul pare sa creasca frumos. Are si un avans de cel putin o luna fata de fratii lui. Intentionez sa il tin in apartament pana la inceputul lui februarie si sa il hranesc bine si foliar si la radacina. In februarie il mut in casa neincalzita pentru a mima perioada rece de care crinii au nevoie. Poate il pacalesc sa infloreasca la anu' :)
20151216_133815.jpg
 

liliann

Member
Arata foarte bine bulbisorii, te felicit pentru rezultate. Intradevar, sunt foarte frumoase grupurile cu multi crini, ar trebui sa fac si eu operatiunea asta de inmultire. Imi plac foarte mult crinii, am cam de toate tipurile, vreo 15-20 de modele, dar majoritattea sutn intr-un exemplar. De unde se cumpara perlit si atonik?
 

Ioana Hotea

Active Member
Aici sunt cateva "ghivece" cu bulbisori de stargazer pe care i-am pus la rece in frigider. In cazul lor am pus bulbisorii cu tot cu solzul de crin, nu stiu daca am procedat bine, voi vedea. De asemenea, i-am pus in pamant. Am un stargazer care a incoltit deja, dar a fost un bulbisor mai bine dezvoltat pe care l-am pus intr-un pahar cu vermiculita umeda. A stat la frigider aproximativ 2 luni, pulverizat din cand in cand cu Atonik. Un bulb de stargazer l-am pierdut la frigider, in prima tura am avut 2 bulbi marisori, unul a putrezit dupa cateva saptamani si unul e proaspat incoltit, l-am mutat acum o saptamana pe pervaz. Aceste 5 "ghivece" sunt din octombrie la frigider, nu am notat exact data, au in jur de 2 luni, e a doua recolta cum s-ar zice. Mai am cativa solzi de stargazer la propagat in vermiculita, la casa, ii las acolo la iernat, practic vor avea perioada rece si ma astept sa incolteasca in primavara. Orientalii sunt cel mai dificil de propagat, si de crescut de altfel. Dar imi plac nespus asa ca voi persevera.20151216_152528.jpg20151216_152505.jpg
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Multumesc, si eu sunt usurata ca a dat rezultate, cu toate ca cel putin un an acesti crini ar trebui cultivati la ghiveci si hraniti bine, pentru a le grabi inflorirea.
Atonik se gaseste in fitofarmacii, e rezonabil la pret si foarte folositor in gradina. Il folosesc la udat plantele tinere dar mai ales la stropiri foliare.
Vermiculita am comandat la growin, iar perlit am gasit astazi in Le Roy Merlin, foarte rezonabil la pret, 5l in jur de 5-6 ron.
Succes daca vrei sa te apuci, e foarte simplu, pui solzii intr-o caserola cu perlit umezit, ii pui la intuneric intr-o debara ceva si uiti de ei. Trebuie pulverizati din cand in cand sa se pastreze umiditatea (atentie sa nu fie mediul prea umed), iar Atonik-ul e optional, se poate si fara. Eu am vrut sa le grabesc putin dezvoltarea.
Cea mai buna perioada pentru propagare, cea recomandata de cultivatori, este toamna.
Succes!
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Aici este puiul de stargazer, l-am gasit incoltit la frigider, acum o saptamana. L-am mutat in pamant si sta pe un pervaz insorit dar se dezvolta destul de incet (fata de red alert - asiatic, care si-a dezvoltat imediat frunzulita). Pentru ca a avut perioada rece la frigider il voi lasa in vegetatie pana toamna viitoare, in aprilie il mut in curte (tot in ghiveci) si il voi hrani bine, iar la toamna il pun in gradina.
Toti crinii pui intentionez sa ii mut in gradina toamna viitoare (doar puiul de Red Alert, din postul precedent, va merge in gradina in primavara).

Stargazer primul incoltit :)
20151216_134144.jpg Vezi atașament 953
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
Eu am avut foarte multi puisori pe tija florala, dar numai la cei in ghivece, probabil din cauza spatiului destul de mic fata de cei plantati afara? 2 ghivece au cam inghetat si s-au dus toti cu tot cu tije, dar erau plini de bulbisori mici-mici la baza fiecarei frunzulite. Bulbii sper ca nu au inghetat, par in regula.Am insa un African Queen care are si el bulbisori pe tija florala, azi am separat cativa mai marisori, sunt cate 2-3-4 la un loc, eu nu ii tin la frigider, ci undeva unde e racoare, o camera neincalzita, ma gandesc ca le merge mai bine asa, daca nu dau de iarna inca, sa se dezvolte si ei mai bine.
Am citit undeva ca au nevoie de numai 17 zile de racoare ca sa infloreasca apoi (bulbii mari, astia mici cred ca in 2 ani fac flori), am sa verific si asta, adica cei care au fost prinsi de frig cred ca au depasit deja termenul si incerc sa-i trezesc la viata, sa vedem daca vor si inflori, sunt bulbi mari. Ma refer la
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Bulbii de pe tijele florale sunt bulbili, nu toate varietatile de crin fac, in general crinii tigru, unii asiatici sau trompeta, dar nu tot timpul. Tigrinum fac foarte multi bulbili.
Nu stiu cat trebuie sa fie perioada rece minima la crini, credeam ca macar 2 luni. Ma voi interesa si eu.
In natura sunt plante de clima temperata, stau iarna in pamant, adica 3-4 luni. Asiaticii rezista cel mai bine la temperaturi f mici, urmeaza hibrizii LA, orienpet, trompeta si orientalii sunt mai sensibili (am citit ca rezista si ei pana pe la -10 C) si ar trebui musuroiti.
In ghiveci insa ingheata mult mai repede, ar trebui iernat ghiveciul undeva in interior.
La frigider (racoare) numai orientalii au neaparata nevoie, dar orientalii sunt mofturosi in general.
Puii de crin trompeta pe care i-am plantat acu 3 zile, cei incoltiti, au crescut aproape 2 cm pana acum, in pervaz, fara nici un fel de tratament la racoare. Si asiaticul Red Alert la fel.
African Queen stiu ca era trompeta, deci nu ar trebui sa ai probleme. Pui bulbisorii sub 1 cm de pamant bun si ii lasi sa creasca :)
Cu infloritul cam 2-3 ani pentru asiatici si trompeta. Orientalii intre 3-5. Daca sunt bine hraniti si intr-un mediu prielnic merg si mai repede. Am citit despre un cultivator privat de amaryllisi care a reusit sa produca amaryllis din seminte la floare intr-un an, mai multe varietati, a documentat totul, nu sunt povesti, deci se poate :)
 

LadyBug

Well-Known Member
Asa este, cei din ghivece cu multi-multi bulbisori erau tigrinum. daca rezista pana la -10 grade, nu-mi mai fac griji, ca la noi a fost pana acum cel mai si cel mai frig doar de 2 ori cate o ora-doua -3 grade. Intre timp i-am bagat pe toti la adapost, undeva unde nu prea vor ajunge la 0 grade cu usurinta(cred ca si o camera neincalzita nu ajunge la 0 grade cand afara sunt si -5, deci cum iarna asta e usoara, nu am de ce sa ma sperii). Eu nu am rabdare si vreau sa-i vad mai repede infloriti din nou, imi pare rau ca m-a luat si pe mine iarna "prin surprindere" si nu am transplantat bulbilii de la tigrinum.
Ce nu inteleg eu: bulbisorii din solzi sunt diferiti? Si de ce au nevoie de perioada de frig, nu e mai bine sa-i lasi la cald cat sunt micuti pana cresc, apoi ii bagi la frig ca sa si infloreasca?
 

Ioana Hotea

Active Member
Cei din solzi nu sunt diferiti. Toti crinii se inmultesc prin solzi. Bulbili (pe tulpina) fac doar anumite soiuri. Se inmultesc si prin seminte, dar cum pe piata se gasesc hibrizi la a nu stiu cata generatie, prin seminte nu se mai obtin pui identici cu parintii.
Perioada la rece e obligatorie pentru crinii orientali, sa incolteasca. Chiar daca s-a format bulbisorul pe solz, el nu scoate frunza (nu incolteste) daca nu are o perioada rece de cateva luni. Asa e in natura, e ciclul lor vegetativ.
Toti au nevoie de perioada rece, in zona tropicala nu cresc crini. Dar orientalii sunt cei mai mofturosi dintre toti.
Asiaticii si aurelienii (trompeta) incoltesc mai usor (se cultiva mai usor in general), dar tot au nevoie de o perioada rece in fiecare an, chiar si in perioada de crestere.
Tigrinum (eu nu an si nu m-am documentat in mod deosebit) se cultiva foarte usor, si se inmulteste la fel. E nativ din SUA, am auzit de cazuri cand creste ca buruienile prin gradini acolo.. se scutura bulbilii de pe tulpina si se inmulteste singur, fara ajutor sau tratament special.
Ca sa obtii flori mai repede poti tine puii in ghivece ca sa controlezi tu perioada rece si dupa 2 luni ii muti in casa sa intre mai repede in vegetatie si foloseste mult ingrasamant si stimulenti gen Atonik, Cropmax.. Cam la 10 zile eu le aplic si un ingrasamant foliar. Tratamentul de hranire intensiva il aplic la mai multe plante, am amaryllisi si ei au nevoi identice. Iar in timpul anului hranesc asa aproape toate plantele din gradina.
Eu una am asteptari mari la puisorii de crin, unul poate il vad inflorit la anu, iar restul mai putin stargazer anul urmator. Sargazer sper sa imi infloreasca in al treilea an, dar vom vedea..
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
Mititeii mei de pe tulpina au deocamdata cate o frunzulita sau mai multe subtirele, o sa le fac si eu poze maine.
Si martagon intra tot la tigrinum sau sunt altceva?
Dar unde putem gasi roselily mai convenabil aveti idee? Stiu ca e putin off-topic, dar nu stiu daca cei dubli orientali sunt inclusi in categoria asta, banuiesc ca nu, pt ca sunt prea parfumati?
 
Ultima editare:

Ioana Hotea

Active Member
Roselily insemnand crinii dubli? Asa imi apare pe google.. Am tot vazut in oferte si la noi si in Polonia. Pretul variaza in functie de varietate, orientalii sunt mai scumpi decat asiaticii. Nu mi s-au parut exagerate preturile, dar nici nu m-au interesat prea mult.
Pe mine nu m-au impresionat in mod deosebit, am avut si asiatici si orientali dubli, dar nu s-au deschis frumos (au fost si ploi in perioada lor de inflorire).
Crinii Martagon sunt altceva. Specie europeana, infloreste dupa multi ani, 4-5, chiar mai mult. Nu am, din fotografii nu imi place cum arata, doar sa il vad intr-o gradina sa imi fac o idee daca merita, altminteri nu cred ca va ajunge la mine in gradina.
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
In frigider, cam la cate grade au stat bulbilii din poze?

Am si eu o dilema: am scos toti bulbii de crin din pamant si acum stau cu ei in ghivece dar mi-e teama ca unde ii tin sunt prea multe grade, chiar daca e camera neincalzita, dar si sa-i scot afara cand vor fi -4 grade noaptea mi-e teama, ce propuneti? Azi ii scot iar afara, ca noaptea e cald oricum, dar saptamana viitoare, cand vor fi -4 grade sa-i bag iar in casa? Sunt complet debusolata pentru ca am citit ca la +4 grade incep sa iasa din hibernare, dar la -4 mi-e teama sa nu degere in ghivece, iar sa-i "infofolesc" nici nu ma gandesc, am ghivece multe si n-am timp si nici chef...
 
Sus