Probleme ulm chinezesc

sicora fabian

Active Member
:rofl: Apropo de legat! Am tras in primavara niste coroneaster la ghiveci si pentru ca erau cam marisori, i-am legat de ghiveci sa nu am surprize . . . Prin vara ii vede sor-mea si-i dau unul si sa vezi caterinca ca nu i-am spus ca-s legati si cat s-a chinuit sa-l scoata din vas pana si-a dat seama care-i treaba . . . :)
daca substratul este permeabil, nu-s probleme cu apa stagnanta, insa apar probleme daca ramane neudat . . . Ca orice, are si vice-versa! Important este sa stii proprietatile substratului pentru a-ti face un "program"!
 

pork

Member
:rofl: Ei, eu nu i-am legat chiar ca tine, ci mai rudimentar insa e ok.
Si ce-i drept totul e cu vice-versa si trebuie atentie. Dar ne straduim si noi cum putem :giggle:
 

ddalcu

Member
Pai substratul e 70% granule ceramice de aprox. 5mm si 30% turba. Nu cred sa fie probleme din cauza ca ar retine prea multa apa. De udat il ud odata la 2 zile.
 

sicora fabian

Active Member
yorasta a spus:
Cum arata singurul meu bonsaiul

Cam asa arata acum
yorasta a spus:
ceva idei modelare sau orice alta sugestie e bine venita
ovidium a spus:
yorasta a spus:
ceva idei modelare sau orice alta sugestie e bine venita
eu mai intai as incerca sa-i schimb solul. sunt sigur ca vei gasi aici o gramada de info asupra solului pe care il poti folosi. Tii copacelul in casa? Daca da cred ca poti schimba solul oricand. Citeste cat mai mult aici despre replantare si revino cu intrebari.
yorasta a spus:
solul este schimbat se vede si in poze si da il tin in casa
vali a spus:
Dar de ce e fara frunze acum? :?
Din imagine nu-mi dau seama daca are si noi muguri pe ramuri... Daca are, atunci ignora intrebarea de mai sus. :D
yorasta a spus:
dupa ce l-am tuns putin cam in 2 saptamani a ramas fara frunze
vali a spus:
Ok, am inteles...
Si acum, au inceput sa-i apara noi frunzulitze?
Te intreb pt ca nu prea mi se pare c-ar avea alura unui copacel sanatos...
E posibil ca replantarea si tunderea sa-l fi vlaguit cam prea mult.
yorasta a spus:
posibil ca l-am uitat mai mult scufundat in apa ? ca de atunci a inceput sa cheleasca
vali a spus:
De obicei, o planta nu reactioneaza imediat la o schimbare sau interventie majora. Sau, ma rog, reactioneaza imediat, dar simptomele devin vizibile (mai bine spus, EVIDENTE) ceva mai tarziu.
Adica: daca fac o replantare nereusita, planta nu-mi va arata ca s-a plictisit de mine de-a doua zi... voi vedea lucrul acesta abia dupa o saptamana sau mai mult.
Cand fac mai multe operatii intr-un timp relativ scurt, de ex. o replantare "dupa ureche" si apoi tundere "neinspirata" dupa replantare (neinspirata in sensul ca, fara sa-mi dau seama, voi elimina portiuni din planta care sustineau cea mai mare parte a energiei), imi va fi si mai greu sa-mi dau seama ce a cauzat regresul.

Faptul ca ai uitat copacelul mai mult timp scufundat, cred ca a constituit picatura care a dat pe-afara. Dupa cum arata noul substrat in care ai plantat ulmul, tind sa cred ca acolo e problema. Nu stiu cum ai aranjat radacinile in el, nu stiu daca le-ai spalat sau nu, nu stiu daca le-ai tuns sau nu, dar acel substrat mi se pare mult prea retentiv, mult prea "pufos" :)

Oricum, eu nu fac decat sa "comentez" o imagine... e foarte posibil sa ma insel.
In plus, ulmii sunt extrem de atasati de lumea asta! Trec foarte greu pe lumea cealalta.
Sper sa revii cu vesti bune, in sensul ca au inceput sa apara mugurii.
pork a spus:
Nu stiu daca s-a pus intrebarea asta, dar unde il tii?
Afara? Inauntru? Adica la ce temperatura sta?
yorasta a spus:
pamantu l-am schimbat dupa ce iau cazut frunzele , mam gandit ca poate nu mai are si sincer nu prea mai avea , spoi iam spalat radacinile le-am si scurtat putin apoi l-am plantat ,solul e o combinatie de tuf vulcanic cu nisip Ovidiu stie mai bine ce a pus acolo :) ca sai raspund si lui pork ...... da pomisorul sta in casa la o temperatura constanta (nu ma intreba cate grade sunt in casa ca nu stiu)
vali a spus:
Mda, e clar ca am pornit cu idei preconcepute vis-a-vis de succesiunea operatiilor suferite de copacel. :|
Oricum, in stadiul actual n-ai ce sa faci altceva decat sa astepti. Poate vor aparea semne de viata. Ulmii pot iesi din coma si dupa un an.
ovidiu1964 a spus:
m-am abtinut sa comentez despre ulmul lui yorasta, ne cunoastem de putin timp, pamantul care i l-am dat contine doar tuf vulcanic si pamant de flori cam 50/50%, pomii mei stau toti in asa ceva, dar n-am stiut ca al lui e deja fara frunze, acum i-am zis sa incerce sa-i puna o punga pe cap, cu toate ca am inteles ca la ulmi punga nu prea are efect
pork a spus:
Daca e in casa normal ar fi trebuit sa aiba frunze nu? Ma gandeam ca il tii afara si a intrat in iernare...
Nah...a zis vali bine, asteapta si vezi daca o sa-si mai revina. Dar nu trebuia sa ii fi schimbat pamantul acum si sa ii si mai tai din radacini...zic eu...
yorasta a spus:
Hmm din ce observ cam majoritatea au probleme cu acesti ulmi , e posibil sa fie si din cauza climei?
pork a spus:
Poate mai degraba ca nu stau afara si ii tinem prea mult inauntru? Astefel o iernare nepotrivita, o susceptibilitate prea mare la boli?
Eu am abia de un an si ceva ulmi, si n as putea sa ma pronunt deocamdata, dar stiu ca vali a avut ulmi ani la rand si n au murit...tinandu i afara pe pervaz.
Am mai vazut exemplare si de 11 ani la dl. rusu...tot cu iernari pe afara...
vali a spus:
Mortu' e de vina! :)
pork a spus:
vali a spus:
Mortu' e de vina! :)
:rofl: Sau guvernu'... :giggle:
sicora fabian a spus:
Yorasta, tot n-ai spus daca are muguri verzi!
yorasta a spus:
sicora fabian a spus:
Yorasta, tot n-ai spus daca are muguri verzi!
upss :) nu mai are muguri , iam pus o punga in cap poate asa o sa isi revina , sper
sicora fabian a spus:
Yorasta, te superi daca mut discutiile despre ulmul tau la topicul "Probleme ulm chinezesc"?
yorasta a spus:
Nu ma supar poti sa muti linistit :)
 

sicora fabian

Active Member
Yorasta, nici un semn?
Chiar daca-i opareai radacinile si-i taiai toate ramurile, tot trebuia sa-i dea muguri hranindu-se din proviziile pe care le are in lemn . . .
Transplantarea si taierea radacinilor si a ramurilor nu sunt o cauza pentru a nu mai da muguri chiar daca i-au cazut frunzele!
Mugurii nu mai pornesc doar daca l-ai uitat uscat complet cateva zile - insa dupa lipsa totala a apei frunzele raman uscate pe copacel, ori l-ai inecat de tot - caz in care prima "miscare" a plantei este sa lepede frunzele (de obicei ingalbenite in cateva zile), iar daca persista apa la radacina - copacelul se "mureaza", capata o culoare inchisa si scoarta se desprinde de lemn.
 
Sus