Probleme ulm chinezesc

ddalcu

Member
Salutare!

Am un ulm chinezesc (sau zelkova, nu stiu sigur) de aproape 2 ani, pe care il tin tot timpul pe pervazul exterior al geamului. Are soare direct incepand cam cu ora 12-13. Asa arata cand l-am primit (mai 2009):

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/ulm_s_1.jpg

Bineinteles ca la scurt timp mare parte din frunze au inceput sa se ingalbeneasca si sa cada. Apoi a inceput incet, incet sa-si revina, nu foarte viguros, dar era pe drumul cel bun. Pana in iarna nu i-am facut nimic, apoi l-am lasat linistit la iernat:

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/ulm_s_2.JPG

Dupa o tundere serioasa, in primavara l-am revazut trezindu-se la viata:

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/ulm_s_3.JPG

Iar ceva mai tarziu chiar imi placea mult cum arata:

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/ulm_s_4.JPG

Apoi a aparut iarasi PROBLEMA, care in primul an am crezut ca e doar din cauza faptului ca si-a schimbat locul. Cam jumatate din frunze incep sa se ingalbeneasca si sa cada, iar dupa o perioada ii dau iarasi muguri, dar cresterea este destul de lenta si nu am nicaieri crengute viguroase gare sa creasca serios.
A venit iarasi toamna (care l-a prins cu o buna parte din frunze abia aparute dupa o perioada de "ingalbenire"), apoi iarna, cand am facut si o tundere serioasa (mult prea serioasa :( ):

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/ulm_s_5.JPG

Crengutele inconjurate s-au uscat complet :( . Sa fie oare din cauza ca l-am tuns cam tare? In fine, i-au dat iarasi mugurii intr-o perioada in care s-a incalzit bine de tot si am profitat de ocazie sa-l replantez pentru prima data de cand il am. Totul bine si frumos, frunzele si crengutele au crescut, dupa care iarasi au inceput sa se ingalbeneasca si sa cada o parte din frunze, in principal in zona din varf unde este mai des. Asa arata copacelul acuma:

http://photographystepbystep.com/others/bonsai/ulm_s_6.JPG

I-am lasat "antenele" alea pentru ca vreau sa formez noile ramuri principale in locul celor care s-au uscat.

Cam asta ar fi povestea lui. Din ce cauza apar acele ingalbeniri si ce as putea face pentru ca sa aiba o crestere mai viguroasa? Il ud numai cu apa din acvariu si numai cand are el nevoie (testez pamantul cu metoda "scobitoarea" :) )

Multumesc.
 

sicora fabian

Active Member
Caderea totala a frunzelor in timpul anului este o consecinta a unui stress puternic, un accident!
Ori l-ai scapat uscat total, ori o stropire cu o substanta chimica in concentratie prea mare (asta am patit-o eu, a fost o scapare de la un vecin a unei substante pe baza de clor - gaz) . . . Alte cauze nu-mi trec acum prin minte! :(
 

ddalcu

Member
S-ar putea ca vara trecuta sa-l fi scapat ceva cam uscat la un moment dat cand au fost niste calduri mai puternice, dar acuma? Dupa ce l-am replantat a crescut normal, iar apoi au inceput cateva frunze sa se ingalbeneasca si sa cada... Chiar nu inteleg unde gresesc :(
In ce priveste ramurile care s-au uscat sa fie oare din cauza faptului ca l-am tuns prea tare? Am facut asta pentru ca am citit de multe ori ca ulmulprefera tunderi mai serioase de la un an la altul.
Voi ce spuneti ca e, ulm chinezesc sau zelkova?
 

ddalcu

Member
sicora fabian a spus:
Nu inteleg! Il tii afara si are deja frunze?
Momentan nu... A fost o perioada f calda cand a inceput sa-i dea mugurii, iar a apoi s-a racit bine si ca sa nu fie probleme l-am dus pe balcon (care este inchis). Acuma este acolo.
 

sicora fabian

Active Member
Atunci nu-ti fa probleme, insa nu-i mai muta locul dintr-o parte in alta ca-l ametesti si-i cad iar frunzele! :rofl:
Este planta de exterior, schimbarea vremii nu l-ar fi afectat mai mult decat interventia ta . . .cu toate bunele intentii pe care le-ai avut! :D
 

ovidium

Member
Am si eu o problema cu un ulm chinezesc
L-am replantat(destul ded drastic ca sa zic asa) in a doua jumatate a lui martie si pana am plecat in vacanta(2 aprilie) l-am urmarit si-l vedeam cum ii dadeau mugurasi - putini da siguri. Toate celelalte frunze erau in proces de uscare si urma sa le piarda pe toate. Eram multumit.
L-am lasat intr-o pozitie cu prea mult soare (cum am facut greseala asta - nu stiu) si a fost o perioada f calda. El a fost udat de altcineva zilnic (substratul e 100% anorganic)
Am plecat in vacanta acasa si cand m-am intors l-am gasit cu toti mugurasii verzi dar uscati.( soare plus udat - nashpa combinatia). Mugurasii erau fff mici tot f putini asa cum i-am lasat. L-am lasat crezind ca o sa gaseagsca resurse de a creste altii da nu prea a mers. L-am adus in casa (vreo doua saptamani a fost frig afara si a batut tare vantul) da tot nimik. Intentionez sa-l bag intr-o microsera weekendul asta. Apropo stratul de cambium e inca verde....!?
Are cineva idei? Ce as putea face.
 

vali

Active Member
Moderator
Nu stiu cu microsera... in fine.
E clar ca la nivelul radacinii au fost pierderi.
Eu l-as muta in sphagnum, fara nimic altceva.

PS: Dupa ce as curata tot ce a murit pe-acolo...

Bafta!
 

ovidium

Member
posibil, cat am fost plecat el a fost udat de altcineva....!
Mai e si soarele care s-a decis sa-si faca aparitia tocmai atunci.... :cry:
Stropire in timpul zilei + soare puternic - bad mistake
vina e a mea
trebuia sa-l las la umbra :oops:
oricum n-am avut timp sa fac inca nimik
poate la noapte :(
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
MUgurasi uscati dar de culoare verde inseamna lipsa apei. :(
Nu intotdeauna, Fabian. Simptome identice am avut si eu cand am gresit reteta la un substrat. In ciuda convingerilor mele, am folosit o turba cam "pufoasa" si a rezultat un amestec foarte retentiv. In straturile inferioare ale vasului era mlastina! :)
Radacina a intrat in colaps, evident. Ramificatii care mureau, le antrenau si pe cele din vecinatate, provocand o putrezire accelerata.
Deci, cred ca mai exact ar fi daca spunem ca mugurasi uscati dar verzi, inseamna o radacina incapabila sa mai asimileze. Indiferent ca e vorba de un substrat prea uscat, sau prea umed.

Acum, poate fi si o problema de semantica :) : un substrat prea umed care duce la moartea radacinii, se traduce tot prin lipsa apei in restul plantei :p
 

ovidium

Member
Cand am replantat ulmul i-am taiat drastic radacinile. Le-am ma si fortat putin pt a le 'aseza' mai bine. Persoana care le-a udat spune ca a avut grija....
Eu am copacelul asta de vreo doi-trei ani si stiu din observatii ca primavara, atunci cand apar mugurii noi, cumulat cu soare si udari de deasupra poate reactiona uscandu-si mugurasii.
Intr-un an il tineam doar in interior si avea o gramada de frunze (nu trecuse prin perioada de dormanta). La un moment dat trecuse la treaba si dadea f multi muguri noi, dar in acelasi timp avea multe frunze mature.
L-am udat complet cu spray-ul si a urmat o zi cu soare. Urmarea: a pierdut toti mugurasii noi chiar si pe cei care erau deschisi bine. I-a luat cam 3-4 saptamani sa-si revina...
doar ca acum il tine mai mult... si e chel ca l-am avut afara toata iarna (adica-i rupt de foame)
toate astea dupa o replantare cu chiote...
:oops:
substratul nu putea fi prea umed pt ca e fff drenant...( e cat litter 100%) a mai ramas partea cu 'prea uscat'...! oare a fost udat la timp? :x
 

ovidium

Member
hello
ulmul meu a bagat deja a treia
Scoate muguri peste tot!
N-am avut sphagnum moss si nici timp asa ca l-am bagat in microsera. Nu imi faceam multe sperante.
happy dayz
:)
 

pork

Member
Arata-ne o poza :)

Apropo de ulmi, am si eu o mica problema cu unul.
E un ulm de care am mai scris aici, l-am luat asta iarna in decembrie si de la caldura florariei l-am bagat direct in balcon in frig. Mi s-a parut ca a trecut ok peste faza asta caci a continuat sa ii creasca lastarii (intr-un ritm mai lent, da deh, era iarna). In primavara i-am schimbat pamantul si la scurt timp dupa asta a inceput sa lase frunzele vechi. Ii picau pur si simplu, fara sa se usuce fara nimic.
Am zis ca scapa d frunzele batrane si care au trecut prin socul iernii...asta se intampla cam acum o luna. De atunci si pana acum iau dat muguri destul de multi, i-au crecut lastari noi, totul bine...desi unele crengute aparent le-a pierdut dupa cadea de frunze. Dar in general arata bine.

Acum de cateva zile am observat ca incepe iarasi sa lase frunze. Unele cad verzi asa cum sunt si restul, altele intai se pleostesc si pe urma cad...de asemenea am observat si muguri care se usuca...
Frunzele nu se pateaza galben ca si cum ar balti radacinile..arata normal (adica azi am vazut vreo 2 patate, dar in rest toate sunt verzi)...
Aveti idee de la ce poate fi?
Pe mine ma frapeaza faptul ca acum o luna se umplea de muguri si lastari si acum fara sa schimb absolut nimic, face "figurile" astea.

Tin sa precizez ca il ud cand se usuca destul de bine substratul pe deasupra, il pulverizez de 2 ori pe zi si are soare direct (pe o parte din coroana) cateva ore dimineata, in rest lumina pe tot parcursul zilei, dar nu directa.
Ma gandesc totusi ca problema ar fi de la substrat, caci retine cam multa apa, cand il ud, abia curge putina prin gaura de scurgere...cand l-am replantat am pus mai mult sphagnum in ideea ca sa nu-l scap si sa se usuce, dar pare-mi-se ca n-a fost o idee prea buna...

Voi ce ziceti?de la asta sa fie? Nu il stresez prea tare daca ii schimb iar substratul dupa 2-3 luni de la ultima replantare?

P.S.: Am uitat sa zic ca treaba asta nu se intampla in masa, cad cateva frunze pe zi, insa din varf majoritatea si mi-e sa nu ramana varful chel si sa trebuiasca sa-l tai, sau cine stie pana unde poate sa ajunga cu caderea asta...
 

ovidium

Member
Din ce inteleg eu ii cad doar frunzele vechi. Cred ca asta e ok atata timp cat ii cresc altele noi. La al meu mugurii se uscau intotdeauna cand il pulverizam si era expus la soare direct. Asta genera uscarea mugurilor indiferent de faza in care erau. Isi pastrau culoarea verde si se uscau. Eu nu as schimba solul decat daca sunt sigur ca retine mult prea multa apa.
Eu as incerca sa nu-l mai pulverizez si l-as lua din pozitia care-l expune la soare direct (cel putin pana isi revine). S-ar putea sa-i ia vreo trei saptamani.
Cu fertilizarea nu stiu, pana acum eu nu am prea fertilizat copacii cu probleme da' ma cam mananca sa incep sa o fac. :?
Daca pierzi prea multe frunze atunci ar trebui sa te gandesti la schimbarea solului. Verifica-l bine inainte de a lua hotararea asta.
keep in touch
 

pork

Member
Pai frunzele vechi le-a dat jos acum o luna.
Acum incepe sa dea usor usor jos frunze din cele noi, unele chiar foarte noi. De asemenea si unii muguri.
Nu cad multe frunze, dar cate 3-4 pe zi, intr-o saptana doua ma "scapa" de toti lastarii din varf, caci de acolo cad mai mult si am pus-o daca raman cu varful uscat...

Cat despre soare, nu bate decat dimineata si atunci doar pe o parte din coroana. Mai exact, pe varf nu ajunge soarele caci e acoperit de raftul de deasupra lui si totusi frunzele aici cad si nu acolo unde bate soarele pe ele. Deci tind sa cred ca nu aici ar fi problema.
Iar de pulverizat nu pulverizez niciodata cat bate soarele ca sa evit "efectul de sera"...

Solul imi retine cam multa apa, cand il ud, cum am spus, abia curge un pic prin partea de jos a ghiveciului....si asta imi vine in cap ca singura problema, caci altceva chiar nu stiu ce ar putea fi. Ceilalti 3 ulmisori, au parte de acelasi tratament, aceeasi locatie si n-au nicio problema...doar solul este diferit.
N-as vrea nici eu sa-l "descalt" din nou, insa nu vad altceva de facut.

Iar vis-a-vis de fertilizare, pe asta nu-l fertlizez.
 
Sus