Probleme cu Hibiscusul

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am facut investigatii si am gasit: Actellic 50 ec. :dans:
Pentru ca pana atunci stropisem cu alte insecticide, l-am folosit pe asta.
 

VreauSaStiu

Member
Am o problemă - deci nevoie de ajutor - legată de un hibiscus Koening :rugaciune:
I se tot îngălbenesc frunzele şi n-am aflat motivul:( Am încercat cu MgSO4, ... i-am schimbat pământul... degeaba....
Acum observ că pe dosul frunzelor, are nişte pete negre, parcă ar fi stropit cu noroi; nu sunt paraziţi, dar nici nu se pot îndepărta prin ştergere - uscată sau cu apă - par a fi "din frunză"... ce ar putea să fie :?
L-am tratat iniţial, cu Mospilan, dar petele nu dispar, iar frunzele se îngălbenesc în continuare (nu ca la cloroză, ci aşa în totalitate, de la o zi la alta); Şi nu doar frunze bătrâne de la baza plantei, ci de pe ori unde, mici sau mature... iar pătate sunt toate ! :cry:
 

VreauSaStiu

Member
Bântui de 3 zile pe internet sperând - zadarnic - să găsesc o soluţie pentru pistruii negrii de pe dosul frunzelor de hibiscus :cry: Precizez că petele, sunt doar pe dosul frunzelor (par a fi stropite cu noroi), nu răzbat la suprafaţa (am văzut undeva cum arată petele provocate de fungi sau ciuperci, care sunt doar inestetice, nu letale). Acolo, frunzele rămân verzi, nu mor, dar la mine se îngălbenesc şi cad !
Am verificat şi restul plantelor, dar nici nici una nu mai - din fericire - frunzele pătate.... în schimb, planta bolnavă se defoliază constant şi mie tare teamă că am s-o pierd ! :eek:f:
Chiar nimeni nu s-a mai confruntat cu aşa ceva :?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
acum ma uitasem si la poza de sus , mie imi pare ca ai "sotty mold" (nu stiu in romana) ai avut cumva un atac de acarieri sau alti "mierosi" , de obicei acest mucegai se dezvolta si aratala inceput cam asa si apare pe dejectiile insectelor ce au atacat planta :incapatanat:
 

VreauSaStiu

Member
"sooty mold"= acoperit de funingine sau mucegai (zice Google)...dar ăsta n-ar trebui să se poată şterge cu o cârpă umedă sau uscată :?
Fungi, gâze, alte lighioane, NU am avut nici pe acest hibiscus nici pe ceilalţi, sau pe alte plante ! Am dat cu MOSPILAN, pe toate plantele - preventiv în primăvară - iar acum recent, pe acesta , în speranţa să-l ajut... Iniţial am crezut că-i cloroză şi l-am stropit cu Epsomite (dar frunzele se îngălbenesc total, nu au nervurile verzi), apoi am observat petele astea ca nişte pistrui :(
Am citit undeva, că Hibiscuşii crescuţi în ghiveci, pot trăi cam trei ani ... al meu are deja vre-o patru... ăsta i-o fi sfârşitul ? :gandit: Culmea că nici butaşii puşi la prins în toamnă, nu mi-au supravieţuit, deşi cei luaţi din celelate exemplare, sunt cu toţii bine merci, ba chiar au boboci ! :(
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
pune cam 3:1 - apa:eek:tet si sterge temeinic frunzele , otet de mere preferabil cat mai natural

Nu cred faza cu ghiveciul , am un hibi rosu batut la mama , cred ca atunci cand l-am dus avea 30 cm si acum e copac cu coarana de 1,5 m diametru si 1,8 m inaltime , nu prea vede soarele , dar cu ce ii da mama traieste mult si bine ...... ghiv de 10 l cred dar nu pot spune sigur

daca mugurii de la baza frunzelor se umfla as face o defoliere in cazul 3 si apoi un pet peste el , eventual redusa inaltimea la 25 cm pentru o mai buna revenire

ultima e doar o sugestie , nu o regula

succes
 

VreauSaStiu

Member
Mulţumesc Danuţule, am s-o încerc şi p-asta (deşi la căte frunze sunt, mă prinde iarna :mrgreen: ) Am să-l tund iniţial, că flori tot nu mai are ... :nu stiu:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cu placere , eu stiam asta de la un pepinierist :rofl: , ca tundereea stimuleaza radacinile sa produca muguri noi

testeaza :D
 

VreauSaStiu

Member
Dănuţule, să-ţi trăiască franţuzoaica, bun sfat mi-ai dat ! :hug:
Am tamponat frunzele (cu o bucăţică de Kombucha, că-mi adusăi aminte c-am citit pe undeva) şi să vezi minunăţie :eek: la inspecţia de azi, nu mai avea frunze pătate ! :dans: Am mai găsit doar două frunzuliţe gălbenele, celelalte par să fie ok, şi parcă şi domnişorul Koening e mai vioi (sau poate mi se pare mie). Cu ocazia asta, l-am şi tuns oleacă... Aşa, tuns, frezat şi proaspăt fricţionat, am pus iar la prins câţiva butaşi ... poate-oi fi mai cu noroc de data asta :D
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Am un Surinam mare,in varsta de vreo 3 ani,e frumos,bogat ,il tin afara toata vara,primeste si ingrasaminte dar nu a inflorit absolut niciodata!De ce?
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Pina-i lumea!In fiecare an!Culmea e ca i-am dat la o prietena un lastar din el,acum mai ben de 1 an si la ea se comporta la fel!
 
Sus