COMPENSAREA RANILOR IN SCOARTA
In mod frecvent, in scoarta pomilor apar rani de diverse "etiologii"- boli, animale, manipulare etc.
Ele au influenta negativa asupra evolutiei pomului prin intreruperea circuitului sevei. Asadar, se impune "repararea" lor
Un pic de atentie, un an de rabdare si gata
Avem nevoie de un lastar sau fragment de ramura de compensare, cu o lungime care sa depaseasca in sus si in jos rana cu cca 12- 15 cm si care trebuie sa aiba un diametru de 5- 6 milimetri

Exista 3 posibilitati de obtinere :
1- dintr-un lastar crescut sub rana ( in imagine)- Acecesta se lasa sa creasca pana depaseste corespunzator rana, se leaga de trunchi pentru a creste pe directia corespunzatoare. La dimensiunea dorita se reteaza varful, se elimina tot de pe el, mai putin 3-4 frunze sau muguri inspre varf si se lasa 1 an la ingrosat.
In anul urmator se poate face insertia
2- se ia din acelasi pom o ramura cu dimensiunile corespunzatoare si se practica doua incizii in scoarta- sub rana ( in forma de "T" ) si deasupra ranii ( iun forma de "T" rasturnat.)- Metoda nu mai necesita anul de asteptare.
3 - se pot folosi lastari crescuti din seminte ( samburi) in imediata apropiere a tulpinii, care se dirijeaza si se lasa sa creasca la fel ca in prima situatie. Se face o singura incizie in forma de "T" intors deasupra ranii
Varful lastarului de compensare se taie oblic pe o lungime de 8 - 10 milimetri.
In situatia 2 se taie ambele capete ale ramurii
Incizia se face cu un briceag,in felul urmator :- intai cea orizontala si apoi, pornind din mijlocul acesteia, incizia verticala.
Laturile inciziei trebuie sa aiba cca 5-6 centimetri.
Pornind de la mijlocul inciziei orizontale, cu dosul lamei briceagului se desprinde usor scoarta inciziei verticale pe ambele parti si pe prima treime din lungimea ei.
Varful taiat al lastarului se introduce usor fortat sub soarta desprinsa. si se leaga de trunchi pentru a nu forta scoarta incizata.
Daca avem , protejam locul insertiei cu mastic sau cu lut.
Lucrarea se executa in perioada de plina vegetatie- de preferat MAI - IUNIE.
Imaginille reprezinta rezultatul dupa 3 ani de "convietuire" ( inclusiv anul de crestere a lastarului)
Lucul de insertie
