Pomicultura - Lucrari in imagini

dan_6393

Member
Cred ca este util sa impartasim din experienta noastra si cu ajutorul imaginilor.
Daca Administratorul considera necesar, acest subiect ar putea fi tarnsformat intr-un "Topic" nou si mutat la locul potrivit.
Ideea este de a posta imagini cu etapele lucrarilor pe care le facem in "livezi" ,cu rezultatele obtinute, insotite de scurte explicatii, asta ca utilizatorii sa si vada despre ce este vorba
 

dan_6393

Member
COMPENSAREA RANILOR IN SCOARTA

In mod frecvent, in scoarta pomilor apar rani de diverse "etiologii"- boli, animale, manipulare etc.
Ele au influenta negativa asupra evolutiei pomului prin intreruperea circuitului sevei. Asadar, se impune "repararea" lor
Un pic de atentie, un an de rabdare si gata


Avem nevoie de un lastar sau fragment de ramura de compensare, cu o lungime care sa depaseasca in sus si in jos rana cu cca 12- 15 cm si care trebuie sa aiba un diametru de 5- 6 milimetri

Exista 3 posibilitati de obtinere :
1- dintr-un lastar crescut sub rana ( in imagine)- Acecesta se lasa sa creasca pana depaseste corespunzator rana, se leaga de trunchi pentru a creste pe directia corespunzatoare. La dimensiunea dorita se reteaza varful, se elimina tot de pe el, mai putin 3-4 frunze sau muguri inspre varf si se lasa 1 an la ingrosat.
In anul urmator se poate face insertia
2- se ia din acelasi pom o ramura cu dimensiunile corespunzatoare si se practica doua incizii in scoarta- sub rana ( in forma de "T" ) si deasupra ranii ( iun forma de "T" rasturnat.)- Metoda nu mai necesita anul de asteptare.
3 - se pot folosi lastari crescuti din seminte ( samburi) in imediata apropiere a tulpinii, care se dirijeaza si se lasa sa creasca la fel ca in prima situatie. Se face o singura incizie in forma de "T" intors deasupra ranii
Varful lastarului de compensare se taie oblic pe o lungime de 8 - 10 milimetri.
In situatia 2 se taie ambele capete ale ramurii
Incizia se face cu un briceag,in felul urmator :- intai cea orizontala si apoi, pornind din mijlocul acesteia, incizia verticala.
Laturile inciziei trebuie sa aiba cca 5-6 centimetri.
Pornind de la mijlocul inciziei orizontale, cu dosul lamei briceagului se desprinde usor scoarta inciziei verticale pe ambele parti si pe prima treime din lungimea ei.
Varful taiat al lastarului se introduce usor fortat sub soarta desprinsa. si se leaga de trunchi pentru a nu forta scoarta incizata.
Daca avem , protejam locul insertiei cu mastic sau cu lut.
Lucrarea se executa in perioada de plina vegetatie- de preferat MAI - IUNIE.
Imaginille reprezinta rezultatul dupa 3 ani de "convietuire" ( inclusiv anul de crestere a lastarului)
Lucul de insertie
 

dan_6393

Member
Din pacate, DA !
Insa nu e nici o problema :- pomul se "apara" rotunjind marginile gauroiului si lipindu-le de lemnul trunchiului. Nu mai poate insa sa refaca si continuitatea scoartei si lemnul ramane dezgolit in acea portiune. ( ca la cancerul scoartei!)
 

victoria222

Active Member
Foarte interesant, zici ca e un copac cu toarta :D Nu stiam ca se practica asa ceva pentru "reparatia" ranilor. Acest lucru prelungeste viata pomului sau care sunt avantajele dpv al productivitatii?
 

dan_6393

Member
ranile pot fi cu mult mai mari si in acest caz ramura cu pricina va rodi mai slab si in cele din urma se va usca.
La mine rana a fost relativ mica ,provocata de lupoaica mea pe vremea cand ii cresteau dintii si nu avea ce sa roada.
In cartea dupa care am lucrat- "Pomii fructiferi-lucrari..."- pentru o singura rana erau prevazute 2 ( doua) "torti"
 

dan_6393

Member
RECOLTAREA FRUCTELOR

In livezile de mar din Nordul Italiei, in cazul in care se recolteaza manual, se folosesc MANUSI ! Cica fructele se pateaza si se strica in locurile atinse cu mana (secretii, grasimi etc) !
Pentru recoltarea din locuri greu accesibile se poate folosi urmatorul dispozitiv ( nu am vazut in comert la noi), luat din italia acum vreo 4 ani ( magazinele "Eurobrico"- 8 Euro)



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

Daca nu se gaseste in comert sau pretul este exagerat, poate fi confectionat acasa dintr-o grebla veche din metal moale, sau, si mai simplu, dintr-o sarma mai tare, cu diametrul de 4-5 milimetri si un saculet de panza detasabil.
Este recomandata forma rotunda a cadrului pentru acces usor printre ramuri.
Se introduc dintii pe sub fruct, intre acesta si ramura si se forteaza usor in sus ( stanga - dreapta)


Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us
 

dan_6393

Member
TAIERILE LA VISIN

Imediat dupa recoltare, pentru a incetini dezvoltarea pletelor si deplasarea rodului spre varfuri, se fac anumite taieri.


Lafiecare capat de ramura, concomitent cu coacerea fructelor, cresc cate 3 lastari care trebuie scurtati atunci cand depasesc 12 - 15 cm, sau inlaturati atunci cand au crestere verticala sau incomoda.
Aceasta operatiune este obligatoriu de executat in fiecare an, primavara nemairamanand decat inlaturarea eventualelor uscaturi, ramuri rupte etc.

O data la 3-4 ani insa, se practicainlocuirea a 1/3, 1/4 din ramurile de semischelet si se scurteaza ramurile prea ramificate la varf, imediat sub punctul de ramificare.
Nu va speriati ca pomul arata ca naiba- in 2-3 saptamani va avea lastari noi, care in primavara vor trebui scurtati daca depasesc 60 de cm..
Iata rezultatul taierilor de 4 ani :


Uploaded with ImageShack.us[/URL

Ba mai mult, a si inflorit Aceste flori este bine sa fie inlaturate) :
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/841/p0yw.jpg/]


Uploaded with ImageShack.us
 

dan_6393

Member
dan_6393 a spus:
TAIERILE LA VISIN

... si se scurteaza ramurile prea ramificate lmediat sub punctul de ramificare....
Atentie insa ca pe ramura respectiva,SUB punctul de taiere, sa existe cel putin un mugure ( buchet de frunze) viabil !
Daca acestia nu exista, se vor inlatura toate ramificatiile dar se va pastra cea mai convenabila care se va scurta sever, deasupra primului mugure de pe ea.
 
Sus