Pomi fructiferi - discutii generale

dan_6393

Member
Nu poti !
Stropirile de iarna sunt 3 si se aplica toate sau nu, in functie de situatia de la fata locului.
Stropirea de dupa caderea frunzelor cu ce-o fi - poate fi si Dithane sau Topsin- nu se pune. Aceasta vizeaza protectia impotriva patrunderii bolilor prin micile cicatrice ramase la caderea frunzrlor.
revenind la stropirile de iarna :
1- prima in decembrie, cu subst cuprice
2- a doua- pe la jumatatea lui ianuarie. Consta in stropire albastra ( subst cuprice) urmata de stropirea neagra- Insecticid uleios si NU ULEI MINERAL !
3- a treia, la fel ca cea din ianuarie, doar ca se aplica cu putin inainte de umflarea mugurilor
 

claude

Well-Known Member
Moderator
No stii ce dan, eu zau ca nu pot umbla de atatea ori cu vermorelul in spate :evil: :rofl: Eu am facut in fiecare an o stropire albastra in iarna februarie sau inceput de martie, dupa cum permitea vremea si pe urma una cu uleiul ala horticol insecticid. Anul acesta voiam sa profit si sa pun pe altcineva sa faca stropirea albastra, prin noiembrie si in iarna sa fac doar stropirea cu insecticid. Anul acesta nu am avut boli fingice la pomi, doar afide, de-aia m-am gandit ca ar merge varianta asta! Tu in schimb vrei sa ma pui sa fac totul ca la carte :rofl:
 

vatany

Member
multumesc Dan" pt sfat

intrebare - stropesc sau ii dau in baie cu champion tote soiurile de pomi furctiferi? concentratia sa fie mai puternica sau normala..privind pomii in stare grava.."
- stropesc si pomii tineri plantati de cateva zile?
- zeama borduleza sau sulfatul de cupru nu se foloseste acuma?
- e problema sau posibil sai afecteze peste iarna daca tai din crengile pomilor care sunt crescute vertical si care sunt crescute paralele sau jos pe axul principal? ca sa nu ma incarc pe sfarsitul iernii?

am inceput sa studiez despre taierile pomilor..formarea coroanei si observarea mugurilor de rod si cei florari :incapatanat: ..sincer nu credeam ca sunt atatea de multe de studiat :)

numai bine la toata lumea :hug:
 

dan_6393

Member
Stropesti tot ! Si asta chiar daca pomii tineri nu vor fi atacati de daunatori- neavand flori, pot fi excelente "gazde ' pentru acestia. basca, bolile nu tin cont de varsta pomilor.
Chiar daca pomii arata ca niste maturoaie din cauza acelor cresteri, NU mai tai nimic - Pomii fiind de-acum in repaus, rana ramasa in urma taierii nu semai cicatrizeaza natural si va duce la uscarea unei portiuni semnificative, pe care va trebui sa o tai in primavara - rezulta munca de doua ori, in cel mai fericit caz.
Poti folosi si "zeama de varza"- important e sa aiba Cupru. Piatra vanata parca se cheama Sulfat de Cupru ?
 

dan_6393

Member
claude a spus:
. Anul acesta nu am avut boli fingice la pomi, doar afide, de-aia m-am gandit ca ar merge varianta asta! .....
Tocmai de aia ziceam ca se aplica toate sau nu,in functie de situatia de la fata locului !
Spor la odihna de-acum !
 

vatany

Member
mercii pt sfat Dan'

intrebare - pomi ce sunt in livada de vreo 5-6 ani care au crescut intr 0 parte si au coaja crepata si pe unele locuri uscata..mai are rost sai pastrez?sau sai inlocuiesc cu cei tineri?

- pomii nu o sai mai tund pana la sfarsitul iernii..
- zilele astea o sa le aplic pomilor Champion banuiesc ca e mai bun si deaceea mi lati recomandat decat piatra vanata sau zeama boldeleza'.
- mai am de plantat vreo 30 de pomisori si cam am terminat cu livada pe anu acesta.
 

dan_6393

Member
La 5-6 ani nu sunt batrani. In orice caz, pastreaza cate unul din fiecare specie - vei avea pe ca sa "experimentezi" cunostintele dobandite pana la primavara. De exemplu - razuirea scoartei, identificarea mugurilor de rod, arcuirea ramurilor etc
De asemenea, daca nu au fost ingrijiti, ai toate sansele sa vezi pe viu diferite boli si daunatori.
Avem pe-aici o colega, roxana soare, care era la fel de dezamagita de aspectul pomilor "batrani', dar cu rabdare, a trecut peste asta si acum are si rezultate.
 

Roxana Peled

Active Member
Am si eu o intrebare va rog :D
Am un mar batran pe care as vrea sa-l tai destul de puternic la primavara. La inceput de aprilie e prea tarziu?
Imi dau seama ca va mai depinde si de vreme dar din cate imi aduc eu aminte la inceputul lui aprilie anul acesta se pregatea deja sa infloreasca. Ar fi oare bine sa tai acum in toamna macar ramurile mai subtirele si pe cele groase in primavara?
 

vatany

Member
am inteles sa traiti :clap:

imbracarea..si la piata sa studiem piata de pomi fructiferi apoi la gradina..ca timpul trece si weekendul zboaraa..

spor la toata lumeaaa in gradiniile voastre minunateee !!!
 

dan_6393

Member
Roxana Peled a spus:
Am si eu o intrebare va rog :D
... Ar fi oare bine sa tai acum in toamna macar ramurile mai subtirele .....
NU !
Daca vrei si aiconditii, fa-i o poza si posteaz-o aici sau mi-o trimiti pa dan_6393@yahoo.com.
O "returnez" cu indicarea locurilor de taiere, daca vrei.
in privinta momentului taierilor, incepand cu 15 martie te poti apuca de treaba.
Insa, la pomii suficient de dezvoltati, taieri se pot face chiar si pe timpul infloritului si dupa, dar cu mare atentie.
 

Roxana Peled

Active Member
dan_6393 a spus:
Roxana Peled a spus:
Am si eu o intrebare va rog :D
... Ar fi oare bine sa tai acum in toamna macar ramurile mai subtirele .....
NU !
Daca vrei si aiconditii, fa-i o poza si posteaz-o aici sau mi-o trimiti pa dan_6393@yahoo.com.
O "returnez" cu indicarea locurilor de taiere, daca vrei.
in privinta momentului taierilor, incepand cu 15 martie te poti apuca de treaba.
Insa, la pomii suficient de dezvoltati, taieri se pot face chiar si pe timpul infloritului si dupa, dar cu mare atentie.
Multumesc pentru raspuns :D
O sa incerc sa-i fac niste poze si eventual sa le si prelucrez in asa fel incat sa-ti arat de unde as vrea eu sa tai.
In ce sens spui ca trebuie facute taieturile cu atentie? Te referi la consecinte privind productivitatea pomului sau sanatatea lui.
Te intreb deoarece productivitatea lui ma intereseaza foarte putin. Desi face niste mere foarte bune si cu gramada, eu il tin mai mult de umbra si pentru ca e acolo de mult si nu m-as trezi eu sa fiu aia care il omoara.
In orice caz am in plan sa-l tai in asa fel incat sa-i las ramurele cu frunze sau muguri in capetele crengilor, nu ma gandesc sa las chiar cioturi moarte desi am observat niste "asperitati" chiar si pe scoarta mai batrana de unde e capabil sa dea ramurele noi. Din pacate insa le da pe toate deodata :) , se face matura daca il tai de acolo :rofl:
 

dan_6393

Member
Si la productivitate, dar si la sanatate.
La mar, trebuie asigurate intre 30 si 40 de frunze / fruct, deci trebuie sa ai in vedere ca deasupra mugurilor de rod ( florilor) sa existe suficiente frunze care "sa traga" seva.
In privinta ramurilor batrane, degarnisite, acestea se reteaza numai dupa pornirea in vegetatie si se lasa sa faca ce fel de matura vor. Abia in anul urmator se va toaleta "matura', retinandu-se ramura cea mai viguroasa si cu orientarea cea mai buna. Si aceasta insa se va scurta cu 1/3 pentru a ramifica.
Inca un aspect - sarpantele eficiente sunt cele cu varsta intre 2 si 4 ani.
Si mie mi se pare ca marul este cel mai mofturos in privinta taierilor.
 

Roxana Peled

Active Member
Sunt sfaturi foarte bune, nu stiam treaba cu lasatul "maturii" sa creasca in voie in primul an :) , asa o sa fac.
Marul meu are, cred, mai mult de 30 de ani si este foarte productiv ... prea productiv as putea spune tinand cont de faptul ca indiferent de cate stropiri ii faci iti arunca in continuu cu mere in cap incepand din faza de scuturare a florii pana la ultimul mar copt si pare sa aiba resurse infinite. La inceput e mai mult sau mai putin amuzant, cand incep insa merele sa creasca devine de-a dreptul periculos, mai ales ca am o curte foarte mica si locul de stat este fix sub el :) . De asemenea, la sfarsitul verii ajung sa culeg zilnic de pe jos saci intregi de mere care nu sunt nici complet coapte si fiind lovite nici nu le pot pastra. In concluzie daca face mai putine mere cu atat mai bine...
 

vatany

Member
daa..vreau s afac o mica plantatie..sa am parte de toate soiurile de fructe autochtonee..
am lasat cam 5 metri intre pomi fructiferi si intre nuci voi lasa 9 metri "
 

vatany

Member
am cumparat azi si ceva pomisori de 2 ani..

intrebare..il tai la un metru sau ii las deja cei 3-4 lastari tineri cu care o sa incep s ai formez corana din pimavara..

multumesc :nu stiu:
 

dan_6393

Member
Distantele intre pomi sunt corecte. Intre nuci se recomanda 8, dar mai depinde si de vigoarea soiului. Oricum, 9metri n-au cum sa strice.
In privinta pomilor de 2 ani, daca iti raman la suprafata dupa plantare cca 70 - 80 cm pana la prima ramificatie, nu ii mai tai decat daca ramificatiile sunt pornite aiurea. Si aici trebuie sa ai in vedere specia si tendinta naturala de formare a coroanei pentru fiecare.
 

vatany

Member
re -
intrebarea 1 - la pomi tineri cum ne putem da seama de varsta lor..daca sunt din primul an sau 2-3..
dupa grosimea pomului..sau dupa formarea coroanei..
sau trebuie sa mergem pe increderea vanzatorului..deoarece unii pomi evolueaza mai repede si unii nu..in functie si de solul si cum sunt tratati in pepiniere.. :eek:f:

intrebarea 2 - am observat un pom fructifer ca are frunzele uscate ..si inca mai sunt prinse in pom si nu au apucat sa cada...posibil ca acest pom sa se fi uscat inainte de caderea frunzelor?

multumescc :)
 
Sus