Phoenix dactylifera

florisiplante

New Member
Palmierii din seminte de curmal cresc intr-adevar greu. Mutatul intr-un ghiveci mare este obligatoriu pentru ca planta sa se dezvolte, atat mai bine cat si mai repede. Daca se muta cu grija nu este chiar asa de mofturos. Eu am obtinut multi. Si am palmierii de diferite varste.
Tinand cont ca nu sunt mofturosi la ingrijire daca aveti rabdare incercati. Secretul: rabdare si perseverenta.
 

Florin

New Member
Eu am vreo patru palmieri de curmal de varste si marimi diferite, pe care i-am tot plimbat din loc in loc si din ghiveci in ghiveci. Nu mi se par pretentiosi. Au stat si in camera la semi-intuneric (iarna), si in balcon inchis la umbra (vara), si in terasa inchisa neincalzita (iarna) si in terasa descoperita in plin soare (vara), si la vant si la adapost. Si eu i-am mutat in ghivece mai mari, am avut grija sa iau tot pamantul si sa nu se scuture de pe radacini.
Sunt foarte vioi si decorativi, si sunt printre putinele plante rezistente la soare si la vant. Iarna o trec fara probleme in balcoane si terase inchise, neincalzite.

http://www.weblog.ro/usercontent/2929/curmal.jpg
 

zamfira

Member
Am si eu unul, iesit din seminte puse in august .Are deja 35 cm si e intr-un pahar de sana .As vrea sa il pun intr-un ghiveci .Cam cat de mare trebuie sa fie ghiveciul ?

Va multumesc!
 

Florin

New Member
Dupa mine, pana pe la 3 ani e suficient un ghiveci de 3-5 litri, sau cu alte cuvinte larg de 15-20 cm sus si inalt tot de 15-20 cm.
 

mihai_c

Member
Nu prea mare, dar important este sa fie adanc pentru ca si radacinile sunt foarte dezvoltate pe verticala.
 

carmenn

Member
Curmalul meu incepe sa aiba niste probleme...are ca o panza de paianjen pe frunze, cu punctulete mici albe, ca matreata.
Nu stiu ce sa-i fac, si ce poate fi...si mi-e frica sa nu se mute si la alte flori.
Mi se pare ca acelasi lucru i se intampla si lamaiului meu, desi e in alta camera. :(
 

carmenn

Member
pb din nou...
i s-a uscat o frunza palmierului meu.
I-am aplicat un tratament cu un fungicid, pt pb mai sus mentionata.
Oare e normal sa piarda frunze?
 

mihai_c

Member
Daca s-a uscat o singura frunza e probabil din cauza ca incearca sa lupte cu orice ar fi ceea ce-l supara. Cand e sa moara se usca tot deodata si gata. Oricum e semn ca ceva nu-i convine si ar trebui sa incerci sa-l "stabilizezi". Ce frunza i s-a uscat: la baza, mijloc sau varf?
 

carmenn

Member
la baza...
si inca una da semne ca ar vrea sa se usuce...
in rest i-au mai trecut puricii...cel putin nu mai e "panza de paianjen".
sper sa-si revina
mersi mult
 

carmenn

Member
In sfarsit s-au aratat daunatorii...adica am gasit pe pamantul din ghiveci niste viermisori albi. Ce pot face sa scap de ei? Palmierul meu inca se lupta cu ei. :(
 

sorinpasc

New Member
ce sa fac se usuca ..............................

ce pot sa fac se usuca varfurile frunzelor chiar si la cele tinere iar la 2 3 saptamani pica si cate o frunza de jos care se usuca de catre tulpina . am schimbat pamantul pt a doua oara unde am gasit numa viermi mici si subtiri, albi foare rapizi si chiar rame http://i278.photobucket.com/albums/kk89 ... C01886.jpg http://i278.photobucket.com/albums/kk89 ... C01879.jpg http://i278.photobucket.com/albums/kk89 ... C01885.jpg de mentionat ca de data asta am folosit un pamant pt plante verzi cum spun specialistii... voi ce spuneti il pierd pana la urma???????
 

Yanquapin

Member
Viermii minusculi albi si ramele nu fac nici un rau- eu am gasit acei viermisori in seminte negerminate, care se descompun, si viermii consuma acel cotiledon mort. Daca ai seminte care nu au germinat, atunci e si mai clar. Cred ca sunt Enchitreidae- hrana ptr pesti de acvariu...
Curmalii vor soare- nu se poate fara!- si nu amestecuri savante de sol, nu turbe si ciudatenii. Sol de gradina curat si nisip 2(3):1, eventual si putin compost matur. Drenaj bun- ciob, pietris margaritar.
 

Yanquapin

Member
Sorine, chiar nu stiu ce e cu el- nu ma pricep la boli, nu am avut plante bolnave. Da-ne detalii- de cand il ai, de unde, in ce conditii a stat si cat, toate informatiile. Poate cineva isi da seama de problema lui. Asteptam.
 

radu

Member
Am si eu aceasi problema cu cea a lui Sorin, expusa mai sus. Si anume i s-au uscat de ceva vreme toate varfurile frunzelor (1 cm) la un Phoenix Roebelenii.
S-a descoperit problema ? Umiditate a avut prin stropiri mai ales in vara aceasta la 1-2 zile, ingrasamant odata la 3 saptamani, udat la uscare, si la semilumina (la 1 metru de o fereastra vestica). Si ceea ce e mai ciudat ,e ca si "frunzulitele" noi aparute au farfurile uscate (negre) si partea uscata parca ar stransa sub forma unui ac va labil la toate frunzele.
Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns ? Va rog !
 

anaelis

Member
eu inafara de faptul ca i-am pus pamant special pt palmieri, nu i-am facut nimic...nici ingrasamant, nici stropiri...numai udat normal 1-2 ori pe sapt. nu l-am asezat direct sub geam dar are lumina suficienta (parte estica)si am vazut ca ii merge chiar f bine...chiar zilele astea am vazut ca a mai dat o frunza care acum incepe deja sa "se deschida" incetisor. insa problema cu varfurile ingalbenite le-a avut o prietena care a rezolvat problema prin mutarea phonixului intr-un ghiveci mai mare.
 
Sus