Phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

mena

Member
Ena, sunt superbe!!! Le-ai luat de la Kaufland, nu? De acolo mi-am luat si eu una(cea cu flori portocalii) si are si 2 puiuti....sper sa-i mearga bine :D
Sa le stapanesti cu placere si sa te bucuri de florile lor cat mai mult timp... :wink:
 

thea

Member
Am primit de ziua mea o splendida Orhidee alba Phalenopsis.De cand am aranjat-o la geam nu ma mai satur sa o privesc!
De mult timp incercam sa-mi cumpar o orhidee dar aveam impresia ca se creste greu si este f. pretentioasa.
Noroc cu voi minunatele mele prietene de pe acest forum!
Daca nu studiam acest subiect deschis de voi in mod sigur o pierdeam!
Imediat ce vin din vacanta si ma pun la punct cu modul de a posta poze, am sa va arat ce m-a cucerit.
 
A

Anonymous

Guest
Ingrop in ghiveci normale phalele astea au ma duc la IKEA sa le iau vase de sticla si sa pun pietre si bete in ele , ca sa aiba lumina la radacini? :rofl:
hotaratzi-va fratzilor cum le pun ca incepe sa-mi para rau ca mi-a lasat barbatu sa cheltuie banii pe ele .
 

marean

Active Member
Elf_a,incet si mai detaliat ca nici eu nu am inteles nimic :mrgreen: !
Ce nedumerire ai ?
Ce Doamne iarta-ne faci cu borcanele,pui muraturi de phalaenopsis :rofl: :rofl: ?
 

marean

Active Member
Inseamna ca nu ai citit tot topicul,acolo sunt pareri din mai multi ani,si ,desigur,cu timpul am stabilit,impreuna cu ce articole au mai aparut ,ca rolul radacinilor e principal de a asigura hranirea plantei , nu acela de fotosinteza ! Astfel,nu e nevoie de ghiveci transparent la planta pt ca frunzele isi fac rolul foarte bine .
Desigur multi prefera , alaturi de mine,ghivecele transparente pt a putea fi mai usor de observat radacinile,daca sunt in crestere,ce culoare au (cand sunt verzi au apa,cand sunt sidefii au nevoie de udare) ori daca,Doamne fereste,au putrezit si trebuie intervenit .
Oricum niciodata nu trebuiesc folosite acele vaze de sticla la alte orhidee decat vandaceele , pt ca radacinile putrezesc foarte usor,nefiind 'construite' pt o asa sarcina .
Acuma ca am lamurit acest aspect,cand si daca esti dispusa sa le schimbi ghivecele phalaenopsisilor tai,intreaba si te vom ajuta , insa,cum am scris si mai sus,ce mai potrivit e primavara tarziu,cand noile radacini apar , pt a face tranzitia mai usor ; daca,in sa, scoarta e sfaramicioasa si cu probleme (daunatori) ori daca radacinile sunt putrede,trebuie schimbata imediat , iar de acolo iti vom da sfaturi mai departe .
Bafta !
 

ena

Member
Elf_a la phale e bine sa fie ghivece transparente (obligatoriu de plastic) dar sa sti ca eu am pus si in unele maro si plantele sunt foarte bine, Singura conditie (zic eu) e sa aiba scurgere foarte buna ghiveciul ca sa nu balteasca apa.
 

ionascus

Active Member
Inmultire Phale

Cine imi explica si mie cum sa inmultesc orhideele Phale.....Au cate un pui care ingreuneaza ghiceviul si il trage intr-o parte...se pot separa cu grija si cu radacini?Multumesc....
 

CristianG

Well-Known Member
Re: Inmultire Phale

ionascus a spus:
Cine imi explica si mie cum sa inmultesc orhideele Phale.....Au cate un pui care ingreuneaza ghiceviul si il trage intr-o parte...se pot separa cu grija si cu radacini?Multumesc....
Orhideele Phale se inmultesc prin keiki...Acesti lastari nu cresc la baza plantei ci pe tija florala.De obicei planta se pregateste sa faca un keiki doar atunci cand se afla intr-o situatie critica si este pe moarte.Din disperare, daca cumva are o tija florala care are noduri, va incerca sa faca un keiki. Phalenopsis nu dau lastari si nu fac pui la baza plantei.Prin urmare, nu au organe de rezerve cum au alte orhidee. Singurul mijloc de stocare a apei sunt radacinile.Daca nu are apa, atunci planta moare datorita faptului ca radacinile se deshitrateaza si se usuca. Keiki nu se desprind imediat....Puiul care creste pe tija trebuie sa fie suficient de matur, trebuie sa aiba chiar si radacini inainte de a putea fi desprins si pus in substrat pentru orhidee. Nu am incercat metoda cu keiki insa am vazut acesti pui crescand. Keiki au nevoie de conditii speciale pentru a deveni plante mature...In conditii de camera nu stiu sigur daca acesti pui se vor dezvolta corespunzator. Ca orice planta mica aceasta are nevoie de ingrijire speciala. :)
 

marean

Active Member
Corect ce spui tu,Cristian,cu mica precizare ca pot sa faca keiki si de la baza ( ca doar am eu unul , si multi alti crescatori,de altfel :mrgreen: ) .
Keiki bazali sunt inca si mai rari la orhidee , cel mai comun apar atunci cand centrul vegetativ al phalaenopsisului putrezeste sau sufera alte tipuri de lovituri care il vatameaza,ori in cazul tijelor florale terminale .
 

CristianG

Well-Known Member
Multumesc pentru precizari...Inca nu am vazut pana acum keiki bazali..Insa este posibil daca spui ca ai asa ceva.Cred totusi ca acest lucru se intampla foarte rar. :D
 

Kati

Active Member
Nu e deloc rar. Cei care nu sunt atenti si cumpara Phale cu tije terminale (de ex. si eu :) ), vor avea keiki bazali.
Acum o saptamana am vazut inca un Phale la Baumax cu tija terminala, asa ca cei care isi cumpara Phale de acum incolo, sa caste bine ochii. Daca tija porneste din mijlocul plantei - lasati-o acolo, oricat de frumoasa ar fi.
Nu moare, insa trebuie avut multa rabdare pana creste keiki atat, incat sa infloreasca.
Apropo, Phale al meu mai are o tija florala, pe care am vazut ca ii mai da o tija secundara, asa ca nu pot sa-l cert :wink:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus