Panselute in jardiniere

isabella

Active Member
Din discutiile voastre deduc ca se autoinsamanteaza , adica le las sa moara si cresc la anul altele in loc ? :? :oops:
 

iraira

Member
Da, se autoinsamanteaza, dar nu mor, ele sunt bianuale, au ciclu productiv 2 ani, dupa aceasta perioada nu mor, dar incep sa infloreasca din ce in ce mai putin,deci ar cam trebui din cand in cand sa le scoti pe alea care nu-ti mai fac flori
 

v.cristina

Active Member
Gabiuta a spus:


iata realizarea mea in materie :)
Le-am pus acum 10 zile,au 1 cm.Le-am tinut la lumina multa pe calorifer (un calorifer care mergea doar dimineata si seara cite 2-3 ore :mrgreen: ) .Semintele sunt de la Cora cumparate :? (am taiat din gresala numele firmei :cry: dar importate din Italia cu termen de garantie pina in 2010) seminte deci foarte proaspete si de buna calitate dupa cum se vede :) .As zice ca rata de germinare este de 85% -90%.
Fara bere :oops:

Acum dimineata cind le-am facut vedete :mrgreen: le-am scos folia ca sa respire si ele aer proaspat de cais imbobocit :wink:
Intrebare:Sa le mai pun acoperamintul sau le las asa?Le transfer la racoare /sau mai racoare de fapt/ asta stiu dar folia?Ei?Ce ziceti?Folia?
in acest stadiu ajungeam si eu cu panselutele mel , dupa care cresteau mai inalte dar numai tulpina nu si frunzele iar apoi dadeau coltul :cry: :cry: :cry: :cry: nu stiu de ce :? :?

sper ca la tine sa le mearga bine
tind sa cred ca le udam prea mult si le inecam

:idea:
 

radu.iulian

New Member
Am pus si eu in februarie o gramada de pansele de toate culorile si visam deja la numele fiicei mele scris cu ele cand am vazut cat de multe mi-au rasarit si ce frumos cresteau.Din pacate 3/4 din ele s-au culcat si au inceput sa moara .Am avut inspiratia sa le repic in pahare de plastic si le-am ingropat pina la frunze.Le merge foarte bine dar mi-au ramas majoritatea melange si nu stiu ce culori vor avea. :?: Stie cineva ce sa folosesc pentru a le intari tulpina pentru ca in loc sa creasca vertical se duc putin pe pamint si apoi cresc .Cum am spus pare ca le merge bine dar tulpina care sta pe pamant este foarte subtire . :? :?
 

Ariana

Member
Din experienta mea iti pot spune ce sa faci pe viitor dar cu acestea nu stiu exact ce ar trebui sa faci sa fie mai viguroase. cand mai pui seminte incerca sa le pui mai rare sau daca sunt asa dese sa le repici mai din timp si sa lasi o distanta de cativa centimetri intre plantute pentru a patrunde mai bine lumina intre ele.


Din experienta mea iti pot spune doar ce sa faci pe viitor
 

radu.iulian

New Member
Vad ca asa culcate le merge bine. Daca totul merge bine cand le pun in curte o sa le acopar iar cu pamant pana sub frunze.Oricum nu cred ca vor inflori anul acesta.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
In cazul in care subiectul mai intereseaza, dupa ce am abut un marrreeeeeeeeeeee esec cu seminte de panselute de la Vilmorin insamantate acum vreo doua luni, am luat pana la urma rasaduri din piata.
Moment in care am si intrebat-o pe tanti care le vindea daca dansa le-a obtinut din seminte ca mie nu mi-a iesit nimic.
Tanti aia, dupa ce a busit-o rasu' cand m-a auzit ca am pus panselute in februarie, mi-a explicat asa:
- ei planteaza panselutete DIRECT IN CAMP, "ca la rosii" ca sa o citez, in luna august.
- plantutele vor rasari toamna si vor creste in camp, neacoperite si nebibilite pana in luna martie-aprilie anul viitor cand vor arata exact ca alea de le-am cumparat eu ca rasad - mari, frumoase...
Se pare ca zapada nu le dauneaza - cel putin asa zicea tanti aia.
Ca sa fiu si mai sincera, eu am cumparat panselute la inceputul lunii februarie, le-am tinut afara de la bun inceput, a dat zapada peste ele si aratau ca vai de ele iar acum panselele alea sunt cele mai frumoase din tot ce am in jardiniere:
<img src="http://lh5.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/SZvt8c0oL7I/AAAAAAAAAwc/3fU63FgBr_E/s144/feb%202009%20034.jpg"> <img src="http://lh6.ggpht.com/_obpN2JoAQdk/Sd423Re-byI/AAAAAAAABzc/vSJEB0o-0JI/s144/IMG_2196.JPG">
 

radu.iulian

New Member
Optimismul incepatorului se mai loveste si de necunoastere.Daca citeam de la inceput recomandarile de pe plic era altceva.Este mai simplu sa le cumperi dar daca gasim peste in magazin de ce mai mergem la pescuit?
 

Ariana

Member
Mama mea a avut toata iarna panselute afara, e al doilea an cand le cumpara toamna si rezista pana primavara si abia vara le schimba. Am mai vazut aranjamente in decembrie si ianuarie in Frankfurt si imi spunea cineva care locuieste acolo ca nu patesc nimic si rezista pana in primavara.
 
Panselutele mele din obtinute din seminte stagneaza.S-au suparat si nu vor sa mai creasca. :D Trebuia sa le pun la germinat la sf verii am inteles. Asa e?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Panselutele mele le-am transferat deja prin gradina,margini de ghivece,etc.pe unde am nimerit fiindca s-au dovedit a fi foarte multe.Cresc frumos mai ales dupa ploile de ieri si azi parca deja s-au inaltat..........sau mi se par mie? :rofl:
Imi pare rau ca nu am aparat foto ca sa vi le si arat........Daca nu le calca "buldozerul" sper ca vor si face flori :)
 

adiadi

Member
INTERESANT:
AM PRIMIT ANUL TRECUT IN VARA NISTE PANSELUTE LA GHIVECI
LA UN MOMENT DAT AM OBS CAPSULE DE SEMINTE DESFACUTE
DECI N-AM MAI CULES DECAT VREO 10 SEMINTE(DIN CARE SAU PRINS 3)
ACUM INSA PE MARGINEA TERASEI DE BETON AM DESCOPERIT FLORICELE.
NASOL E CA NU LE POT SCOATE . SI URMEAZA SA SE TOARNE BETON.
:cry:
IN SCHIMB SAU PRINS BUTASI DIN CRENGUTELE TINERE.
NOROCUL PROSTULUI...DA' SUNT MANDRA RAU!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator

acestea sunt citeva mindrele mele inflorite pina acum scoase din semintele plantate in minisera in primavara.Fac si eu ca si Adi.......mi-s mindra de numa' :)
 

sicora fabian

Active Member
Poate mai citeste cineva si crede. Interesati-va mai intai ce insemna hibridare si ce implica acest proces complex. Singura "compatibilitate" intre panselute si ceas(Oenothera) este ca ambele sunt bienale. Cum ai ajuns "moderator junior", daca nu ai cunostinte elementare de horticultura(sa nu mai spun genetica)?
In ceea ce priveste berea, se foloseste si la spalerea frunzelor de ficus pe timp de iarna(si a altor plante cu frunze mari si pieloase).
In general, ce este comestibil pentru noi, este bun si pentru plante, insa, ce-i mult strica!
 
Sus