Panselute in jardiniere

sicora fabian

Active Member
A

Am citit doar prima pagina si m-am aprins, n-am vazut ca sunt trei. Panselutele sunt plante perene la origine, dar sunt cultivate ca bienale deoarece odata cu venirea caldurii, isi pierd din calitatile decorative si se schimba cu anuale. Daca sunt semanate in iunie, infloresc bogat inca din toamna, iar iarna stau cu zapada pe floare, daca au fost plantate astfel incat sa se inradacineze bine pana la venirea frigului. Ca toate bienalele, au nevoie de o perioada de frig - vernalizare - pentru a inflori frumos in primavara, de aceea cele semanate primavara, nu au o inflorire bogata. Daca vreti sa aveti bienale superbe in primavara, plantati-le din toamna!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu ma incanta deloc interventiile certarete si reprosurile. Nu se naste nimeni invatat, d-aia e aici ca sa mai invete cate ceva. Daca unii mai au de invatat la capitolul horticultura (pentru ca e hobby pentru ei si isi permit!), altii au hibe mari la capitolul bun-simt (ba mai mult, isi permit ca indirect sa ma atace pe mine). Puneti capat aici intepaturilor si reveniti la panselute civilizat. Daca nu se poate cu vorba buna, am eu grija sa se poata. Si apropo, mp-urile trimise fara sens pot duce la blocarea accesului la mesagerie. Unii stiu deja cum e. La primul post deplasat incepand de acum, blochez contul cu totul.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Intr-adevar, nu am deloc bun simt, insa, daca am de spus ceva, o spun direct, nu vad de ce te-ai suparat. In ce priveste intepaturile, au fost doar doua propozitii intr-un raspuns, apoi mi-am cerut scuze si am raspuns serios. Sa inteleg ca nu-mi mai accepti afilierea la grupul Moldova?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Numai daca indulcesti tonul. Poti sa spui lucrurilor pe nume si fara sa jignesti pe cineva.
 

sicora fabian

Active Member
AP

N-am avut niciodata intentia de a jigni pe cineva si nu doar in spatiul virtual, ci si in viata de zi cu zi, dar chestia cu hibridarea semintelor prin alipire si modul in care o spunea . . . imi cer scuze, dar si acum tot cam asa i-as raspunde, poate nu chiar, dar pe aproape. Oricum, cu intentie nu jignesc pe nimeni, fara intentie, pe multi. Sfatul meu e sa nu spui "gata"!
 

michaela

Active Member
sicora fabian a spus:
Poate mai citeste cineva si crede. Interesati-va mai intai ce insemna hibridare si ce implica acest proces complex. Singura "compatibilitate" intre panselute si ceas(Oenothera) este ca ambele sunt bienale. Cum ai ajuns "moderator junior", daca nu ai cunostinte elementare de horticultura(sa nu mai spun genetica)?
In ceea ce priveste berea, se foloseste si la spalerea frunzelor de ficus pe timp de iarna(si a altor plante cu frunze mari si pieloase).
In general, ce este comestibil pentru noi, este bun si pentru plante, insa, ce-i mult strica!
Unii sunt de parere ca berea folosita la spalarea frunzelor este ceva... stupid! - asta citeam intr-o revista franceza... nu este recomandat pentru ca formeaza o pelicula pe supraf frunzelor care devine chiar lipicioasa si nu este deloc benefica plantei.
Acum sincer eu nu folosesc nici un fel de solutii, doar apa, curata si gata!
dac-ar fi asa ar ploua cu bere :?


Referitor la cealalta replica......... urat!! urat!!! daca nu ai observat asta nu este un forum al studentilor horticultori sau ma rog inginerie horticola, de specialitate :!: ....... deci poti folosi MP, pentru a ajuta; nu sa umilesti in public!!!!
 

sicora fabian

Active Member
urat... urat... urat...!

Multumesc pentru urecheala! Mi s-a mai facut morala si incerc sa ma conformez! Cat despre motto-ul tau, il aveai dinainte sau l-ai pus special?
Aut-topic : in lunile de iarna sterg frunzele de Ficus si Monstera cu bere diluata de ani buni, este si hranitoare, actionand ca un ingrasamant foliar. aici ii dau dreptate lui Dan.
 

michaela

Active Member
Re: urat... urat... urat...!

sicora fabian a spus:
Multumesc pentru urecheala! Mi s-a mai facut morala si incerc sa ma conformez! Cat despre motto-ul tau, il aveai dinainte sau l-ai pus special?
Aut-topic : in lunile de iarna sterg frunzele de Ficus si Monstera cu bere diluata de ani buni, este si hranitoare, actionand ca un ingrasamant foliar. aici ii dau dreptate lui Dan.
Nu..... motto-ul era.... cu mult dinainte........dar nu ne-am mai intalnit noi :wink:
in ceea ce priveste folosirea berii........ok, poti continua..... eu am redat o informatie citita asa cum am zis dintr-o revista de specialitate, eu nu folosesc....... sincer! -deci nu pot vb din propria experienta, asa ca nu contrazic.
 

instructor

Member
Ce frumoasa e si ce frunze sanatoase are .....o sa-mi seman si eu panselute sunt oare seminte de cumparat?sunt foarte frumoase :D
 

diana999

Active Member
am un plic de semintze de panselutze.trebuie tzinute la rece sau in apa,......sau se pot semana direct? Pe plic nu scrie mare lucru.n-as mai vrea sa patzesc precum cu semintzele de lavanda.n-am stiut ca se tzin la rece,si dintr-un plic,am un firicel de lavanda caruia nu-i dau sanse.multzumesc.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
din ce stiu , e asa.
Se pune in ghivece ceva pamant cu amestec de turba apoi se presara semintele apasand apoi usor pe ele , nu se baga in pamant , si deasupra se pune un firicel de vermiculit sau perlit strat f subtire si se tine umed si la o temperatura de 23-25 grade ptr 10-20 zile pina incoltesc apoi dupa prima saptamana din stagiul de rasaduri se scade temperatura la maxim 20 grade si cind acestea au deja structura unei plante se pot duce oriunde temperatura nu e sub 0C , de tinut minte ca temperatura la care au germinat e si cea care le omoara. sunt plante de frig si nu le place caldura deci maxim 16 grade in stagiul de plante.

daca se doreste un start de primavara trebuuie semanate 6-8 sapt inainte de ultimul inghet si apoi pot fi scoase afara
 

diana999

Active Member
La multzi ani,si multzumesc danero.uneori nu se spun micile trucuri,si fara ele.....nu prea ai cum sa reusesti.numai bine ca le voi tzine pe balcon la rece. :D
 

mymo

Active Member
Iti spun cum am facut eu:asta vara am luat seminte de la niste panselute curgatoare si le-am pus intr-o cutie de plastic gaurita la fund,am pus pamant de flori din comert pe care l-am umezit cu bere din pompita.Am pus semintele deasipra,am apasat peste ele cu o bucata de lemn mai lata si am acoperit cu sticla(un rest de la un geam).
Le-am tinut in curte,uneori mai batea si soarle pe ele,ferite de ploaie.Nu mai stiu cate seminte am pus,dar m-am ales cu 12 plantute viguroase pe care dupa ce au facut frunze adevarate,le-am mutat in gradina.Asa am facut eu :D
 
Sus