Menta

ghia_don

Active Member
dragotaia a spus:
Buna tuturor,

De curand am achzitionat dintr-un supermarket un ghiveci cu menta. Cautam de multa vreme si coincidenta a facut ca in aceeasi zi sa primesc o radacina de menta romaneasca. Am replantat ambele plante, s-au prins foarte bine si s-au dezvoltat destul de mult. Problema este ca menta cumparata a inceput in urma cu cateva zile sa se pateze pe frunze. Sunt pete maronii si habar nu am din ce cauza au aparut. Are cineva idee ce as putea sa fac?

P.S.: Nu va mai chinuiti sa plantati seminte de menta pentru ca nu vor iesi in vecii vecilor (pe incercate).
Mnina a spus:
Unor plante nu le place sa fie udate pe frunze,poate de aceea s-au patat,iar menta are nevoie si de umbra.parerea mea,nu sunt specialista.
dragotaia a spus:
Da, recunosc ca am mai udat-o pe frunze :(

Cat de umbra.. eu am citit undeva ca prefera soarele si adevarul este ca o bate soarele de dimineata pana seara. Am sa o mut, sa vad daca isi revine.
Multumesc pentru raspuns . :D
 

ghia_don

Active Member
Menta este o planta rezistenta si foarte invaziva si prefera soarele. Cea pe care ai cumparat-o din magazin, trebuia obisnuita treptat cu "viata in aer liber" si apoi plantata direct in soare...de aceea i-au aparut si pete. Posibil sa fie arsuri de la soare. Parerea mea este sa n-o mai muti, in schimb s-o uzi bine seara sau dimineata devreme si chiar daca vor cadea frunzele arse, vor da altele noi dupa ce planta se adapteaza conditiilor de afara.
 

dragotaia

New Member
katka a spus:
eu am incerct cu seminte, de 2 ori, dar nu a iesit nimic :(
Si nici nu va iesi vreodata. Am incercat si eu.. de mai multe ori, fara rezultat. Menta se inmulteste numai prin plantarea unei radacini :)
 

andrada2003

Member
Vecinul meu "de peste gard" are o gramada de menta in gradina, dar vad ca e la umbra. Am gasit si eu de unde sa-mi scot din pamant (creste pe malul raului), dar am o mare nedumerire: unde sa o plantez? La vecinul sta la umbra, pe malul raului la semiumbra...Oare pot s-o pun sub un prun??
 

mirela06

Active Member
Eu o am in plin soare si linga un zid. Deci are cald mereu.Nu a crescut f.mare ca la vecina care o are la umbra, dar asta este. :D
 

irinabv

Active Member
Moderator
Si a mea care sta la umbra a crescut foarte mare. Frunzele se pot pune asa proaspete in ceai? De ce nu e bun excesul de ceai de menta? Ca in ultimul timp am tot pus in ceaiuri frunze :gandit:
 

andrada2003

Member
Irina, poate din cauza ca menta constipa. Eu imi amintesc ca bunica-mea ma trata intotdeauna cu ceai de menta cand aveam deranjament stomacal. La fel am facut si eu cand era fiica-mea mica si avea scaune mai diareice.
 

mirela06

Active Member
Azi, sotul mi-a facut curat, linga zid, unde erau o parte din mentele mele. Acum am ce usca. Nu mai sunt acolo, sunt pe masa :cry: :rofl: :rofl: :rofl:
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Mirela,eu is fan menta spre dementza,asa ca mai fac o experienta am luat un plic de menta piperita,semintele sunt microscopice ,iar daca se itesc cu placere trimit un porumbel cu ea in cioc la severin.
Aceeasi experienta o am si cu tarhonul.Cu cat se ambitioneaza sa nu iasa cu atat eu ma incapatanez sa-l plantez.
 

mirela06

Active Member
Multumesc , draga mea. Am piperitta. Nu am menta rosie sau am auzit de una menta creata :? . Oricum , am cules-o si acum am de gind sa fac niste sirop. Anul asta am ratat cam multe de facut, dar de asa a fost situatia. :(
 

aleynad

Active Member
Moderator
andrada, ziceai ca ai gasit menta pe malul raului? aia e menta salbatica, cei de la tara ii mai spun si menta porceasca si o considera o buruiana, pentru ca nu are proprietatile mentei pe care o stim cu toti
deci ai grija sa nu o confunzi
de aia salbatica am avut si eu o gramada in curte, dar am eradicat-o si am luat radacina de menta adevarata de la soacra mea
 
Sus