Marcotare aeriana

pork

Member
Salutare.
Mi-am propus ca aceasta vacanta sa fac o marcotare pe un prun din gradina ce am observat ca are frunzele mai mici si cred ca ar fi un material bun. Problema mea e ca spre surprinderea mea, acasa copacii au pornit mai greu decat in iasi si abia acum deschid florile si frunzele...
E ok daca fac marcotarea acum? Chestia e ca pe urma plec la facultate si pana la vara nu mai vin acasa...
De asemenea, ceva sfaturi de la cei care au trecut prin acest "proces"?
Si ca o rugaminte: ma poate ajuta cineva cu putin hormon de inradacinare?
 

ovidium

Member
Salut
Din ce stiu eu ar trebui sa astepti pana frunzisul s-a maturizat putin pana sa incerci marcotarea Daca imi aduc bine aminte iunie e luna recomandata si sper sa fiu corectat daca gresesc. Lasa copacelul sa-si demareze bine ciclul sau activ si apoi treci cu incredere la treaba. Eu am facut un marcotaj reusit cu un ficus si am folosit cu succes hormoni de inradacinare, sol organic (textele p care le-am citit recomandau toate sphagnum moss - pe care nu-l aveam atunci) si am bandajat portiunea cu o punga de plastic. Mentineam in permanenta solul ud si pt asta foloseam o seringa. Cateva luni mai tarziu radacinile erau abundente si clar vizibile prin punga de plastic.I-am separat fara nici o problema.
Din ce am inteles tu pleci pt cateva luni. Cred ca ar fi important ca cineva sa mentina solul umed pt perioada cat esti plecat. Varianta din link este super pt ca te poti folosi si de udarea naturala dar in acelasi timp evaporarea poate fi o problema...

best of luck!
 

pork

Member
Mi-am luat astazi inima in dinti si am trecut la treaba.
Am ales pana la urma varianta fara gauri, am sa ud cu seringa. Am decojit cam de 2 ori mai mult decat diametrul crengii si am incercat sa aplic cat mai strans marcota pe creanga. Am infasurat prima oara intr-un nailon de la un sac(destul de grosut) dupa care am infasurat in mai multe randuri de folie de plastic folosita la mancaruri. Am legat strans la capete, am mai tras pe ici pe colo si ceva scoci ca sa fiu sigur si am pus si o foaie de hartie mulata peste, am citit ca protejeaza pt mucegaiuri parca. Am bagat si vreo cateva seringi de apa (muschiul deja il pusesem ud) si cam asta a fost. Maine am sa fac si poze caci m-a prins intunericul si n-am blitz la telefon.
3 marcote am facut, una pe un prun, una pe un visin si una pe un copacel de ii zice bunica "merisor" )face niste flori rosii tare simpatice si are tepi din pacate :giggle:
Sper din tot sufletul sa fie ok caci cred eu ca am ales niste crengi destul de bune ca si material de lucrat pe viitor :)
 

pork

Member
Cum am promis, iata si pozele :)

Prunul: http://cs-pork.ro/imagehost/images/eqpp ... d3abvx.jpg
As fi vrut o sa fi avut 3 ramuri principale dupa trunchi, insa n-am gasit ceva multumitor. E ok asta deocamdata.

Visinul: http://cs-pork.ro/imagehost/images/9hsc ... q178at.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/rjg5 ... d2h9g6.jpg
Nu stiu cat de bine se vede in poze, dar mie mi se pare ca am ales bine creanga. Dupa ce desprind marcota (daca ajung a etapa asta), vreau sa tai creanga groasa ce merge direct in sus si raman alte 5 crengi ceva mai subtiri dar ce cresc la 360 de grade in jurul trunchiului. cred ca e un material bun pt o maturica).

Merisorul: http://cs-pork.ro/imagehost/images/3tu4 ... 85fyfi.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/3r7d ... wykzcf.jpg
Si asta are 3 viitoare ramuri principale frumoase zic eu. Cu munca ar putea iesi ceva frumos.

Acum sa dea Domnu' sa fie bine, caci idei in cap am pentru toti 3 :)

Si ca un mic off-topic, va arat si niste plantute ce le-am schimbat azi pamantul si le-am pus un ghiveci mai mare sa creasca linistite. Sunt 3 ficusi, 2 ulmisori si unuia i-am uitat numele ;-)) 2 ficusi si ulmisorii sunt rezultati dupa taieri de pe copaceii cei "mari".

http://cs-pork.ro/imagehost/images/3rk9 ... 3rfpbd.jpg

Si ca sa va incant, cateva poze din gradina :)

http://cs-pork.ro/imagehost/images/yglf ... dp9tzm.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/6txm ... 4ry9hy.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/3p2h ... vvrwzr.jpg
 

cipikkus

Member
O adevarata ferma la tine acolo. La mine au inflorit visinii...astept merii, un cires si splendoarea merita admirata.
 

pork

Member
Am aflat ca merisorul e defapt gutui japonez. Unul in plus adica unul cu tot cu radacina? Sau?
Ulm daca vrei, am pus la Iasi la inradacinat mai multi, iti dau fara probleme, doar sa se prinda, insa sa stii ca tot asa sunt, crengute subtirele.

cipikkus: e gradina buncii, ea e sefa aici :giggle:
 

pork

Member
Bun, cu ulmul nu-i problema, cred ca au facut si radacina, i-am lasat cu punga-n cap cand am plecat.
Cu gutuiul japonez? Ca sa scot din pamant cred ca ma capiaza bunica :rofl: , o ramurica daca o rup, tinuta in apa prinde radacini oare?
 

pork

Member
Mi-e cam greu sa ii car acum pe microbuz pana la Iasi si cu ditamai rucsacul care il am. Ramane cu ulmisorii, te anunt cand au facut radacina si iti dau fara probleme :)
 

pork

Member
Salutare.
Revin dupa 2 luni de la deschiderea topicului si de la realizarea marcotelor.
Eu sunt inca in Iasi, insa am primit cateva poze de acasa cu marcotele...

1. Gutuiul japonez

http://cs-pork.ro/imagehost/images/4qmv ... rfkg5b.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/ny8w ... 4v8p0t.jpg

Nici eu nu imi dau seama care din crengile alea e marcota :rofl:, au crescut o gramada de alte flori pe langa, dar important e ca toate crengile de acolo arata bine :rofl:

2. Visin

http://cs-pork.ro/imagehost/images/klji ... kt37wj.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/2q73 ... tlgdwe.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/4x2o ... a0u0jr.jpg

Pare-mi-se ca si asta arata bine.

3. Prun

http://cs-pork.ro/imagehost/images/2yl8 ... scohrb.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/xyiu ... ert25t.jpg

Aici vad ca sunt ceva probleme...ceva frunze galbene...i-am transmis mamei sa mareasca doza de apa cu o seringa in plus, acum nu stiu ce sa zic, n-am experienta. Ce pot sa va spun e ca spre deosebire de celelalte doua marcote, asta sta in soare tot timpul zilei, nefiind umbrita de alti copaci...
Aveti vreo idee?

Abia astept sa ajung acasa sa verific daca au radacini...banuiesc ca inca nu a trecut destul timp sa faca radacini puternice, dar in doua luni (si mai dureaza vreo saptamana si jumatate pana ajung), cred ca ar trebui sa aiba radacini...
 

pork

Member
Am scos toata coaja pe o portiune cam de 2 ori mai mare decat diametrul ramurii si am ras pe urma cu cutitul tot cambium ul pana a ramas alb.
 
Sus