Eu cresc Mangold de diferite culori, înclusiv Lucullus. Lucullus crește mai repede decât celelalte varietăți. Folosesc tijele la ciorbe de legume, work, sau gratinate cu brânză. Frunzele le-am amestecat odată cu piuree de cartofi la fel cum fac uneori și cu spanacul. Gustul lui nu m-am putut bucura de calități gastronomice deosebite. Maică-mea a experimentat frunzele în combinație cu praz și emmentaler într-o plăcintă delicioasă. Pentru a da o idee: aroma se situează între lobodă și sfeclă roșie. Se poate face răsad și 2-3 plante sunt suficiente pentru o familie de 4 persoane. Este o plantă care crește viguros în condițiile în care are suficientă apă, ajungând la dimensiunile unei plante de anghinare în 3 luni. În secțiunea decorativă poate aduce un aer exotic. Planta matură rezistă până la -7 grade cu certitudine (minimul înregistrat în grădină), unele cărți spun că ar rezista pâna la -16 grade. În orice caz, în primăvara celui de-al doilea an va arunca o tijă florală și apoi semințe în canitate foarte mare, care se vor resădi, având o tendință invazivă, de aceea este de preferat să o tratați ca și plantă anuală.
Din punct de vedere decorativ, se poate combina cu daliile înalte albe sau crem alături de plante cățărătoare în tonuri cromatice similare (lathyrus odoratus, sau condurași de culoare crem). Aduce o textură deosebită și poate fi alăturat ierburilor înalte cu frunze variegate, sau alături de canna indica, musa etc. Pentru scopuri decorative recomand varietățile Bright Lights, care vin cu tije de culoare galbenă, portocalie, roz și roșie.
Pentru cei care sunt interesați de realizarea unui îngrășământ verde plantele se pot cultiva pentru a arunca frunzele mature pe compost aducând un aport important de azot, sau în realizarea de macerate (la fel ca și cel de urzică) cu rol de fertilizare lichidă pentru varză.
Polemică. Spre deosebire de coral, eu răresc plantele la 60 - 70 cm pentru a favoriza dezvoltarea tijelor, pe care le consider principalul atuu al plantei. Deși par ațoase prin tratare termică de scurtă durată își vor pierde în totalitate consistența fibroasă. Nu îl folosesc ca și spanacul pentru că gustul nu se aseamănă ca și spanacul. Din punctul meu de vedere singura plantă care înlocuiește cu succes spanacul (și îl întrece) este tetragona (spanacul neozeelandez). Eu consider chiar și urzicile mai gustoase decât frunzele de mangold. Revenind la Mangold, frunzele proaspete (de la plantele foarte tinere) și mici ceva mai mari decât o monedă se pot consuma proaspete în salate mixte. În niciun caz nu consum plantele la dimensiunea din fotografia prezentată de colega.