Thuia se poate inmulti prin seminte, butasi, marcotaj si altoire.
Semanatul se face toamna tirziu, eu le-am semanat prin noiembrie 2006, asa de experiment, si mi-au iesit in primavara aproape toate. Ai aici o poza cu puii mei in ianuarie anul asta
La acea data aveau deja un an , dar cresc foarte greu in primii ani.
Butasirea se face iarna in sere sau rasadnite reci. Lujerii semilemnificati se taie in bucati de 5-8 cm si se planteaza. In informatiile pe care le am nu se specifica daca se acopera butasii sau nu.
Eu am incercat cu doi butasi de Juniperus communis si cred ca sint pe drumul cel bun.
Primul e deja afara la soare, si are cresteri noi. L-am pus prin februarie in casa acoperit cu un pet. Al doilea e pus mai tirziu si inca nu l-am descoperit, cu toate ca dupa cum vad ar trebui , ca are si el virfuri noi.
Sa-ti spun o poveste: in decembrie, thuia mea de 2,5 m a devenit pom de Craciun. Cit m-am chinuit sa-l impodobesc i-am rupt un virf cam de 50cm, pe care sotul meu l-a infipt in pamint ca "semn". Prin mai, cind l-am scos ca ma incurca in locul acela, era verde si viguros iar la locul de unde fusese rupt tesutul crescuse, se umflase, si avea puncte albe din loc in loc. Probabil urma sa -i dea radacini. Asa ca poti sa incerci si tu , dar la iarna, atunci e momentul propice pentru inmultire.
Seminte pot sa-ti trimit si eu ca anul asta iar s-au umplut de conuri thuiele mele, numai sa ai rabdare pina prin noiembrie, ca atunci sint coapte si se desfac.