Identificare cactusi

Mihai Radulescu

New Member
Salut,

Caut si eu ceva literatura (in internet dar si in librarii) care sa ma ajute sa identific speciile de cactusi. Ar fi prea usor sa pun poze si sa-mi spuneti ce specii am, as vrea sa aflu cum se clasifica, din ce familii provin fiecare, etc.

Ma puteti ajuta cu link-uri si/sau editii printate?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Liliput, fotografia este mica, nu pot vedea bine detaliile dar cred ca este vorba despre Opuntia brasiliensis si da, este cactus. „Porcariile” alea rosii nu sunt florile ei ci sunt niste imortele lipite sau infipte cu bolduri in planta. :devil: :punch: Incearca cu mare grija sa le indepartezi si daca vezi ca nu poti fara sa ranesti planta renunta. :cry:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Opuntie e sigur dar se poate sa nu fie O. brasiliensis, de asta am spus ca nu vad detaliile. :nu stiu: :gandit: Oricum ce se gaseste pe piata sunt cultivari olandezi in general, fertilizati la greu ca sa cucereasca oamenii si sa-i cumpere. :envy:
 

gowriel

Member
Chiar as fi curios sa aflu ce cactus am eu de vreo 12 ani... cand eram pe la inceput de facultate aveam ceva timp liber si am zis sa merg la o bere in singurul bar de atunci care chiar imi facea cu ochiul,pentru ca ... era TOT GALBEN!Dar,ca de obicei mi-au sarit ochii in magazinul de langa bar care era plin de tot felul de flori! :-) Am intrat rapid la flori,logic,si-am iesit de-acolo cu un cactus mic vai de mama lui,inalt de maxim 7 cm!A stat cu mine la vreo 2 beri in barul galben dupa care l-am luat la camin sa-i gasesc un loc la fereastra!Anii au trecut,si-a "schimbat casa" de cateva ori,ba la camin ,ba prin chirie ,ba la bunici vreo cativa ani, si pana la urma l-am adus la mine acasa!S-a facut de aproximativ 145 cm inalt,si o tulpina de ma sperii de fiecare data cand ma ingrijesc de el!Am zis sa scriu aici deoarece tocmai ce i-am schimbat ghiveciul si l-am mutat intr-unul de vreo 20 litri volum ca nu mai se putea in vechiul ghiveci!M-a intepat de m-a nenorocit chiar si prin manusi dar s-a meritat! :-D E "ancorat" bine si asteapta vremea calda in hol!Pun si poza cu el dar mai pe seara!
 

gowriel

Member
Asta-i "inculpatul",cam "palid" dar sigur isi revine la soare;intotdeauna a aratat asa dupa o iarna rece si intunecoasa!Nu i-am dat nici apa multa de frica sa nu-i putrezeasca radacinile!Si ce radacini avea golanul cand l-am scos din vechiul ghiveci!Stau si ma intreb, oare mai creste?!daca da,cat o sa mai creasca?!deja este foarte greu de unul singur sa-l "dadacesc",fara sa nu-si piarda vreo 2-3 "aripioare"... iar eu sa nu ma intep bine de tot!
@Caramell am primit si coletul tau dar a venit prea tarziu ca sa-l mai si ridic de la Posta!Am vazut avizul la fix 19:00...
Echinaceea de la tine va trebui sa stea noaptea asta la Posta pana maine la prima ora! Dar MULTUMESC MULT pentru gest!Mai rar in ziua de azi,dar mai sunt si oameni ca tine! :hug:
http://img.plici.ro/image/IH7
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Da, Adina ai dreptate este Opuntia.
@gowriel nu te plange ca are 145 cm, o sa creasca mult mai mult. Fructele sale sunt comestibile si au un gust chiar interesant. Din ce vad in foto, nu-mi dau bine seama, substratul e alcatuit din turba? Asta nu e bine, cactusii doresc un substrat cat mai mineral..... chiar ultimele discutii (ale marilor colectionari) se indreapta catre total mineral.
Uite un topic unde sunt discutii despre soluri http://egradini.ro/forum/threads/substrat-pentru-cactusi.2887/
 

gowriel

Member
Da, Adina ai dreptate este Opuntia.
@gowriel nu te plange ca are 145 cm, o sa creasca mult mai mult. Fructele sale sunt comestibile si au un gust chiar interesant. Din ce vad in foto, nu-mi dau bine seama, substratul e alcatuit din turba? Asta nu e bine, cactusii doresc un substrat cat mai mineral..... chiar ultimele discutii (ale marilor colectionari) se indreapta catre total mineral.
Uite un topic unde sunt discutii despre soluri http://egradini.ro/forum/threads/substrat-pentru-cactusi.2887/
aoleu,e in stare sa creasca mai inalt de 145 cm?!nu stiu daca ar fi bine pentru el...deja e o mare problema cu scosul afara in curte pe terasa alaturi de celelalte flori,da' cand o fi de 2 metri...nici nu mai stiu cum sa-l "ancorez" sa nu se rupa in doua sau mai multe bucati!voi cum faceti cu speciile astea inalte?N-a facut niciodata fructe sau flori!I-am schimbat pamantul pentru ca a fost "uitat" in acelasi vas ceva ani...Era pamant "normal" de prin curte dar ca volum era putin(vreo 7-8 litri maxim).Nu este turba,pe ambalaj scria sol universal pentru flori, ph 6.5 -7 facut prin Ifov!M-am gandit daca tot il mut in vas de 20 litri sa-i pun ceva mai bun la radacina!O sa citesc mai mult despre asta!Dar sa stii ca "mi-ai dat-o sub centura" cu recomandarea pentru sol dupa cat m-am chinuit sa-l mut in noul vas...
 
Ultima editare:

tzep

Well-Known Member
Moderator
:D Intentia mea n-a fost sa te lovesc sub centura ci sa-ti spun ca daca vrei sa mai convietuiti multi ani sa-i dai ce-i trebuie. Acum, ca sa nu te mai intepi asa mult iti sugerez sa umbli usor la substrat in sensul ca nu scoti planta din ghiveci ci scoti cat mai mult din sol si pui pietris, spartura de caramida, roca etc. (ai citit topicul .... sper) si asa toate lucrurile devin mai usoare, sau daca ai unde plantezi direct in sol.
In legatura cu dimensiunile cred ca nu-i bai daca le reduci din latime, inaltime dupa nevoi si aspectul dorit. Eu nu am Opuntii ca stau intr-un apartament si am numai cactusi de dimensiuni reduse dar am tot citit despre ele si am discutat cu persoane care stiu multe despre cactusi.
Poti sa procedezi astfel ca sa vezi cum se comporta planta ta, fara emotii pentru ca se inmulteste foarte usor.
1. Acum prelevezi cateva cladodii terminale pe care le lasi cateva zile la aer ca sa se cicatrizeze rana de taiere. Obiectul cu care tai sa fie nou sau dezinfectat.
2. Apoi le pui in nisip, intr-o mini jardiniera, ghiveci, cutie, chiar numai in nisip, intr-un loc aerisit, luminos si rece. Temperatura maxima sa fie de 10 -12 grade. Dupa trecerea perioadei de inghet sau cu variatii mari de temperaturi se pot scoate afara si planta chiar direct in sol (amestec de pietris de rau) foarte bine drenat, gen rocarie.
Daca ai noroc si planta ta este deja florifera din pdv al anilor (cred ca este) dar nu a inflorit pentru ca nu a avut conditii prielnice, poate anul acesta sa te fericeasca aceste cladodii cu flori. Asta nu inseamna insa ca si la anul de la aceste noi plante o sa obti flori pentru ca asa cum mi-a spus @gino candva " cladodia respectiva isi ia in serios rolul de baza - trunchi pentru a genera o noua planta ramificata, in timp devenind trunchiul de sustinere pentru coroana plantei ce va inflori atunci cand planta va atinge maturitatea genetica specifica speciei."
Marile nurserii vand cladodii nu plante inradacinate, tocmai pentru ca se inradacineaza usor.
Olandezii aplica acest lucru si de aceea in florarii se pot gasi Opuntii inflorite, doar ei sunt florarii Europei! :openrose:
 
Sus