Gradinile noastre in 2012, planuri, idei, realizari

elianna

Well-Known Member
Multumesc pentru aprecieri. Multumirea mea cea mai mare este ca de la conceperea gradinii si pana am ajuns la faza asta, inclusiv 90% din manopera, imi apartin. Intre timp, cu ajutorul vostru, am invatat multe despre plante si amenajari, asa ca voi mai interveni acolo unde este nevoie si am posibilitatea s-o fac.
 

Ioana

Member
Revin pe forum dupa o absenta de mai bine de un an. Ma bucur ca gasesc oamenii de baza, de la care am invatat atata de mult si forumisti noi, ceea ce inseamna ca oamenii inca mai sunt parionati de natura si de frumos.

Dupa ce am negljat gradina de flori un an intreg, in favoarea bebelusei noastre, intentionez sa imi iau revansa pentru 2013. Si cum vara se face sanie si toamna gradina, ma gandeam sa va cer ceva sfaturi. :D :D :D

Avem o alee de ciment spart si urat, marginita in lungime pe dreapta de vie pusa pentru a face o bolta partiala deaspra aleii si pe stanga de un strat de flori, intre care trandafiri, tufanele, camelii de gradina, narcise, lalele si 2 thuja orientalis. Acesti 2 copacei si-au facut de cap si au crescut imensi (unul are peste 2,3 m). Asta a dus la distrugerea plantelor din zona, pentru ca au ramas fara soare. Nu pot sa ii tai, ca au fost plantati de socrul meu care a decedat. Se poate sa transplantez mai in soare florile, mai ales trandafirii? Vrem sa refacem oricum aleea si e posibil sa sufere de la lucrarile din zona. Se poate sa tai/ tund thujele alea cat sa arate rezonabil sa si le mentin din tuns? Mie mi se pare ca au crescut foarte mult in putin timp.

In rest, avem planuri mari, sa vedem si ce buget avem :D
 

bebe Iris

Active Member
Si eu ti-am admirat gradina si munca Elianna :D :clap:

Tot din cauza caldurii stagnez si eu cu bancuta mea "scufundata" :D
Am ramas datoare cu poze explicative, adica din timpul actiunii, Claudiei si Luciei:
http://bebeiris.sunphoto.ro/Bancuta_scufundata
Inca nu-i cine stie ce :p , mai am de scos trandafirul, nivelat, pus pietris...conteaza foarte mult si plantele din jur sa arate bine... mai am muuult de lucru :pa:
 

elianna

Well-Known Member
Ai realizat multe anul asta :clap: si acum o iei de la capat. Mi-a placut ideea cu "bancuta scufundata". Va arata foarte bine dar mai ai ceva de munca. :) Astept sa vad finalul. Nici eu n-am terminat bine ce am inceput ca mi-au venit idei noi dar tot pe la toamna, sa nu deranjez plantele.
 

bebe Iris

Active Member
Gabiuta a spus:
:eek: ce e "Bancuta scufundata" :eek: ?
:rofl: adica stai pe bancuta, sezutul este la nivelul solului, iar piciorusele ceva mai jos :rofl: ...in mod normal sunt "gradini scufundate", dar cum la mine nu-i loc de masa si scaune, m-am adaptat la terenul disponibil si a iesit o "bancuta" circulara ;-)
Cam asta este bancuta pe anul acesta:
http://bebeiris.sunphoto.ro/Bancuta_scufundata/81788482
http://bebeiris.sunphoto.ro/Bancuta_scufundata/81788462
Acum astept sa creasca si sa se intinda iedera si lizinca pe peretii laterali :p
 

bebe Iris

Active Member
elianna a spus:
Ai realizat multe anul asta :clap: si acum o iei de la capat. Mi-a placut ideea cu "bancuta scufundata". Va arata foarte bine dar mai ai ceva de munca. :) Astept sa vad finalul. Nici eu n-am terminat bine ce am inceput ca mi-au venit idei noi dar tot pe la toamna, sa nu deranjez plantele.
Ohooo si inca cat! Mai am muuuuuuult de munca, dar trebuie sa ma ajute si natura cu cate-o ploaie :rofl: Multumesc! :hug:
 

victoria222

Active Member
E faina ideea! Felicitari, Bebe Iris, pentru realizare. Stau si ma intreb totusi, nu-i asa ca trebuie sa fixezi peretii gropii cumva? Daca da, atunci cum o vei face tu? Ma gandesc ca dupa multe ploi abundente se vor surpa de sub bancuta. Am patit-o eu cu o rasadnita sapata in sol la 50 cm. In 2 luni i-au cazut toate malurile in groapa. Si era tot pamant galben, lutos. Apoi apa care vine in groapa cum o drenezi? Multumesc anticipat de lamuriri
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:eek: Bebe, ce interesant! Dar chiar ca Victoria a pus intrebari foarte pertinente ...

Eu mai intreb ce faci cu mijlocul? Am inteles ca muti trandafirul, mai departe? Ramane gol? Ca atunci mai bine lasi trandafirul si pui in jurul lui niste pietre plate pe care sa-ti poti aseza cescuta cu cafea, cand stai pe bancuta ;-)
 

bebe Iris

Active Member
:D Victoria, o sa vad ce fac pe parcurs...inca nu mi-e clar cum fac, pentru ca nu am materia prima :)
Claudelu', trandafirul il scot (si pleaca la Geaca :hug: ), pe jos pun pietris, eventual mut un ginko biloba micut in mijloc.
 
Si eu vreau sa schimb cate ceva prin gradina. In gradina din spate, avem legume si vie, dar in primavara asta, am amenajat si o mini gradina de flori. Portiunea respectiva statea goala pentru ca niciodata n-am razbit lupta cu pirul. Mai era si Lonicera, care se intindea cu repeziciune. Am curatat locul, am sapat, apoi am imprastiat cenusa. Am plantat: cativa trandafiri mari, minirose, zmeura, tufanele, phlox, hemerocallis, caltunasi. Am facut si o mini rocarie, pe care am desfiintat-o zilele astea :) locul respectiv era sub forma de dreptunghi, pe care l-am incadrat cu niste caramizi date cu var. Toate plantele erau aliniate[fiecare cu obsesiile lui], dar in toamna asta vreau sa fac niste schimbari. Parca avea un aspect de parc sau asa aveam impresia. Spre surprinderea mea, le-a mers foarte bine, au inflorit, nu prea mai am probleme cu pirul, dar am avut probleme mari cu melcii.
Ieri m-am apucat si am sapat, m-am mai extins cu jumatate de metru, pe margine am pus niste pietre de rau/munte, care la primavara vor fi inlocuite cu pietris alb. In jurul unei buturugi de salcam, am pus 4 hosta[2 variegate si 2 normale], iar pe buturuga am asezat un felinar. Trebuie sa caut o veverita din ceramica si s-o pun in locul felinarului. Pe margine, am plantat 5 tufe de minirose, iar in jurul lor voi pune Ageratum. In dreptul Lonicerei, am pus o plasa ca sa nu se mai intinda peste flori, iar plasa si macesul vor fi imbracate cu Thunbergia. Vreau sa plantez din loc in loc, cate 2-3 trandafiri. O sa fie si un grup format din: phlox, hemerocallis, margarete, echinaceea, gallardia si allysum album. O parte a zidului va fi imbracata cu o clematita Montana si cu o Jackmanii. Voi aseza si o buturuga veche, pe care se va intinde o Thunbergia plantata in ghiveci. As vrea sa mai pun si niste: Oxalis Triangularis, Panselute, Begonii pitice, Urzicuta, Portulaca. Acestea vor fi puse pe margine. Ma gandeam sa combin o clematita Miss Batema cu o Multi Blue.
Va doresc o toamna plina de idei si realizari!!
 

elianna

Well-Known Member
Spor la treaba ca vei avea destule de facut. Dar anul viitor te vei bucura din plin. :clap: Succes si asteptam poze.
 

sorina

Active Member
Re:

veretregn a spus:
Mă plâng mereu de pământul meu argilos, greu care reține apa, se încălzește greu etc. Nu este tocmai locul ideal să pui ierburi aromatice. Totuși eu am încercat... Unele plante nu au avut nicio problemă. Valerina s-a dezvoltat a făcut flori și s-a răsădit în toată grădina. Melissa officinalis nici ea.

Însă iarna aceasta am pierdut măghiranul, oregano, lavanda, iarba curry, cimbrul, ș.a. Altele arătau deplorabil...

O vecină creștea ierburile într-o cutie de lemn la suprafața solului și nu a avut problema asta. Pe de altă parte era și mai adăpostită de vânt...

Folosesc ierburile aromatice perene și nu îmi pot imagina o grădină fără ele.

Am luat dale de 30x30 cm și le-am pus pe muchie ca să formez un soi de "rondou". Norocul a fost de partea mea pentru că pe o stradă alăturată au început lucrările la trotuare și cu ocazia asta au înlocuit dalele și am putut cerși vreo 25 de bucăți.. Le-am curățat un pic și apoi am făcut patul, am săpat înpământ și am l-am ridicat aproximativ 20 de cm deasupra potecii. Înăuntru am amestecat compost cu nisip perlit și pământ universal, pietriș. Vreo 200 de l pământ universal, 25 kg de nisip, 25 kg pietriș (2-5 mm diametru) vreo 10l perlit și 3 roabe de compost. în mod cert substratul este mult mai aerat și am început plantările. Am verificat plantele vechi și cele care mai aveau ochi și promiteau ceva le-am plantat înapoi în speranța că vor da din nou... Mi-e tare greu să arunc o plantă.

În partea stângă este o Rudbeckia Green Wizzard pe care nu am vrut să o mut pentru că are bobocii și bondarii sunt foarte atrași de ea. După tufa ei am pus un ghiveci cu lalele. În partea dreaptă în spate este o tufă de Valeriana officinalis și iarăși am dosit un ghiveci cu lalele. Sunt plantate în păâmntul înițial argilos și merg bine acolo. Mai este și niște tarhon pe acolo și o tufă de Allium schoenoprasum (chives, nu știu cum le spune în română), apoi niște salvie, niște fenicul maritim, câteva răsaduri de Calendula officinalis, etc.



Satureja montana...



Și un detaliu cu lalele în lumină crepusculară..

pentru ca am lipsit o perioada motivat de acum am ocazia sa vad postarile de aici si sa imi exprim si eu parerea .
Veretregn excelenta ideea , imi place tare mult cu ti=a iesit
 

sorina

Active Member
Re:

CiprianSuta a spus:
Salut

Sambata trecuta am participat cu filiala bcss la care activez la un show organizat de Alpine society; a fost show-ul lor de vara, mai au unul primavara, dedicat in mare parte bulbilor; am facut greseala sa imi iau si sotia cu mine, desi stiam ca alpinele sunt pasiunea ei si ar fi trebuit sa prevad ce urmeaza (mai ales ca planuieste o rocarie in curtea din fata, de 10 m x 10 m si acuma aduna materiale si plante - am carat la bolovani acum 2 saptamani de m-am cocosat)

Pana reusesc sa incarc poze cu plantele intrate in concurs, o sa va arat ce am achizitionat pentru noi; toate vor ajunge plantate afara, direct la sol, fara nici un fel de protectie

Asperula gussonii


Asperula sintenisii


Bergeranthus glenensis


Centaurum triumfettii stricta


Delosperma congestum Alba group si Delosperma sutherlandii


Erigeron Canary Bird


Esterhuysenia alpina


Gentiana Eugene's Allerbester si Gentiana verna balcanica


Globularia bellidifolia Horts


Gypsophila aretioides caucasica


Jovibarba allionii x hirta si Jovibarba hirta


Jovibarba Oki si Jovibarba sobolifera Green Globe


Leucogenes leontopodium


Oxalis adenophylla


Rhodohypoxis Helen


Rhodohypoxis Pintado


Santolina rosmarinifolia Lemon Fizz


Saxifraga carniolica


Saxifraga southside


Sedum pluricaule Red River



Din pacate nu am timp sa va spun mai multe despre ele, dar sper ca pozele sa va placa si sa va deschida apetitul pentru alpine, informatii despre ele probabil veti gasi destul de usor pe net.

Ciprian
Cirian ma ramas cu ochii lipiti de monitor la asemenea frumuseti , si vrei sa zici ca le-ai plantat toate direct in gradina si raman peste iarna fara protectie ? Cred ca orice gradinar si=ar dori asa ceva in gradina si inca ceva esti singurul la care am vazut oxalis adenophyla inflorit .... :clap: ca asa l=am vazut doar in reviste am cumparat si eu si alti forumisti si nu au inflorit nici cu rugaciuni . Inca odata felicitari si sunt curioasa de evolutia lor . Sa ne tii la curent :marfa:
 

sorina

Active Member
bebe Iris a spus:
Si eu ti-am admirat gradina si munca Elianna :D :clap:

Tot din cauza caldurii stagnez si eu cu bancuta mea "scufundata" :D
Am ramas datoare cu poze explicative, adica din timpul actiunii, Claudiei si Luciei:
http://bebeiris.sunphoto.ro/Bancuta_scufundata
Inca nu-i cine stie ce :p , mai am de scos trandafirul, nivelat, pus pietris...conteaza foarte mult si plantele din jur sa arate bine... mai am muuult de lucru :pa:
Impresionanta colectie de Clematite si Hemerocalisi ...felicitari bebe iris .
 

sorina

Active Member
sa incep si eu cu inceputul
M-am mutat intr- o zona de 1000 m , deci peisagistic ca in romania , am casa la strada , adica fara gard si fara alte oprelisti strada trece la 5-6 metri prin fata casei . Prima data am zis ca e al naibi de ciudat sa ai o gradina direct la strada asa fara ptotectie , ma intelegeti :nu-mi_place: dar ma ardeau palmele si trebuia sa imi ocup timpul liber cu ceva sa nu ma gandesc acasa si pe treaba , Am in fata o bucata de pamant de vreo 6 m pe 6 si am sapat_o am adunat bolovani , radacini de copac plante si a iesit ceva dragut si viu pin de viata am muncit toata vara sa elimin buruienile care napadeau mereu , dar le_am venit eu de hac incet , incet . In portiunea de trotuar , ciment am folosit containere din tot felul de matriale din sura ... de ex unul mai inalt era odata folosit la gunoi si unul mai mic cred ca la apa sau la animale .Ambele din aluminium cred . Le-am gaurit sa poata trece apa si am pus la baza muulte pitre pentru stabilitate si spoi pamant si florile etc.
In stanga casei pe linga ea era un spatiu la fel neflolosit cu niste iarba si buruieni . Am sapat ampus folie impotriva buruienilor si deasupra pietris , am decupat locul uunde am plantat noile plante si am mai decorat pe ici pe colo . Ambele variante sunt interesnte nu stiu care va place voua mai mult sunt curioasa desii cred ca stiu raspunsul

Iata prima varianta

http://home-and-garden.webshots.com/alb ... and-garden

Pana la pag 11

varianta a doua de la pag 12 pana la sf

http://home-and-garden.webshots.com/alb ... and-garden

abia astept sa va pronuntati parerea :? :)
 
Sus