Formare maslin

ovidiu.

New Member
Asa este.
Eu am incercat la diferite tipuri de arbusti (este drept fara consultanta-am doar un an de cand ii indragesc) sa ii pastrez. Din pacate nu am reusit. Un ulm am reusit sa il tin 7 luni dar dupa defoliere a murit.
Vreau sa fac urmatoarea precizare: este vorba de cei tinuti in ghiveci, in casa. Cei plantati in gradina sunt ok.
Acum analizez conditiile din casa si incep sa inteleg: lumina, umiditatea etc.
 

crysty

Active Member
In general e cu cantec treaba cu plantele in ghiveci din supermarketuri.... de multe ori nu sant sanatoase, au fost crescute in sera si au si paraziti...... arata bine doar o vreme relativ scurta si apoi incep sa se vada problemele.... pt ca nu mai primesc tratament pe baza de chimicale. Cam toate sint crescute chimicalizat...
Asa este de asta am recomandat cand am scris un comentariu ca cele mai bune plante de apartament sunt cele cumparate de la precupetii , batranele care ies in piata cu cate un ghiveci cu plante. Acele plante crescute in casa omului sunt deja adaptate la pamant de flori.
Plantele din magazin care sunt fortate sa aiba aspect comercial ( oamenii cumpara dupa aspect si/sau dupa eticheta, nu logic) sunt crescute in ghivece cu turba sau cu tocatura de fibra de cocos si sunt udate cu tot felul de chimicale . O planta, in general vorbind, nu poate extrage nimic si nici nu are ce extrage din turba sau deseuri lemnoase tocate si ca atare este udata cu solutie hranitoare si stimulente. Fortate ca la cultura hidroponica.
Aceste plante din supermarketuri sau florarii sunt ca niste oameni foarte bolnavi tinuti in viata de aparate . Odata ce ai decuplat de la aparat, omul moare. Tot asa si planta odata mutata in pamant de flori si adusa in casa omului si udata doar cu apa nu se poate adapta si cedeaza , nu se poate adapta sa extraga nutrientii din pamant normal.
Ca si cum ai pune un pilot de elicopter sa conduca un OZN :D , o sa se prabuseasca cu ozn-ul .
Ca sa reziste din prima plantele din comert ar trebui vandute cu un bidon de solutie cu care au fost udate , si omul sa inceapa sa ii adauge pamant putin cate putin in turba ca sa se adapteze dar asa nimeni (amatorii) nu ar mai cumpara ca e prea complicat si prea greu de adaptat o planta.
In experienta mea am descoperit cateva ponturi pe care le-am mentionat prin comentarii , si pe care o sa le scriu centralizat intr-un topic separat sau intr-un articol pe blog dar chiar si asa sansele sunt tot mici .

Duminica (10 martie 2019) am fost in dedeman si am cumparat dafin (laurus nobils) la ghiveci , este o tufa mica inalta de vreo 30 cm, formata din o gramada de pui, vreo 20-25, iesiti din seminte , a costat vreo 21 de lei dar am gasit cu greu un ghiveci cu plante mai sanatoase ca aveau semne de rugina plantelor sau ceva asemanator dar chiar si asa cand am ajuns acasa am gasit sub o frunza era un paduche lanos . Am rupt frunza si am aruncat-o si las ghiveciul cam 2 zile sa vad cum evolueaza planta si cel mai probabil ii dau cu un fungicid pentru frunze ca pentru paduche lanos inca nu imi fac griji. Plantele de dafin au urme de solutie pe frunze , semn ca au fost stropite cu ceva iar pe eticheta este semnul ca nu sunt pentru consum alimentar. Probabil din cauza ca sunt stropite si crescute cu chimicale. Va trebui sa treaca cateva luni bune pana ca planta sa poata sa devina mai bio asta daca supravietuieste atat.
Posibil sa creez un articol care sa contina tot ce incerc ca sa adaptez dafinul inclusiv sa vad daca supravietuieste la separarea tufei.
Am cumparat si o radacina de capsuni si am pus la ghiveci ca anul trecut cumparasem tot de la dedeman un pui la pahar de rasad (a costat vreo 4 lei) si am mancat cateva capsunele de la el (vreo 6, mari cat unghia de la degetul mare de la mana), crescute de mine in vara :mm: dar nu a supravietuit peste iarna cu ghiveciul afara ca era prea mic puiul . Era fragaria ananassa.
Macar radacina asta la punga este de la o planta mai mare/adulta si cica e cu productie ridicata . Asta a costat 14,83 lei. Varietatea Fragaria Elsanta.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Am renuntat la.proiect.
asta e, se mai intampla esecuri in horticultura. Daca o sa mai vrei sa mai iei maslin, sa il iei primavara, cum e acum, nu iarna, ca sa il tii afara daca stai la casa sau pe pervazul geamului deschis daca stai la bloc, la aer ca sa se adapteze si sa nu ii mai umbli imediat la pamant chiar daca are lut si nisip in ghiveci. Mai degraba il mutai cu tot cu acel substrat intr-un vas un pic mai mare si presari in spatiul gol niste substrat din comert sau daca il vrei bonsai atunci ii lasi pamantul original pentru mai mult timp.
Mersi de anunt, chiar eram curios de evolutia copacelului.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ia Maslin de la ceva pasionati... maslin crescut fara chimicale si nu in sera.
 
Sus