Formare maslin

ovidiu.

Member
Asa este.
Eu am incercat la diferite tipuri de arbusti (este drept fara consultanta-am doar un an de cand ii indragesc) sa ii pastrez. Din pacate nu am reusit. Un ulm am reusit sa il tin 7 luni dar dupa defoliere a murit.
Vreau sa fac urmatoarea precizare: este vorba de cei tinuti in ghiveci, in casa. Cei plantati in gradina sunt ok.
Acum analizez conditiile din casa si incep sa inteleg: lumina, umiditatea etc.
 

crysty

Active Member
In general e cu cantec treaba cu plantele in ghiveci din supermarketuri.... de multe ori nu sant sanatoase, au fost crescute in sera si au si paraziti...... arata bine doar o vreme relativ scurta si apoi incep sa se vada problemele.... pt ca nu mai primesc tratament pe baza de chimicale. Cam toate sint crescute chimicalizat...
Asa este de asta am recomandat cand am scris un comentariu ca cele mai bune plante de apartament sunt cele cumparate de la precupetii , batranele care ies in piata cu cate un ghiveci cu plante. Acele plante crescute in casa omului sunt deja adaptate la pamant de flori.
Plantele din magazin care sunt fortate sa aiba aspect comercial ( oamenii cumpara dupa aspect si/sau dupa eticheta, nu logic) sunt crescute in ghivece cu turba sau cu tocatura de fibra de cocos si sunt udate cu tot felul de chimicale . O planta, in general vorbind, nu poate extrage nimic si nici nu are ce extrage din turba sau deseuri lemnoase tocate si ca atare este udata cu solutie hranitoare si stimulente. Fortate ca la cultura hidroponica.
Aceste plante din supermarketuri sau florarii sunt ca niste oameni foarte bolnavi tinuti in viata de aparate . Odata ce ai decuplat de la aparat, omul moare. Tot asa si planta odata mutata in pamant de flori si adusa in casa omului si udata doar cu apa nu se poate adapta si cedeaza , nu se poate adapta sa extraga nutrientii din pamant normal.
Ca si cum ai pune un pilot de elicopter sa conduca un OZN :D , o sa se prabuseasca cu ozn-ul .
Ca sa reziste din prima plantele din comert ar trebui vandute cu un bidon de solutie cu care au fost udate , si omul sa inceapa sa ii adauge pamant putin cate putin in turba ca sa se adapteze dar asa nimeni (amatorii) nu ar mai cumpara ca e prea complicat si prea greu de adaptat o planta.
In experienta mea am descoperit cateva ponturi pe care le-am mentionat prin comentarii , si pe care o sa le scriu centralizat intr-un topic separat sau intr-un articol pe blog dar chiar si asa sansele sunt tot mici .

Duminica (10 martie 2019) am fost in dedeman si am cumparat dafin (laurus nobils) la ghiveci , este o tufa mica inalta de vreo 30 cm, formata din o gramada de pui, vreo 20-25, iesiti din seminte , a costat vreo 21 de lei dar am gasit cu greu un ghiveci cu plante mai sanatoase ca aveau semne de rugina plantelor sau ceva asemanator dar chiar si asa cand am ajuns acasa am gasit sub o frunza era un paduche lanos . Am rupt frunza si am aruncat-o si las ghiveciul cam 2 zile sa vad cum evolueaza planta si cel mai probabil ii dau cu un fungicid pentru frunze ca pentru paduche lanos inca nu imi fac griji. Plantele de dafin au urme de solutie pe frunze , semn ca au fost stropite cu ceva iar pe eticheta este semnul ca nu sunt pentru consum alimentar. Probabil din cauza ca sunt stropite si crescute cu chimicale. Va trebui sa treaca cateva luni bune pana ca planta sa poata sa devina mai bio asta daca supravietuieste atat.
Posibil sa creez un articol care sa contina tot ce incerc ca sa adaptez dafinul inclusiv sa vad daca supravietuieste la separarea tufei.
Am cumparat si o radacina de capsuni si am pus la ghiveci ca anul trecut cumparasem tot de la dedeman un pui la pahar de rasad (a costat vreo 4 lei) si am mancat cateva capsunele de la el (vreo 6, mari cat unghia de la degetul mare de la mana), crescute de mine in vara :mm: dar nu a supravietuit peste iarna cu ghiveciul afara ca era prea mic puiul . Era fragaria ananassa.
Macar radacina asta la punga este de la o planta mai mare/adulta si cica e cu productie ridicata . Asta a costat 14,83 lei. Varietatea Fragaria Elsanta.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Am renuntat la.proiect.
asta e, se mai intampla esecuri in horticultura. Daca o sa mai vrei sa mai iei maslin, sa il iei primavara, cum e acum, nu iarna, ca sa il tii afara daca stai la casa sau pe pervazul geamului deschis daca stai la bloc, la aer ca sa se adapteze si sa nu ii mai umbli imediat la pamant chiar daca are lut si nisip in ghiveci. Mai degraba il mutai cu tot cu acel substrat intr-un vas un pic mai mare si presari in spatiul gol niste substrat din comert sau daca il vrei bonsai atunci ii lasi pamantul original pentru mai mult timp.
Mersi de anunt, chiar eram curios de evolutia copacelului.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ia Maslin de la ceva pasionati... maslin crescut fara chimicale si nu in sera.
 

ovidiu.

Member
Servus, am inceput doua proiecte , luate din florarie , unde au supravietuit aproape 12 luni.
Sper ca pos20200306_125051.jpg20200306_125121.jpgtarea mea sa ajute.
- Nu am schimbat substratul (clicos iar la celalant cu puf albicios -cred ca are radacini ok).
- Interior - departe de calorifer.
- Lumina indirecta, suficienta (zic eu)
- Udare doar dupa uscare substrat.
- Farfurii care pot retine si elibera umiditate.
-Doamne ajuta!
 

crysty

Active Member
Servus, am inceput doua proiecte , luate din florarie , unde au supravietuit aproape 12 luni.
Sper ca posVezi atașament 9169Vezi atașament 9170tarea mea sa ajute.
- Nu am schimbat substratul (clicos iar la celalant cu puf albicios -cred ca are radacini ok).
- Interior - departe de calorifer.
- Lumina indirecta, suficienta (zic eu)
- Udare doar dupa uscare substrat.
- Farfurii care pot retine si elibera umiditate.
-Doamne ajuta!
Super, dar trebuie avut grija ca acel puf alb de deasupra pamantului sa nu fie mucegai . Eventual presarat putin praf de scoartisoara sau sapat deasupra si aruncat coaja de pamant de deasupra.
 

crysty

Active Member
Deocamdata merge binisor. Nu am schimbat pamantul ,clicos' si au dat frunze noi. Cel cu puf a primit scortisoara si periodic reafanare.
Ala din prima poza pare cam deshidratat , sa fii sigur ca are apa la timp iar daca nu vrei sa te risti sa pui prea multa apa la udat atunci macar il stropesti pe frunze si pe tulpina cand poti si sa ii scoti la soare pentru putin timp daca se poate.
Cel din poza 2 arata extraordinar de bine repornit in vegetatie.
 

crysty

Active Member
Revin. Nu imi merge cu maslinii. Am gasit ceva ciudat oe ei. Ce sa fie oare?Vezi atașament 9255Vezi atașament 9256
Alerta de gradul 1 ! Invazie de daunatori in curs de desfasurare ! Alea 2 puncte rotunde de pe tulpina de culoare inchisa sunt paduchii testosi iar in a doua poza vad niste puncte albe multe la codita frunzei acolo se pare ca este ceva ca o panza de paianjen ?
Uite aici un articol despre paduchii testosi https://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/paduche-testos-prun-vita-de-vie/ ca sa iti faci o parere.

Se impune tratament la plantele tale, format din :
1 fiola de adjuvant Siltim https://www.ferma-gradina.ro/siltim-adjuvant-tratamente-fitosanitare-2-ml.html
1 fiola de insecticid Calypso sau Movento (de preferat Calypso pentru inceput) https://www.ferma-gradina.ro/insecticid-calypso-480-sc.html cea mai mica fiola la cantitate
1 pungulita de Nissorun - cel mai mic plic la cantitate https://www.ferma-gradina.ro/acaricid-nissorun-10-wp.html

Ti-am dat link de pe ferma-gradina ca sa le poti comanda online ca sa nu iesi din casa sa umbli pe la fitofarmacii . Dar daca gasesti astea sa le cumperi din alta parte e treaba ta. Toate produsele ar trebui sa coste 10 lei maxim si cheltuielile de expediere cam 15-20 lei.
Le pui pe toate 3 ingredientele intr-un bidon de 5 litri cu apa , amesteci . Iei o pensula obisnuita de vopsit si torni niste solutie intr-un castron si pensulezi cu solutia asta plantele si pe sub frunze si pe tulpina . Notezi in calendar data primului tratament.
Dupa 6 zile adica fix in a 7a zi nu mai e nevoie sa pensulezi , doar torni solutie in bidon cu pompa si pulverizezi bine planta, si pe sub frunze si pe tulpina inclusiv pe suprafata solului si pe corpul ghiveciului inclusiv pe locul (pervazul) unde stau ghivecele puse. Notezi data in calendar cand ai facut al 2lea tratament.
Dupa alte 6 zile, adica fix in a 7a zi pulverizezi bine plantele, pamantul si ghivecele si locul unde stau ghivecele iarasi. Nu conteaza ca incepe sa se prelinga de pe planta in ghiveci. Notezi data in calendar cand ai facut acest al 3lea tratament.
Normal 3 tratamente la interval de o saptamana ar trebui sa fie de ajuns dar poti sa faci si al 4 lea tratament si chiar e indicat, ca sa fii sigur ca ai scapat de daunatori mai ales pentru faptul ca pana si ultimele oua depuse au eclozat si sunt omorati si puii.
Solutia preparata in bidon nu se strica si nu expira asa de repede asa ca 1-2 luni de zile poate sa reziste. Sa nu uiti sa etichetezi bidonul si sa nu umble altcineva la el.
Important : E foarte important sa folosesti adjuvant de tip Siltim pentru ca altfel solutia nu va avea putere de intindere pe planta sub carapacea daunatorului. Daca nu gasesti adjuvant nu cumperi celelalte produse si nu te apuci de treaba. Ar merge si fara adjuvant dar eficienta tratamentului scade.
Vezi daca mai ai plante verfica-le si pe ele daca trebuie stropite. Daca comanzi online e bine sa studiezi siteul daca iti mai trebuie ceva de cumparat cum ar fi stimulent de crestere sau ingrasaminte ca sa nu platesti altatada iarasi transportul .
Solutia ramasa in bidon dupa tratament se poate varsa in wc , nu se arunca in bidon la gunoi ca sa nu bea din ea vreun amarat gunoier.
Te speli pe maini dupa tratament. Solutia nu miroase urat deci se poate stropi la interior fara probleme dar sa pastrezi distanta sa nu sara in ochi la stropit.
Daca daunatorul reapare dupa sa zicem 2 luni atunci nu mai folosesti calypso , ci movento pentru ca daunatorul sa nu dezvolte vreo imunitate.
Respecta concentratia prescrisa si nu face solutia mai diluata ca nu vei scapa de daunator, dimpotriva le vei crea imunitate . (vezi exemplu dezinfectantilor Heximpharma din spitale cu bacilul auriu) .
Intrebare : Exista un risc ca planta sa cedeze si sa moara de la chimicale ? Exista, dar riscul e mic , e un risc asumat din momentul ce nu ai facut tratamentul cand trebuia casa dispara daunatorul sau mai bine zis tii plantele undeva unde NU exista astfel de daunatori . Ca nu cred ca ai cumparat plantele cu daunatori pe ele.
Fiolele sunt de plastic, poti sa le tai pe mijloc pe lung cu un foarfece si sa le dai drumul in bidon ca sa nu te murdaresti de insecticid storcandu-le. Daca agiti bine bidonul o sa se dizolve tot din acele jumatati usor. Doar atentie cand torni in bidon cu pompa sa nu torni bucati de fiole.
Nissorunul este pentru posibilii acarieni , adica paianjeni microscopici care pot apare din gradina, fac colonii pe plante, le inteapa frunzele si creeaza panze mici de paianjeni la codita frunzelor.
Spor la treaba ! :-)
 
Ultima editare:

ovidiu.

Member
Iti multumesc Crysty, in ziua in care mi-ai raspuns am facut comanda pe site. Sper ca azi sa ajunga. Am dat cu un spray 3 in 1, pt ca plantele au stagnat , s-au suparat. Va tin la curent. As fi dezamagit daca i-as pierde si pe astia!
 

crysty

Active Member
Cu placere. Ma bucur sa te pot ajuta cu experienta mea in domeniu. Sper sa isi revina plantele dupa tratament si admir ambitia de a creste asa ceva.
Nu era neaparat sa mai dai bani pe spray pentru ca solutia recomandata si concentratia la limita o sa faca curatenie in daunatori .
Nu am folosit spray dar daca este de tip uleios ar trebui sa opresti stropitul cu el ca sa apuce planta sa asimileze solutia cum trebuie , desi adjuvantul recomandat o sa ajute mult de asta ii spune si adjuvant.
Sa ai incredere ca solutia te va scapa de daunatori, exact asta am folosit si eu pe acesti 9 leandri https://www.instantstreetview.com/@45.428833,28.052829,323.42h,0.18p,2.33z de la un restaurant de langa hotel cand am fost solicitat contra cost pentru recuperarea copaceilor care erau plini de daunatori si nu mai infloreau deloc si abia cresteau. I-am tuns, le-am facut tratament, i-am dat cu stimulent si ingrasaminte si am schimbat pamantul anul trecut in vara in care am pus si un pic de micorize si i-am predat inapoi atunci plini de muguri de crengute noi in luna august.
Nu mai stropi cu spray si continua cu solutia daca ai preparat-o si dat deja. Respecta ce am zis sa pensulezi cu pensula mai intai si sa nu faci prea diluata si nici prea concentrata solutia si ar trebui sa fie totul bine.
La o saptamana dupa ce se termina tot tratamentul daca ai un stimulent de crestere sau macar ingrasamant sa le dai un mic sut nu e rau dar sa nu abuzezi.
 
Ultima editare:

ovidiu.

Member
20200501_103127.jpg20200501_115327.jpg20200501_103114.jpg20200501_103149.jpg20200501_115318.jpg Am aplicat solutia, exact cum m-ai indrumat. Erau tulpinile broboade de paraziti. Vineri va fi a doua zi ,,Z".
 

crysty

Active Member
Vezi atașament 9325Vezi atașament 9326Vezi atașament 9329Vezi atașament 9330Vezi atașament 9331 Am aplicat solutia, exact cum m-ai indrumat. Erau tulpinile broboade de paraziti. Vineri va fi a doua zi ,,Z".
In pozele astea se vede cel mai bine cat de mici sunt copaceii si ma intreb daca 2 tratamente nu ar fi deajuns. Cand se apropie al 3lea tratament verifici cu mare atentie tulpinile si pe sub frunze daca mai sunt daunatori si astfel iti dai seama daca mai trebuie stropit. Daca nu e cazul nu continui ca nu e obligatoriu 3 stropiri decat la invazie mare si plante adult , iar daca or sa reapara daunatorii peste cateva luni de zile atunci faci tratament iarasi la plante.
Ideal este 3 tratamente , dar plantele mici si citricele au un risc mai mare de fitotoxicitate adica pe romaneste risc sa dea ortul popii din cauza chimicalelor.
 
Sus