FICUS CARICA - Smochin

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu stiu unde este celalalt topic asa ca deschid unu in aceasta sectiune ca sa urmam aici la exotice evolutiile.



Bun ....


Ei , am ajuns in situatia sa nu stiu ce sa fac mai departe , o sa caut ceva documentatie pe net , dar mai intai sa vad aici. In ce problema ?
Pai au cam trait mult mai multi lastari prin metoda pusa de mine si cum au lastarit din toti mugurii , acum "padurea" e prea deasa.

Cum ii mai cureti/tunzi sa oferi o aerisire la frunzele bazale?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da' oare e necesar sa fie curatati? O cunostinta de-a mea din Italie are unul dar nu stiu sa-l fi rarit vreodata :?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Totusi e foarte des , sunt 3-4 lastari pusi si tot ii lasam acolo dar anul asta se pare ca toti au explodat cu frunze , deja in iunie sunt pana la pieptul meu, pai pana in noiembrie cred ca ma sui in copac :rofl:
 

aza

Member
ma intereseaza si pe mine subiectul.. daca gasesti vreo rezolvare e bine venita. :)

eu am un smochin de vreo 20 de ani, care are acum 2,5m inaltime si tulpini de vreo 5 cm diametru.

ma chinui f tare sa-l 'imbrac' toamna si as vrea sa-l micsorez si raresc destul de tare..
o sa atasez poze azi-maine..
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Aza , problema e simpla de rezolvat daca ai privi smochinul asa cum il priveam eu cand am stat in Atena 7 ani , ca pe un pom fructifer , doar ca la ei no snow , deci , nu ingheata ....cum am ajuns acasa , toti spuneau ca e rezistent si am lasat asa , in fapt unu din ei e de la cineva din Vaslui care nu i mai dorea si el nu i a protejat nicicand si nu au murit , dar fructe ioc.

Am tuns sub forma de copacel dar din pacate nu a prins ideea ca in prima iarna a inghetat partea superioara , asa ca am ajuns si la metoda asta , din pacate desi izoleaza f bine si chiar e posibil sa ai doua recolte , se face mult prea des pentru a ajunge soarele si pe coroana interioara.

Cum vreau sa l tund , pai sa pot mentine aspectul controlabil de tufa fructifera . Asa ca inca mai caut
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pruning: Fig trees are productive with or without heavy pruning. It is essential only during the initial years. Trees should be trained according to use of fruit, such as a low crown for fresh-market figs. Since the crop is borne on terminals of previous year's wood, once the tree form is established, avoid heavy winter pruning, which causes loss of the following year's crop. It is better to prune immediately after the main crop is harvested, or with late-ripening cultivars, summer prune half the branches and prune the remainder the following summer. If radical pruning is done, whitewash the entire tree


conform celor zise , e cam nasoala treaba pentru noi cei cu clima mai rece
 

aza

Member
cred ca o sa-mi asum o vara (vara urmatoare) mai putin productiva. oricum in afara de mine nu prea mananca nimeni :)

sunt cateva tulpini batrane si destul de strambe, pe care le-as taia de jos, lasand astfel loc puilor.. mai vedem pana in toamna..
 

magda

Active Member
Moderator
Acum 3 ani sotul meu a decis sa taie smochinul. Lastareste in fiecare an si el cu constintiozitate smulge lastarii. Anul acesta nu l-am lasat si am din nou o tufa de smochini ce trebuie rarita.Din ce am observat eu daca sunt mai multi lastari la un loc isi cam fac concurenta, se duc in sus si nu ramifica, asa ca noi lasam smochinul sub forma de copacel.Suntem norocosi pt. ca in zona noastra nu este necesara protectia pe timpul iernii.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ce noroc pe tine , asa as vrea si eu sal cresc sub forma de copacel , stiu sigur ca daca reusesc sa fac tulpina destul de groasa va rezista
 

magda

Active Member
Moderator
Nu este sigur deloc ca va rezista. Bunica mea a avut unul cu o tulpina de vreo 15 cm si acum 7-8 ani a degerat. A pornit-o din nou din lastari bazali.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Drept sa spun, eu sunt cam dezamagita de treaba cu smochinii, desi mi l-am dorit foarte mult :| Pana la urma nu stiu daca chiar merita sa ne chinuim cu niste fructiferi care clar nu-s de zona noastra. Eu aveam pe vremuri o cunostinta in Cluj care avea in curte unul, nu-l proteja niciodata si mancam in fiecare an smochine de pe el. Dar si clima s-a schimbat, cu toate ca se vorbeste de incalzire e mai nuantata treaba pentru ca de fapt se manifesta niste extreme, si de cald dar si de frig...Eu imi mai las cei 2 smochini anul asta, la iarna sa se descurce, nu-i protejez pentru ca nu-i voi putea proteja la nesfarsit si primavara viitoare, daca o iau de jos...PLEACA! Plantez in loc un cires din care stiu ca macar mananc fructe, nu...jinduieli :mrgreen:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Faza e ca vor veni ierni calde , acum e doar senzatia de usa de frigider deschisa dar odata ce curentii reci se termina prin diminuarea ghetarilor , atunci sa te tii nene cu caldura de 20 C cu plus in Ianuarie.

Nu stiu daca sa rad sau sa plang cand zic astea :? :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Danero, oricum treaba asta nu se va intampla intr-un an-doi, dar problema e ca in momentul de fata se intampla ca in ianuarie sa ai -15 grade si peste 3 zile 10 grade cu plus si pe urma iar minus cine stie cat...Parerea mea ca fluctuatiile astea fac cel mai mult rau plantelor. Pana vor fi ierni la noi cu 20 grade plus constant probabil ca noi doi vom fi deja pe...vesnicele plaiuri ale vanatoarei ( oare acolo or fi smochini???????? ):mrgreen: Si poate ca-i mai bine asa :rofl:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
nu fi asa sigura , ori nu tin eu minte bine , ori temp de 15 grade pe 17 decembrie mi se pare cam mult pentru Nordul Romaniei.

Hmm , asa ziceau toti ca in 50 ani vom simit efectele si cand colo ce sa vezi din anul 2 deja am simtit schimbarea.

Iti zic eu , vom creste exotice ca pe patrunjel :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
DA, au fost la mine temperaturi de-astea, dar incercam sa subliniez ca nu-s constante, degeaba am 17 grade in decembrie timp de 2 saptamani, daca dup-aia vine un ger de -20 ca s-a dus naibii si patrunjelul, ce sa mai vorbim de exotice :rofl:
 

Floria

Active Member
Azi am gasit raspunsul la intrebarea mea daca rezista Smochinul neprotejat. In cartierul meu, in fata unui bloc cu zece etaje exista un smochin pe care nu-l protejeaza nimeni. Numai ca el sta foarte bine la adapostul blocului cu zece etaje si toata ziua soarele este pe el. priviti ce plin de fructe este.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus