Discutii depre Iazuri si constructia lor.

disperat

Member
vernil a spus:
disperat a spus:
Eu sunt destul de optimist, mai ales ca daca e sa nu iasa bine, la toamna astup groapa si gata... Oricum broastele din curte vor fi f bucuroase...
Dati-mi niste sfaturi, incurajari, ce vreti voi!
Multumesc!
:tavalit: :tavalit: :tavalit:

Incearca, daca ai bani de aruncat. Sfatul meu, absolut prietenesc, este ca mai bine faci un proiect, vezi cat costa, si apoi te apuci de lucru. Eventual ceri sfatul unei firme specializate, sau al unor prieteni. Ce-i trainic se face in timp.
Iar daca vrei sa o surprinzi placut pe sotie, poti incerca cu o cina romantica, un trandafir rosu, un parfum frantuzesc :wink: o excursie pe alte meleaguri, mai ales ca vine mini-vacanta ... Depinde de multe, foooarte multe.
Nu cred ca se compara un achizitionarea unui trandafir/parfum/excursie cu faptul ca eu as reusi sa construiesc un bazin. Daca ai fi citit ce am scris eu, ai fi vazut ca practic costurile se reduc doar la pompa pentru filtrare(folia o am deja) In rest, era doar munca mea.... Iar asta cu sfatul unei firme specializate...hmm cat costa? Cum ziceam, ma costa doar munca mea, cat de scump poate fi?

Revenind la folie, am cautat pe net si am gasit undeva la 20 RON/mp ceea ce este destul de scump. Ma gandeam sa pun folie pentru solarii pentru ca am deja, nu mai trebuie s-o mai cumpar, sper sa tina pana in toamna. La primavara o schimb din nou.
Va multumesc pentru sfaturi!
 

disperat

Member
Tot nu sunt lamurit de ce nu ar merge si folia pt solarii? Este destul de rezistenta, nu putrezeste. Daca o pun in mai multe straturi sper sa fie OK. Cred totusi ca am s-o folosesc... Va spun eu rezultatele. Voi de unde luati folie pentru iaz? Si cam la ce pret este?
 

mihai_c

Member
Folia pentru solarii este mai slaba, mai putin groasa si mai putin maleabila. Nu cred ca o sa se aseze bine pe conturul bazinului. In plus din cate stiu e alba si nu prea arata bine.
Nu mai stiu exact cat costa dar m-am uitat la un moment dat si nu mi s-a parut f. scumpa.
 
A

Anonymous

Guest
Diferenta intre folia pentru solar si cea speciala pentru iaz este grosimea, rezistenta si elasticitatea. Daca folosesti folie pentru solar gandeste-te ca vei calca pe ea sau te vei aseza (daca faci baie). O pietricica sau o crenguta ajunsa accidental pe fundul iazului (sau ramasa/aparuta sub folie) iti va gauri folia in momentul in care vei calca pe ea. Poate nu de prima data, dar se va intampla. In plus, daca nu se muleaza pe suprafata si raman goluri de aer, iarasi nu e bine. Iti urez succes, indiferent de metoda pe care o vei folosi.
 
A

Anonymous

Guest
Bravo tie, chiar nu te-ai lasat! In ce stadiu esti cu lucrarile ?
 

disperat

Member
Inca nu m-am apucat.Incep lucrarile cand pleaca sotia. Pana atunci trebuie sa gasesc nenorocita aia de folie pentru iaz. Pe net n-am gasit decat in doua locuri. Una cu pret de 21 Ron (pe m patrat presupun ca nu scria - oricum f scumpa) si una la preturi intre 2.1 si 4.3 RON in functie de grosime. Cea de-a doua oferta ar mai merge, le-am scris in dimineata asta si sper sa-mi raspunda.
 
A

Anonymous

Guest
Asa cum ti-am spus, uite exemple de amenajari acvatice.
 

mflorian

Member
O alternativă la folie este argila. Dacă ai argilă la îndemînă, căptuşeşti pereţii gropii cu un strat de aprox 10 cm şi ai rezolvat problema.
 

mihai_c

Member
Ar trebui sa aiba curtea pe un pat de argila, nu cred ca ajunge sa tapetezi cu 10 cm...

mflorian a spus:
O alternativã la folie este argila. Dacã ai argilã la îndemînã, cãptuºeºti pereþii gropii cu un strat de aprox 10 cm ºi ai rezolvat problema.
 

mflorian

Member
10 cm de argilă nu lasă să treacă nici o picătură de apă şi ţine mai mult decît orice folie. Singura problemă poate fi vreo plantă cu rădăcini agresive.
 

disperat

Member
Stiu ca mai in adancime este un strat gros de huma (gri) Din cate stiu eu, nici prin aia nu trece apa.
In ce priveste pretul nu stiu ce sa zic... Erau 2 la pret de 21 RON. Una de 25m x 4 m si una de 20m x 8 m. Aceiasi grosime 1mm. Daia nu cred ca e pret pe m liniar.
 

disperat

Member
Practiker folie iaz 1 mm grosime, 6 m latime, Pet 120 lei / m liniar, adica 20 lei m patrat. Scump doamna scump.... unde o fi mai ieftin? :D
La Brico n-au adus anul asta, la Metro ma voi duce sa vad.
 

attila

Member
Va dau un sfat dar cu grija :rofl:
Am vazut undeva in ungaria ca au facut din niste piscine pentru copii simplu de tot si ieftin au invelit pe dinaontru cu o folie simpla negra si atat .
Normal inainte trebuia unflata si pe langa au pus pietre si arat si foarte frumos
 

disperat

Member
Scuze daca va deranjez cu intrebarile. In ultimul timp am tot cautat informatii si parca sunt din ce in ce mai nelamurit. Si un pic descurajat. M-am lamurit cu folia, daca vreau sa tina folosesc folie speciala pt iazuri (daia f scumpa). Acum am alta problema. Apa trebuie miscata. Pentru asta pot folosi o pompa normala care sa traga apa de pe fundul iazului si s-o arunce undeva mai sus? Sau trebuie o pompa speciala? Ajunge pompa asta sau e necesar si filtru? Daca nu plantez nimic si nici nu bag pesti in iaz (ma bag doar pe mine) ajunge doar pompa de recirculare + substante anti alge? (fara filtru)

Parca n-as vrea sa fac iazul sa bag apa si in 2 saptamani sa am o baltoaca verde puticioasa.
 

mflorian

Member
Între iaz şi piscină sînt diferenţe foarte mari. Iazul este un sistem biologic care ajunge la un echilibru în timp, iar piscina este un mediu artificial, care trebuie întreţinut permanent (pompe, filtre, chimicale etc). O soluţie de compromis între cele două nu prea există.
 
A

Anonymous

Guest
disperat a spus:
....Apa trebuie miscata. Pentru asta pot folosi o pompa normala care sa traga apa de pe fundul iazului si s-o arunce undeva mai sus? Sau trebuie o pompa speciala? Ajunge pompa asta sau e necesar si filtru? Daca nu plantez nimic si nici nu bag pesti in iaz (ma bag doar pe mine) ajunge doar pompa de recirculare + substante anti alge? (fara filtru)

Parca n-as vrea sa fac iazul sa bag apa si in 2 saptamani sa am o baltoaca verde puticioasa.
Parerea mea: cumpara-ti o piscina de suprafata pe care o strangi toamna. Exista unele care costa cateva milioane (probabil putin mai mult decat te-ar costa folia) care au si sistem de filtrare. Daca iti doresti totusi un iaz, exerseaza cu unul de dimensiuni minime. Facut intr-un recipient oarecare, cu cateva plante. Dupa aceea poti sa-ti dai seama ce si cum si poti hotara daca te extinzi la "baltocul" despre care vorbeste einsteinitza.
Din proprie experienta, referitor la piscina, operatiunile sunt cam urmatoarele: la inceputul sezonului (mai, iunie) scot toata apa (vreo 80mc) , spal linerul (materialul cu care sunt tapetati peretii piscinei) cu solutii speciale, pun apa curata, o tratez cu chimicale si pun in functiune instalatia de filtrare (dupa ce in prealabil am curatat filtrul). Instalatia de filtrare trebuie sa functioneze, in zilele foarte calde, continuu. "Distractia" ma costa cam 200-300euro fara sa pun la socoteala curentul electric consumat de instalatia de filtrare si apa pe care o trag din putul propriu. Daca nu ploua foarte mult, apa ramane curata pana toamna. La venirea iernii, scot cam 1/3 din apa, acopar cu o prelata speciala si ramane asa pana primavara. Asta ca sa stii cam ce te asteapta.
 
Sus