vin din struguri
Vinul se face si din struguri.
Strugurii rosii, dupa ce sunt zdrobiti, se lasa sa stea intr-un butoi 2-3 zile (
fermentare pe bostina) pentru ca sa extraga culoare, arome etc. apoi se storc. De 2 - 3 ori pe zi trebuie amestecat pentru ca bostina sa fie in contact cu mustul. Vasul respectiv se astupa ca sa nu fii invadat de musculite.
Strugurii albi nu se mai lasa pe bostina. Dupa zdrobire, se pot stoarce.
Mustul trebuie, din experienta mea sa aiba cel putin 200 gr. zahar natural la litru daca strugurii sunt bine copti. Daca nu, se face complectare cu zahar.
Cum zaharometre nu sunt pe toate drumurile, eu folosesc un "zaharometru" pe care il cunosc din batrani. Un ou proaspat, trebuie sa pluteasca in must (daca are destul zahar), pentru un vin sec.
Daca vrei ca vinul sa fie demisec, demidulce, etc. adaugi zahar ( din 25 gr. zahar rezulta ~ 1 grad alcoolic ).