Cu placere. Comentariul de sus era scris cu multe greseli gramaticale si l-am editat/reparat...chiar daca era scris la ora 9 dimineata eu nu dormisem deloc in acea noapte pentru ca aveam ceva de lucrat la computer.
Inseamna ca o sa incerc sa folosesc coaja pentru un lichior de clementine
Puteti sa folositi linistit cojile pentru aromarea lichiorului, sa stiti ca ce este cultivat in casa sau gradina omului este mult mai BIO decat ce cumparati de la tarabe din piata. Singura garantie ca ceva este bio este la supermarket la raionul de legume-fructe si anume unde este specificat acest lucru si bineinteles este mai scump.
De ce este mai scump o leguma/fruct BIO ?
Pentru ca productia ar putea fi mai mica si mai de proasta calitate si se aleg doar cele cu aspect comercial, dar si aici la BIO se folosesc anumite substante care sunt in clasa BIO si sunt aprobate de catre Uniunea Europeana, cum ar fi zeama bordeleza, dolomita, dejectiile de la bovine sau gaini, insecticide/fungicide bio care pot fi in general extracte de plante care sunt mai scumpe decat pesticidele chimice.(una e sa amesteci 2-3 substante chimice si sa faci 1 kg de insecticid chimic la fabrica si alta e sa storci la presa 2 tone de ierburi aromatice si alte plante sau sa imiti pe cale chimica formula acelui extract BIO).
La tara taranii cu sere care cultiva BIO, fac de obicei in ceaun un ceai din plante (busuioc, lavanda, cimbru, crizanteme, etc) si stropesc plantele in sere cu acel ceai puternic aromat (efect repelent) ca sa combata insectele vara.
Mai este si metoda bondarilor adica se importa bondari din Italia si se elibereaza in sera ca sa prinda si sa manance insectele.
Alte 2 metode sunt cu hartia lipicioasa pe care insectele se lipesc de ea asa cum este hartia pentru muste care se gaseste peste tot de cumparat, sau cu feromon lichid turnat in ligheanul cu apa si insectele simt feromonul si vin si aterizeaza in lighean.
Dar astea nu au eficienta de 99% precum pesticidele chimice si sunt si foarte scumpe pe deasupra asa ca ideal este o sera care este izolata cu plase dese de insecte si care la fel costa mult sa le construiesti pentru ca aici nu mai vorbim de sere si solarii din barne de lemn si cu folie de plastic peticita pentru ca suntem o tara saracita si omul de rand nu isi permite sa investeasca in performanta si eficienta sa faca sere ermetice cu ventilatoare . Si multi tarani nu isi permit nici macar pesticidele chimice , vorba lui Mircea Dinescu, "suntem prea saraci ca sa ne tratam plantele cu pesticide si mancam BIO fara sa vrem", chiar la un nivel mai ridicat decat crede UE. De asta spunem cu totii ca " la tzara la bunici mananc un mar sau o rosie fara chimicale".
La fermele mari care au sute de hectare si au puncte de vanzare la taraba in piata, sta treaba diferit, sunt obligate sa folosesca pesticide pentru ca mai bine cheltuie 10000 ron pe tratamente decat sa se trezeasca cu recolta plina de viermi care inseamna o pierdere de 1 milion de ron. Dar fermele au cate un inginer agronom care stabileste perioada si cantitatea de tratament...Cat de mult se respecta niste norme si cat de multe reziduuri chimice sunt in legumele si fructele de la ei asta numai ei o stiu.
Cat despre cele importate doar un control la vama poate determina continutul de pesticide dar e cam jale ca noi nu suntem in stare nici sa reparam trotuarele vechi de 30 de ani daramite sa investim milioane de euro in aparatura pe la vami. Ca sa nu mai vorbim de personal calificat ca nu avem de unde sa il luam.
A fost un pic cam mare discutia despre conceptul BIO dar sper ca va dati seama ca e mult mai BIO ceea ce creste omul acasa sau in gradina decat ceea ce exista pe tarabe si arata ca in reviste.
Ca sa nu mai vorbesc de stimulentele de coacere pentru rosii..Romanul se incanta in aprilie sa cumpere rosii autohtone la 10-12 lei kg dar nu stie ca rosia in mod natural nu se coace atunci, ci abia de prin luna mai poate chiar jumatea lunii Mai, si uite asa le cumpara in aprilie coapte fortat cu stimulent de coacere si analizere recente au descoperit ca un anume stimulent de coacere pentru rosii era... cancerigen pentru om, si a fost retras si interzis pe piata (i-am uitat numele). Asa ca daca vreti sa consumati rosii trufanda autohtone si mai in suguranta, nu va grabiti sa cumparati de pe piata cand tocmai au aparut. Atunci este vorba de cel mai mare profit pentru vanzator dar in acelasi timp poate fi si mai riscant pentru sanatatea dumneavoastra. Asa si rosiile cumparate iarna de la taraba si care sunt importate pot avea reziduuri de stimulent de coacere dar eu nu consum iarna rosii proaspete de obicei pentru ca nu imi permit dar as prefera sa cumpar de la supermarket pentru ca imi inspira o siguranta mai mare. In rest cele mai sigure din punct de vedere al chimicalelor as spune ca e bine cand se cumpara atunci cand este sezonul de coacere naturala la noi in tara
Exista si ingrasaminte lichide la sticla care sunt in clasa BIO , de exemplu Bionat daca se mai fabrica si acesta il puteti folosi cu incredere pe ce aveti in casa sau in gradina sau si mai bine , daca aveti rude la tara si au bovine sau cresc gaini sa aveti un mic butoi sau lighean si lasati acolo amestecat cu niste pamant, niste balegar sau gainat si cand mergeti iar la tara sa va puneti intr-o punga inchisa bine ca sa nu miroasa prin portbagaj.
Am crescut din seminte un pui de lamai 3 ani si l-am vandut, acum am alti doi pui, ambii de 2 ani, deci nu am ajuns la fructe cu ei dar am si tratat la un restaurant vreo 6 copacei de qumquat (mandarine mici ovale cam ca o maslina mai mare un pic, care sunt dulci si se pot manca cu tot cu coaja) si experienta imi spune ca citricele nu leapada frunze/fructe/flori doar la udatul prea abundent ci si la lipsa udatului la timp , in urma unui tratament cu insecticid sau in urma fluctuatiilor de temperatura. Am patit de multe ori sa vad cum incep a cade frunzele la puiul de lamai odata cu venirea frigului si cand am deschis geamul sa aerisesc si care o fac cam des ca fumator. Citricele in general sunt sensibile la aer rece.
Daca spuneti unui inginer agronom ca au cazut fructele de mici , cel mai probabil o sa va spuna ca sa puneti niste ingrasamant si sa stropiti copacelul cu Amalgerol si problemele de stres dispar. Nu intoatdeauna ingrasamantul rezolva problemele de stres dar despre Amalgerol care apropo este clasat ca si BIO din cate stiu, poate diminua stresul mutarii plantei si mai ales in anotimpul rece. O sticluta de 100 ml costa cam 13 lei si este un ulei mineral care contine xtracte de plante si aminoacizi se gaseste aproape la orice fitofarmacie (sau magazin de seminte plante) si ati putea sa stropiti cu el in solutie un pic mai diluata fata de cat se recomanda , nu face minuni dar daca va permiteti ati putea sa incercati asta.
Citricele infloresc si rodesc tot anul ,la fel si fructele se coc intr-o perioada foarte lunga de luni de zile iar ce a fost mic si a cazut e posibil sa fie doar din cauza venirii frigului, aer mai rece sau chiar lipsa luminii suficiente dar nu este de la boala .
Deficienta de minerale in sol nu se poate spune ca este pentru ca ati spus ca ati ingrasat solul o data. Desi o data ajuns sa infloreasca si sa rodeasca are nevoie de mai mult ingrasamant dar faptul ca au cazut doar cele mici in crestere si nu si cele mari este mai degraba din cauza temperaturii mai scazute sau un stres din cauza mutarii. Fructele mari avand o codita mai groasa si mai rezistenta. Atat timp cat frunzele sunt curate si pe dos nu au daunatori atunci este vorba de un stres , ori curent de aer mai rece ,ori udatul insuficient. Deasupra solul daca este uscat dar cand bagati degetul se simte umed atunci mai puneti un pic de apa. Apa sa fie la temperatura camerei, sa nu fie rece.
E bine sa fie udat rar in aceasta perioada dar depinde si cata aa puneti, daca e prea putina iar e prea rau. Deci pamantul sa se simta uscat deasupra dar bagati usor degetul sa incepeti sa simtiti umed atunci mai puneti apa.
Cand puteti aerisiti camera unde il tineti chiar si 2 minute deschis geamul si tot conteaza si nu tineti ghiveciul direct pe podea , ii gasiti un loc pe un scaun , pentru ca jos circula aerosolii si este aerul statut ,plus ca la aerisire iarna, aerul rece coboara jos.
Daca ii administrati ingrasamant BIO atunci puteti consuma de la el oricand. La cel chimic mai asteptati o perioada.
Un alt ingrasamant BIO si mai bun decat Bionat Plus , este Cropmax care este si un pic mai scump
https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-cropmax.html si care il recomand inaintea bionatului si chiar daca nu gasiti Amalgerol macar folositi Cropmax. Este un in grasamant foliar deci trebuie facuta solutia si stropit pe frunze si ajuta planta chiar cand activitatea radacinilor este incetinita din cauza frigului (pamant ud iarna este mai rece). O sticluta de Cropmax de 20 ml la 7.,50 lei este de ajuns , sa consumati asta si pe urma mai vedeti la primavara. E posibil sa nu se gaseasca cea de 20 atunci luati de 50 ml dar nu de 100 ml ca este prea mult la cantitate.
Daca cumparati de la fitofarmacie din oras (la online mai costa in plus vreo 18 lei transportul), inainte sa cumparati puteti cere mai multe detalii de la vanzatoare, vanzatoarele de la fitofarmacii sunt obligate sa aiba cunostinte de cresterea si tratamentul plantelor.