Clementin din Auchan - comestibil?

Cristian C

New Member
Buna ziua. Anul trecut am cumparat un clementin din Auchan. A facut o groaza de fructe, care acum s-au copt.
Pe eticheta era un semn cum ca nu sunt comestibile fructele (semn de genul a nu se baga in gura). Intr-adevar, sunt foarte acre si cu multi samburi. Dar oare sunt toxice? In acest an, cu ciclu complet de inflorire si coacere, noi i-am pus ingrasamant moderat.
Oare eticheta initiala se referea la faptul ca plantele nu sunt dulci (sunt "salbatice") sau e chiar toxic?
Multumesc anticipat!
 

crysty

Active Member
Buna ziua, nu lucrez la supermarket si nici nu sunt vreun distribuitor/firma ca sa stiu ce se intampla in spatele acestei etichetari dar macar expun niste idei si concluzii personale bazate pe experienta in cresterea plantelor si pe logica si probabilitate.
Astfel de etichete, precum ca nu este comestibil se pun si la ardei iuti si la alte plante care se vand la magazinele de bricolaj, supermarketuri deci o sa mai vedeti etichete de acest fel .
In schimb daca e vorba de un ghiveci cu ceva comestibil ardei iuti, busuioc, etc si nu are astfel de eticheta o sa il gasiti la raionul de legume-fructe de exemplu la Kaufland.
Iar ghivecele cu etichete de necomestibil la Kaufland vor ajunge pe rafturi de plante decorative.
Am cumparat acum vreo 2 ani un ghiveci cu ardei iute decorativ de la dedeman si avea pe eticheta semnul ca nu este comestibil. Le-am trimis un email si i-am intrebat daca este intr-adevar necomestibil si ce presupune acea eticheta adica daca e vorba de tratamente cu insecticide/etc sau daca e vorba de vreo specie toxica si...nu am primit niciun raspuns.
Am muscat dintr-un ardei iute si nici nu era iute dar nici nu am patit nimic. Planta arata bine si era plina de ardei chiar daca era pitica, iar experienta mea imi spune ca o fructificare abundenta nu se poate obtine decat cu stimulenti de crestere . Faptul ca nu aveau niciun gust denota ca sigur au fost fortati si cescuti in sere mai mult cu stimulente si ingrasaminte decat pe cale naturala.
Plus ca , iarasi, documentarea mea imi spune ca o sera care creste multe plante pentru comercializare trebuie sa asigure tratamente cu pesticide chiar si preventiv pentru ca sa nu piarda plantele care poate insemna si pagube de mii de lei/dolari. Deci probabilitatea ca planta sa contina chimicale reziduale este foarte mare .
In agricultura dupa un tratament chimic cu un insecticid sistemic care circula incet in planta o data cu seva ei, trebuie asteptat pana la consum, chiar si 21 de zile , asta ca sa fii sigur ca nu mai sunt reziduuri de chimicale in plante. Iar cand e vorba de comercializare sunt sigur ca ei nu asteapta atat ci ar fi mai usor sa lipeasca o eticheta care interzice consumul.
Plus ca in caz ca vreun copil gusta din fruct si este mai sensibil la chimicale ar putea avea probleme de sanatate iar firma care vinde planta ar putea fi data in judecata si sa plateasca procese pana falimenteaza, asa eticheta mai joaca rol si de Disclaimer adica o dezvinovatire sau scutire de eventualele probleme care pot apare la consum din cauza reziduurilor de pesticide.
Nu cred si ar fi chiar absurd sa fie vorba de vreo specie mai toxica indiferent ca vorbim de citrice sau ardei iuti la ghiveci. Orice comerciant este constient ca nu poate comercializa specii toxice pentru ca undeva acolo se va gasi un caine sa roada din frunze sau un copil sa guste din planta asa sunt sigur ca e vorba doar de faptul ca planta nu este BIO.
Asa prin acel semn de pe eticheta ca nu este comestibil , se asigura linistea vanzatorului/ serei dar si a magazinului de bricolaj si toata lumea e fericita ca isi poate vinde produsul iar daca dumneavoastra aveti un nepotel care gusta din fructe si se simte rau din cauza reziduurilor de pesticide din planta, atunci dumneavoastra nu puteti da in judecata pe cineva pentru ca ati fost avertizat prin acea eticheta.
Dar probabilitatea ca cineva sa se simta rau este foarte-foarte mica si va spun de ce : Pentru ca nu poti baga la nesfarsit chimicale intr-o planta deoarece apare fenomenul de fitotoxicitate adica planta nu suporta asa doze si sufera si chiar si moare. Cand sufera o planta de la prea multe chimicale o sa vedeti ca i se inmoaie frunzele sau cresc strambe mai exact isi formeaza un aspect de oparit.
Faptul ca aveti fructele foarte acre ar putea fi si de la lipsa de soare suficient nu stiu ce sa zic, dar oricum pentru crestere in sere se aleg anumite specii care sunt mai rezistente la boli si conditii vitrege de temperatura adica nepretentioase. Ma indoiesc ca e vorba de vreo specie salbatica , de obicei se mai aleg si specii populare iar o specie salbatica nu este populara printre horticultori pentru ca nu ar fi specie ameliorata.
Prin ameliorare se intelege faptul ca e vorba de o specie rezultata din incrucisare a altor specii, si noua specie ameliorata se va creste timp de cativa ani in clima unei tari pentru adaptare, timp in care va fi controlata de specialisti. Asa se creeaza hibrizii noi de , sa zicem, ardei grasi la noi in tara , sau specie noua de rosii , etc. Deci de obicei se aleg care sunt rezistente la boli si temperaturi , care sa dea productie mare fara prea multe eforturi/costuri. Ori cu specii salbatice nu poti avea productie mare de asta se fac incrucisari si mai nou modificari genetice , singurul avantaj la speciile salbatice de pomi este ca sunt foarte rezistenti la boli si temperatura de asta se prefera ca puietii de mar sau de par sa fie pe portaltoi de tip salbatic si de asta se prefera o specie de trandafir altoita dar pe portaltoi de maces. Nu cred sa aveti vreo specie salbatica.
Cat despre specie toxica v-am spus mai spus ca nimeni nu ar indrazni sa vanda asa ceva chiar si cu eticheta pentru ca curiozitatea omului o intrece pe cea a pisicii uneori si va dati seama ce scandaluri in presa si procese juridice s-ar isca pentru ca sigur acolo, undeva, candva , cineva, va gusta.
Dar si notiunea de planta toxica la noi e un pic mai lejera in sensul ca nu avem noi de ce sa ne speriem chiar asa avand in vedere flora din zona.
Sunt cateva plante toxice printre cele ornamentale de exemplu Dieffenbachia la care frunzele ei contin cristale de oxalat de calciu iar mestecarea lor si ingestia lor duce la dureri abdominale , varsaturi sau diaree , poate in cazuri extreme diaree cu sange dar nu am auzit sa existe cazuri de deces.
O alta planta toxica ar fi chiar leandrul, din acea seva care curge din crengile proaspat taiate se spune ca se fabrica otrava pentru soareci , dar am tuns leandri si am avut stropi si pe mana si chiar mi-a sarit si in ochi si inafara de faptul ca ustura un pic ochii altceva grav nu am patit. Am auzit de un caz de roman care a ingerat astfel de zeama de la leandru in Germania si ca ar fi fost in stare grava si ar fi decedat dar zvonul asta l-am auzit la colt de strada cum se spune deci nu era din sursa oficiala si deci la fel nu am auzit de cazuri de deces inregistrate oficial.
Deasemeni poate ati auzit de arborele de cauciuc, acel lichid alb care curge cand sunt taiate crengile, un fel de cauciuc, despre care se spune ca este toxic dar nu am auzit de cazuri de deces. Am fost chemat la un hotel sa recunosc un arbust si daca este toxic (adica daca este potential ilegal sa fie crescut intr-un hotel) si am vazut ca era arbore de cauciuc si le-am recomandat ca sa il scoata din camera si sa il duca departe pentru ca laptele este considerat toxic, bineinteles nu in grupa mare de toxicitate dar daca vine cineva cu un copil si acel adult este la baie ori plecat , e mai bine ca copilul sa nu aiba acces la astfel de frunze ca sa nu le guste si sa aiba complicatii digestive, si astfel as putea spune ca am salvat hotelul de la o amenda imensa sau de vreun proces penal.
Cat despre clementinul pe care il aveti sau despre citrice in general, nu am auzit sa existe plante toxice si daca ar fi pe Pamant sunt sigur ca astea nu ar fi crescute sau vandute de om, ci ar ramane in stare salbatica pe coclauri...
Cat despre ingrasaminte si urme de pesticide sa stiti ca mai tot ce vedeti pe piata si in magazine, fructe si legume mari si frumoase, ca in reviste, mai toate sunt crescute cu chimicale pentru ca altfel ar fi mai mici , mai urate sau viermanoase. Dar de obicei au un nivel scazut de reziduuri chimice care pot fi confundate usor si ca fiind obtinute de planta pe cale naturala (de exemplu Magneziul ( desi sunt ingrasaminte pline de magneziu , vezi Dolomita care este var + magneziu si care este considerat un ingrasamant din clasa celor BIO).
Daca spuneti ca ati administrat ingrasaminte in mod moderat atunci nu aveti de ce sa va faceti griji mai ales daca trece o perioada lunga de la administrare. Cu cat mai lunga cu atat mai bine, adica daca de exemplu vrei sa consumati un fruct sau o planta si sa fie cat mai bio atunci folositi ingrasamantul cu cel putin 2 luni inainte as zice. Si daca va grabiti sa consumati , perioada se poate scurta fortat daca schimbati imediat pamantul si nu mai puneti ingrasaminte. Poate sa fie turba cu adaos de ingrasaminte pentru ca se pune putin de la fabrica dar e mai bine sa fie un pamant curat fara adaos de ingrasaminte.
Dar nu de ingrasaminte trebuie sa faceti griji mari cat de pesticide. De asta daca faceti un tratament chimic al unei plante e bine sa nu consumati de la ea nimic cel putin 21 de zile pana se asimileaza reziduurile de chimice.
 
Ultima editare:

Cristian C

New Member
Va multumesc mult pentru raspunsul amanuntit.
Inseamna ca o sa incerc sa folosesc coaja pentru un lichior de clementine :)
Indraznesc sa va mai intreb ceva. Dupa ce l-am bagat in casa, pe la mijlocul lui noiembrie, fructele care inca nu se facusera mari au inceput sa cada. Practic, au marimea unor boabe mari de struguri. N-au mai crescut la marimea normala, s-au ingalbenit putin la codita si, rand pe rand, au cazut.
Au rezistat si s-au copt doar fructele care, inca de afara, se facusera destul de mari. Mentionez ca in casa am rarit udarile (cam una pe saptamana).
Adeseori se spune ca fructele si frunzele cad din cauza udarii frecvente, acum nu ar fi cazul.
E adevarat ca, la fel ca la lamai, am aceasta dilema. Cand le bagi in casa iarna, ele sunt in perioada de coacere a fructelor, asadar nu poate fi vorba de "iernarea" si rarirea udarii, asa cum se recomanda.image.jpg
 

crysty

Active Member
Cu placere. Comentariul de sus era scris cu multe greseli gramaticale si l-am editat/reparat...chiar daca era scris la ora 9 dimineata eu nu dormisem deloc in acea noapte pentru ca aveam ceva de lucrat la computer.
Inseamna ca o sa incerc sa folosesc coaja pentru un lichior de clementine :)
Puteti sa folositi linistit cojile pentru aromarea lichiorului, sa stiti ca ce este cultivat in casa sau gradina omului este mult mai BIO decat ce cumparati de la tarabe din piata. Singura garantie ca ceva este bio este la supermarket la raionul de legume-fructe si anume unde este specificat acest lucru si bineinteles este mai scump.
De ce este mai scump o leguma/fruct BIO ?
Pentru ca productia ar putea fi mai mica si mai de proasta calitate si se aleg doar cele cu aspect comercial, dar si aici la BIO se folosesc anumite substante care sunt in clasa BIO si sunt aprobate de catre Uniunea Europeana, cum ar fi zeama bordeleza, dolomita, dejectiile de la bovine sau gaini, insecticide/fungicide bio care pot fi in general extracte de plante care sunt mai scumpe decat pesticidele chimice.(una e sa amesteci 2-3 substante chimice si sa faci 1 kg de insecticid chimic la fabrica si alta e sa storci la presa 2 tone de ierburi aromatice si alte plante sau sa imiti pe cale chimica formula acelui extract BIO).
La tara taranii cu sere care cultiva BIO, fac de obicei in ceaun un ceai din plante (busuioc, lavanda, cimbru, crizanteme, etc) si stropesc plantele in sere cu acel ceai puternic aromat (efect repelent) ca sa combata insectele vara.
Mai este si metoda bondarilor adica se importa bondari din Italia si se elibereaza in sera ca sa prinda si sa manance insectele.
Alte 2 metode sunt cu hartia lipicioasa pe care insectele se lipesc de ea asa cum este hartia pentru muste care se gaseste peste tot de cumparat, sau cu feromon lichid turnat in ligheanul cu apa si insectele simt feromonul si vin si aterizeaza in lighean.
Dar astea nu au eficienta de 99% precum pesticidele chimice si sunt si foarte scumpe pe deasupra asa ca ideal este o sera care este izolata cu plase dese de insecte si care la fel costa mult sa le construiesti pentru ca aici nu mai vorbim de sere si solarii din barne de lemn si cu folie de plastic peticita pentru ca suntem o tara saracita si omul de rand nu isi permite sa investeasca in performanta si eficienta sa faca sere ermetice cu ventilatoare . Si multi tarani nu isi permit nici macar pesticidele chimice , vorba lui Mircea Dinescu, "suntem prea saraci ca sa ne tratam plantele cu pesticide si mancam BIO fara sa vrem", chiar la un nivel mai ridicat decat crede UE. De asta spunem cu totii ca " la tzara la bunici mananc un mar sau o rosie fara chimicale".
La fermele mari care au sute de hectare si au puncte de vanzare la taraba in piata, sta treaba diferit, sunt obligate sa folosesca pesticide pentru ca mai bine cheltuie 10000 ron pe tratamente decat sa se trezeasca cu recolta plina de viermi care inseamna o pierdere de 1 milion de ron. Dar fermele au cate un inginer agronom care stabileste perioada si cantitatea de tratament...Cat de mult se respecta niste norme si cat de multe reziduuri chimice sunt in legumele si fructele de la ei asta numai ei o stiu.
Cat despre cele importate doar un control la vama poate determina continutul de pesticide dar e cam jale ca noi nu suntem in stare nici sa reparam trotuarele vechi de 30 de ani daramite sa investim milioane de euro in aparatura pe la vami. Ca sa nu mai vorbim de personal calificat ca nu avem de unde sa il luam.
A fost un pic cam mare discutia despre conceptul BIO dar sper ca va dati seama ca e mult mai BIO ceea ce creste omul acasa sau in gradina decat ceea ce exista pe tarabe si arata ca in reviste.
Ca sa nu mai vorbesc de stimulentele de coacere pentru rosii..Romanul se incanta in aprilie sa cumpere rosii autohtone la 10-12 lei kg dar nu stie ca rosia in mod natural nu se coace atunci, ci abia de prin luna mai poate chiar jumatea lunii Mai, si uite asa le cumpara in aprilie coapte fortat cu stimulent de coacere si analizere recente au descoperit ca un anume stimulent de coacere pentru rosii era... cancerigen pentru om, si a fost retras si interzis pe piata (i-am uitat numele). Asa ca daca vreti sa consumati rosii trufanda autohtone si mai in suguranta, nu va grabiti sa cumparati de pe piata cand tocmai au aparut. Atunci este vorba de cel mai mare profit pentru vanzator dar in acelasi timp poate fi si mai riscant pentru sanatatea dumneavoastra. Asa si rosiile cumparate iarna de la taraba si care sunt importate pot avea reziduuri de stimulent de coacere dar eu nu consum iarna rosii proaspete de obicei pentru ca nu imi permit dar as prefera sa cumpar de la supermarket pentru ca imi inspira o siguranta mai mare. In rest cele mai sigure din punct de vedere al chimicalelor as spune ca e bine cand se cumpara atunci cand este sezonul de coacere naturala la noi in tara

Exista si ingrasaminte lichide la sticla care sunt in clasa BIO , de exemplu Bionat daca se mai fabrica si acesta il puteti folosi cu incredere pe ce aveti in casa sau in gradina sau si mai bine , daca aveti rude la tara si au bovine sau cresc gaini sa aveti un mic butoi sau lighean si lasati acolo amestecat cu niste pamant, niste balegar sau gainat si cand mergeti iar la tara sa va puneti intr-o punga inchisa bine ca sa nu miroasa prin portbagaj.

Am crescut din seminte un pui de lamai 3 ani si l-am vandut, acum am alti doi pui, ambii de 2 ani, deci nu am ajuns la fructe cu ei dar am si tratat la un restaurant vreo 6 copacei de qumquat (mandarine mici ovale cam ca o maslina mai mare un pic, care sunt dulci si se pot manca cu tot cu coaja) si experienta imi spune ca citricele nu leapada frunze/fructe/flori doar la udatul prea abundent ci si la lipsa udatului la timp , in urma unui tratament cu insecticid sau in urma fluctuatiilor de temperatura. Am patit de multe ori sa vad cum incep a cade frunzele la puiul de lamai odata cu venirea frigului si cand am deschis geamul sa aerisesc si care o fac cam des ca fumator. Citricele in general sunt sensibile la aer rece.
Daca spuneti unui inginer agronom ca au cazut fructele de mici , cel mai probabil o sa va spuna ca sa puneti niste ingrasamant si sa stropiti copacelul cu Amalgerol si problemele de stres dispar. Nu intoatdeauna ingrasamantul rezolva problemele de stres dar despre Amalgerol care apropo este clasat ca si BIO din cate stiu, poate diminua stresul mutarii plantei si mai ales in anotimpul rece. O sticluta de 100 ml costa cam 13 lei si este un ulei mineral care contine xtracte de plante si aminoacizi se gaseste aproape la orice fitofarmacie (sau magazin de seminte plante) si ati putea sa stropiti cu el in solutie un pic mai diluata fata de cat se recomanda , nu face minuni dar daca va permiteti ati putea sa incercati asta.
Citricele infloresc si rodesc tot anul ,la fel si fructele se coc intr-o perioada foarte lunga de luni de zile iar ce a fost mic si a cazut e posibil sa fie doar din cauza venirii frigului, aer mai rece sau chiar lipsa luminii suficiente dar nu este de la boala .
Deficienta de minerale in sol nu se poate spune ca este pentru ca ati spus ca ati ingrasat solul o data. Desi o data ajuns sa infloreasca si sa rodeasca are nevoie de mai mult ingrasamant dar faptul ca au cazut doar cele mici in crestere si nu si cele mari este mai degraba din cauza temperaturii mai scazute sau un stres din cauza mutarii. Fructele mari avand o codita mai groasa si mai rezistenta. Atat timp cat frunzele sunt curate si pe dos nu au daunatori atunci este vorba de un stres , ori curent de aer mai rece ,ori udatul insuficient. Deasupra solul daca este uscat dar cand bagati degetul se simte umed atunci mai puneti un pic de apa. Apa sa fie la temperatura camerei, sa nu fie rece.
E bine sa fie udat rar in aceasta perioada dar depinde si cata aa puneti, daca e prea putina iar e prea rau. Deci pamantul sa se simta uscat deasupra dar bagati usor degetul sa incepeti sa simtiti umed atunci mai puneti apa.
Cand puteti aerisiti camera unde il tineti chiar si 2 minute deschis geamul si tot conteaza si nu tineti ghiveciul direct pe podea , ii gasiti un loc pe un scaun , pentru ca jos circula aerosolii si este aerul statut ,plus ca la aerisire iarna, aerul rece coboara jos.
Daca ii administrati ingrasamant BIO atunci puteti consuma de la el oricand. La cel chimic mai asteptati o perioada.
Un alt ingrasamant BIO si mai bun decat Bionat Plus , este Cropmax care este si un pic mai scump https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-cropmax.html si care il recomand inaintea bionatului si chiar daca nu gasiti Amalgerol macar folositi Cropmax. Este un in grasamant foliar deci trebuie facuta solutia si stropit pe frunze si ajuta planta chiar cand activitatea radacinilor este incetinita din cauza frigului (pamant ud iarna este mai rece). O sticluta de Cropmax de 20 ml la 7.,50 lei este de ajuns , sa consumati asta si pe urma mai vedeti la primavara. E posibil sa nu se gaseasca cea de 20 atunci luati de 50 ml dar nu de 100 ml ca este prea mult la cantitate.
Daca cumparati de la fitofarmacie din oras (la online mai costa in plus vreo 18 lei transportul), inainte sa cumparati puteti cere mai multe detalii de la vanzatoare, vanzatoarele de la fitofarmacii sunt obligate sa aiba cunostinte de cresterea si tratamentul plantelor.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Cu placere. Treaba cu ne-tzinutul ghiveciului pe podea se aplica ghivecelor cu plante mici care au sa zicem inaltimea plantei pana la genunchi. La ghivecele mari care au arbust mare care intrece inaltimea omului atunci nu mai e cazul sa fie pus ghiveciul pe un scaun pentru ca exista si riscul sa cada foarte usor iar la un ghiveci mare pamantul greu se raceste in caz de o aerisirea a camerei mai exact atunci cand aerul rece vine jos.
 

veretregn

Active Member
Fructele care atarna pe plantele din supermarket nu se consuma pentru că sunt contaminate. Avand in vedere durata lunga de coacere a unui fruct de citrice si pulverizările succesive din pepinere, apoi fungicizarea înainte de transport, fructele acumulează poluanți. Acești poluanți rezulta din tratamentele fitosantiare (Bio sau nu). Exista o foarte mare categorie de oameni care consideră produsele Bio a fi mai sănătoase. Fals. Principiile fitofarmaceutice sunt bazate pe toxicitate.

Totuși plantele pot fi depoluate în timp, prin udări și pulverizări cu apă. Aproape toate fructele de Citrice asunt comestibile sub o formă sau alta. Eu sunt mai degrabă gastronom și apoi grădinar. Din aceste motive, nu aplic niciun fel de tratament fitosanitar citricelor. Cresc variatățile în ghivece de plastic negru pe care, vara le învelesc în culori deschise reflectorizante. Galbenul atrage polenizatori. Ghiveciul de culoare neagră este important pentru că "atrage căldură". Însă pe timpul verii duce la "coacerea" rădăcinilor. Am avut situații în care temperatura măsurată la în sol era de 68 de grade.

Am remarcat că în climatul temperat pot fi crescut cu succes afară până după primele înghețuri Yuzu, Satsuma, Kumquat, Calamanasi/Calamondin, Chinotto, Kucli, Poncirus și înauntru Microcitrus australisica (Roz și Verde), Lămâia din Sămânță (am sădit după revoluția din 89, cand eram copil). Kaffirul/Gombave deși deloc tolerant la rece poate fi crescut pe fereastră tolerând umiditatea relativă scăzută, însă nu suportă frigul. La fel și lămâia verde Persană. Mi-am mai bătut capul cu portocale "Valencia", lămâi "Meyer", clementine, clemenville, grapefruit și pomelo însă am renunțat pentru că fructele se găsesc ușor pe piață la prețuri derizorii și în cazul meu nu merită, costurile și timpul.

Strategiile mele de hibernare sunt multiple în funcție de specie și port-altoi. În primul an protejez plantele de îngheț. Din anul doi încep să le expun la temperaturi în jurul înghețului. De asemenea protejez plantele de radiație cosmică toamna și primăvara (cer senin temperaturi joase, Sfinții de Gheață). Folosesc pânze microporoase și cabluri de încălzire. Ghivecele mari sunt prevăzute cu cabluri de încălzire la rădăcină care sunt ridicate pe trunchiul central. Coroana este învelită cu pânză agriculturală. Cu alte cuvinte, când temperaturile scad sub -4 - 5 grade, bag ghiveciul în priză.

Nu găsesc că variantele altoite de Clementin, Portocal și Lămâi sunt interesante de crescut în apartament.
Nu am remarcat probleme de defoliere dacă plantele sunt ținute în curent. Defolierea apare la prea cald, prea întuneric și aer prea uscat (pt plantă)
Nu am remarcat defoliere la Kumquat, Calamondin, Lămâi Meyer dacă plantele sunt ținute la temperaturi joase 5-10, în lumină slabă. Nu își pierd nici frunzele și nici fructele.
Poncirus și plantele pe port-altoi de Poncirus suferă enorm la secetă. Dar și la rădăcini umede.
Kaffir (c. hystrix), Microcitrus australisica și Lămâia verde persană merg foarte bine pe pervazul sudic chiar și cu calorifrul dedesubt dacă se pune o placă de polistiren între tăviță și pervaz și se pulverizează atunci când caloriferul este în funcțiune. Vor face flori și fructe. Kaffirul este extrem de sensibil la rădăcini ude.
Microcitrus australisica (var roz) nu suportă substratul uscat deloc mai ales dacă expus sudic. Cel verde este mai puternic.
Aproape toate varietățile de citrus pe care le-am avut au nevoie de soare de la 6 ore de sooare în sus direct pentru a dezvolta producție și aromă bună. Eu nu găsesc niciun avantaj în a crește aceste plante în semiumbră. Microcitrus poate fi de subcanopie însă are nevoie de soare direct.

Bionat și alte îngrășăminte lichide pe bază de alge marine și toate acestea nu contribuie în mod forabil la creșterea plantei. Prin aportul lor ridicat de azot și aminoacizii vor stimula creșterea vegetativă. Apoi azotul în excess duce la uscarea fructelor în interior. Nu vor fi suculente. Nu se aplică niciun fel de fertilizare, stimulare odată ce a început școala în septembrie. Sunt polante suple cu o creștere moderată sau foarte lentă, deci azotul nu își are sensul. Fertilizatori mixti pe bază de gunoi de pasăre, rumegatoare aplicate în perioada de creștere vor fi suficient. Aport de fier și zinc, în special dacă plantele se otrăvesc cu apă de la robinet. Marii producători, precum Satsuma, Kumkuat, Chinotto, Calamondin vor avea nevoie de mai mult potasiu. În acest sens folosesc fertilizatori organici pentru Cannabis.

Udarea plantelor în timpul iernii se face cu precauție. Curbarea ușoară frunzelor indică nevoie de apă.
Plante pentru balcon apartament?
Banalulul kumquat și Calamanondin. Chinotto (formidabilă aromă/ prea puternică de flori care poate fi infuzată prin rărirea florilor). Înflorește primăvara, iar fructele se coc până în iarnă. Microcitrus, inflorește tot timpul anului și poartă fructe tot timpul anului. Însă este extrem de țepos. Fructele cad când sunt coapte și nu trebuie să le căutați prin coroana densă.

Foarte important este port-altoiul. Plantele crescute pe Poncirus vor crește mult mai lent și vor fi mai compacte, mai scunde și vor rezista mai bine la frig, însă nu la secetă. Un port-altoi de Poncirus limitează creșterea cu 50 - 60%. Iar pe port-aloiul de Poncirus Flying Dragon creșterea este limitată și mai extrem.

Calamondinul crește bine pe propriile rădăcini. Neprotejat -4 grade pierde fructele, -6 grade pierde clombițele subțiri. Kumquat-ul tolerează mai bine temperaturile scăzute decât Calamondinul și în perioada de iarnă nu are decât fructe răzlețe. Satsuma înflorește acum și fructele sunt coapte în octombrie-noiembrie. Chinotto suportă îngheț ușor (-2) dacă este plasat lângă un zis.

Când vorbesc de îngheț mă refer la perioade scurte. O noapte urmată de zile cu temperaturi pozitive.
În condiții protejate, lângă un zid cald (aerisire de la centrala termică) am lăsat un pomelo pentru 5 zile cu temperaturi consistent între - 2 și -11 grade. A trebuit să îi reduc apoi coroana cu 2/3 și nu a mai rodit de atunci. Am lăsat și kumkuat în ghieci neprotejat la temperaturi de -9 grade și-a pierdut frunzele, i-am redus coroana la jumătate pentru că înghețase, însă nu și-a mai revenit. A fost atacat în primăvară de păduchi țestoși și acum stă să moară. (Este oricum în perioada de repaos care la kumquat durează mai mult.)
 
Sus