Clematite: partea a II-a

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

alfa

Active Member
Pana ne sosesc clematitele :wink: , ce ar fi sa discutam un pic despre conditiile pe care trebuie se le-o dam pentru a asigura un start bun?

Tocmai spusesem dincolo, ca azi am aterizat pe un forum nemtesc si am citit numai lucruri bune despre Westphal! Tot acolo am citit insa ca Westphal are o vorba despre clematite: " Clematitele trebuie sa manance si sa bea bine"

Voi le dati papa bun? Cat de des si ce anume?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
eu recunosc ca in privinta ingrasamintelor la mine in gradina cuvantul de ordine e "mranita" si macerat din gainat :oops: Eu cam asta am folosit pana acum, exceptie facand trandafirii si acidofilele, carora le-am mai dat si o data pe sezon ingrasamant specific.
Anul asta intentionez sa-mi fac o lada pentru compost, ca sa mai diversific...
 

alfa

Active Member
Am citit undeva, o recomandare pentru plantare: clematitele se planteaza adanc in pamant. Coletul sa fie la 10-15 cm sub pamant, pentru cazul in care toata partea superioara ingheata. Astfel sunt sanse mai bune, ca planta sa supravietuiasca si sa dea din nou de jos.

Ce ziceti de asta? Voi cum le plantati?
 

bebe Iris

Active Member
Eu nu pot sa le plantez asa de adanc, dar 5 cm de pamant tot pun pe ele si intr-adevar am avut surpriza sa-mi reinvie clematite pe care le credeam moarte, dupa vreo 2-3 luni. Asa ca eu sustin ideea plantatului cat mai adanc.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Eu una ştiu că le-am plantat adânc. Aşa citisem anul trecut că trebuie (ceva de genul 1-2 muguri sub pământ). Acum rămâne de văzut cât de bine am procedat. E prima iarnă pe care o trec. Anul trecut (primul lor an) nu le-a mers prea bine. Dar speranţa moare ultima. :wink:
M-a străduit să le fac pe plac: loc însorit, dar umbrite la rădăcină, udare pe timp secetos, fără deranj la rădăcină, ceva protecţie pe timp de iarnă. Voi vedea eu care mi-e răsplata anul acesta... dacă nu, o iau de la capăt! :)
 

alfa

Active Member
Da, Adina, asa am citit si eu, macar prima pereche de muguri sa fie sub pamant.

Iti tin pumni, sa vii cu vesti bune, ca din cate scrii, mai bine de atat nici ca se puteau ingriji. Chiar sunt curioasa cum se vor dezvolta anul acesta. :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Vin eu cu veşti bune ori rele cum dă primăvara. Singura problemă ar putea fi ca soiul să nu prefere locul foarte însorit unde au fost plantate. Iar în această privinţă nu am avut ce face: una scria de soi pe etichetă şi alta a ieşit în realitate!

Chiar m-ar interesa să-mi recomandaţţi din experienţa voastră cu aceste plante care ar fi soiuri iubitoare de soare puternic. Doresc să le plantez pe spalier lângă peretele casei, cu expunere sud-vestică: soare de pe la 11 până spre seară.
 

alfa

Active Member
Mda, curios. Am recitit postarile de anul trecut si am observat ca la foarte multa lume a ajuns Hagley Hibrid-ul, vandut pe post de altceva. :x Si eu ma numar printre ei :rofl: :x
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Revin cu aceeaşi rugăminte:

Adina-Ioana a spus:
...

Chiar m-ar interesa să-mi recomandaţi din experienţa voastră cu aceste plante care ar fi soiuri iubitoare de soare puternic. Doresc să le plantez pe spalier lângă peretele casei, cu expunere sud-vestică: soare de pe la 11 până spre seară.
Are careva vreo idee?
 

alfa

Active Member
Nu stiu care clematita ar merge cel mai bine acolo, dar vine in minte o planta anuala :) Cobaea scandens
 

adrianam

Well-Known Member
Eu am Hagley Hybrid, Comtesse de Bouchaud si Prince Charles, pe care le tai puternic in fiecare primavara, se dezvolta frumos si infloresc abundent pe balconul meu cu expunere sud-vestica. Trebuie doar sa am grija sa le ud bine in fiecare zi ca altfel isi pleostesc frunzele imediat. Inflorirea este cam in iunie, dupa care doar Prince mai are un val de inflorire mai slab in toamna.
Poate daca ar fi in gradina ar inflori mai mult, dar asa sunt limitate da pamantul din ghiveci.

Tot pe balconul de sud mai am Piilu care infloreste frumos, dar este cam pitica- adica nu creste prea mult (poate tot din cauza ghiveciului), Multiblue- face 6-7 flori, President- tot asa, Jackmanii care s-a suparat pe mine si face doar cateva floricele. Mai am cateva dar nu sunt deloc multumita pana acum-poate ca nu le convine ghiveciul prea mic si locatia.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc pentru ponturi. Mai aştept şi altele. :D

În ce priveşte semăna anuale, nu sunt deloc tentată. Mai degrabă aş pune tot zorele ca anul trecut sau aş încerca cu thunbergia alata care m-a încântat toată vara cu cascada de flori şi nu e nici pe departe aşa de fiţoasă precum cobaea (din câte ştiu de la cei de pe forum care au încercat s-o crească). :wink: :)
 

bebe Iris

Active Member
Ale mele sunt la semiumbra, cu expunere S-V, dar nu sunt incantata de ele, cel putin de hibrizi. Putini lastari, flori nu tare multe daca lastarii sunt putini...iar ce ma deranjeaza cel mai tare este ca se usca lastarii cu bobocii pe ei, cand mi-e lumea mai draga, fara vreun motiv vizibil pentru mine.
Dupa vreo luna rasar lastari noi si o luam de la capat.
Oricum tufa de clematite n-am reusit sa fac din niciun soi, pana acum. :nu stiu:
Au avut si soare plin in primii ani, dar nu observ nicio diferenta intre atunci si acum.

http://bebeiris.sunphoto.ro/Clematis_2010
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, Iris! N-avem decât să perseverăm în speranţa că le convingem să se acomodeze la noi. :D
 

irinabv

Active Member
Moderator
Si eu duc cu ele o lupta sisifica :( Doua erau mai harnice, dar le-a papat cartita asta vara :cry: Si care au mai inflorit din cele fitoase le manca vaca de pe partea cealalta a gardului :rofl:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
:eek: Şi eu care n-am nici vaci, nici cârtiţe inamice şi tot nu le merge bine, ce să mai zic? :) :rofl: :rofl: (Nu mi-o lua în nume rău, Irina!)
 
As vrea sa cumpar si eu o clematita ,am cautat prin magazine si nu am gasit ,daca stiti pe undeva prin Bucuresti unde as putea sa gasesc m-ati face foarte fericita :oops:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Fuga la Hornbach. Aveau cel putin 5 varietati, maricele si sanatoase. Pret undeva pe la 25-30 lei bucata. :wink:

Eu nu mai iau momentan pentru ca astept sa vad cum au trecut iarna cele doua exemplare de anul trecut. Sper ca n-au murit. :?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus