Chamaedorea

adinal

Member
Pe Chamaedorea mea am cumparat-o de la reduceri. Are frunzele galbene de cand am luat-o si pare ca nu-si revine, desi i-am schimbat ghiveciul si sta la geam in casa. Frunzele noi ies tot galbene. Ce sa-i mai fac?
 

Kati

Active Member
In geam are cumva si soare? Ca daca da, eu zic ca de aceea i se ingalbenesc frunzele. Am observat (si am si citit) intr-o carte, ca acestei plante nu-i place soarele direct deloc, e mai bine s-o tii undeva la lumina potrivita.
Frunzele plantei mele de ex. de la o vreme se tot umplu de pete maronii-galbui si nu stiu de ce. Doar cele din partea de jos, dar oricum ma deranjeaza. :(
 

adinal

Member
La geam sta, dar cum orientarea e spre vest, nu vad de unde sa mai aiba soare pe timpul asta. Si a mea are pete in partea de jos a frunzei. Poate ne ajuta cineva cu un sfat. :rugaciune:.
 

cataliny

Member
Pai acest tip de palmier cam iubeste umezeala , in concluzie trebuie stropit din cand in cand, si pamantul poate fii mai ud . La mine nu se usuca niciodata pamantul si le merge OK.
 

adinal

Member
Iata ce am gasit pe Chamaedorea :cry:. Din cate am citit pe aici trece cu Mospilan, nu-i asa? Sa fie oare aceasta cauza reducerii de pret? :gandit:
 

mymo

Active Member
Eu zic sa inmoi o bucata de vata,sau discheta cosmetica in apa,o storci bine si apoi pui spirt.Si iei fiecare frunzulita in parte.De obicei isi fac cuib in locul de unde porneste frunza pe tulpina.SPOR la treaba!
 

cataliny

Member
adinal hai sa-ti spun un secret, ceea ce ai tu acolo in poza nu e Chamaedorea ci Areca+lanosi si in concluzie ce am spus in topicul de mai sus nu mai este valabil in totalitate pentru ca Areca vrea lumina mai multa si apa mai putina in pamant dar vrea umezeala in aer si trebuie stropita din cand in cand.
 

Kati

Active Member
Adina, chiar ca planta ta nu e o Chamaedorrea, abia acum m-am uitat la poza.
Insa a mea nu are nicio ganganie, nu de aceea i se fac maro frunzele din partea de jos. Inainte nu avea nimic, si o udam la fel ca si acum. Doar de vreo 2 ani au aparut petele. A, si inca ceva: ganganiile ataca totdeauna frunzele tinere, din partea de sus a plantei. Daca ajung deja si la cele de jos - e de rau!
 

cataliny

Member
Pai ne-am intors si tot la aceeasi concluzie am ajuns . Necunoscuta 1 este Chamaedorea dar tu aici ai pus poza cu necunoscuta 2 care este Areca . La necunoscute ceea ce ai intitulat tu este exact pe dos si ti s-a raspuns la urmatorul topic bine. Bafta
 

karmenutza

Member
Mi-am cumparat si eu ieri unul. De fapt, cred ca e pui. Era saracul de el, neudat de 100 de ani, cu radacinile iesite prin gaurile de dedesubt si cam deshidrarat mi s-a parut. Si pliiine frunzele de praf. Era uitat de lume pe la Metro si intr-o zona a raionului foarte greu de ajuns. Cred ca de-aia si era asa neingrijit. Dar doar acolo am gasit si l-am luat. Vad eu cum ma descurc cu el. L-am adus acasa, i-am schimbat ghiveciul, i-am pus un amestec de pamant din turba acida + pamant universal amestecat cu perlit. L-am sters bine de praf pe frunze cu o laveta umeda, i-am pus apica si l-a, pulverizat pe frunze.
Vad ca unele dintre ele sunt putin decolorate. Pe mijloc sunt spre galbui-alb. M-am uitat cu atentie (ca l-am sters frunza cu frunza) sa vad daca are daunatori si nu am vazut nimic. De ce s-o fi decolorat?
 

adinal

Member
Karmenutza, am inteles ca planta mea ca este Areca si, la sfatul lui Cataliny, am oprit udarile in ghiveci si am inceput s-o pulverizez. De unde era decolorata avand culoare galbena cu aspect bolnavicios, acum galbenul a inceput sa se transforme in verzui. Mi se pare ca si-a mai revenit putin, dar am stropit-o si cu Karate Zeon (insecticid). Incearca si tu doar s-o stropesti.
 

karmenutza

Member
Acesta este palmierul.
Iar asta este detaliu frunze.

M-am uitat cu atentie si pe fata si pe dos. Daunatori miscaciosi nu sunt. Sunt decolorate frunzele. Vreo 3.
 

adinal

Member
:rofl: Uita-te la al meuca sa vezi ce inseamna galben.
Al tau e tare frumos, dar nu cred ca vorbim despre aceeasi planta. A mea s-a dovedit a fi Areca. :wink:
 

karmenutza

Member
Pai credeam ca ne-am lamurit cu poza 1 si 2 la tine. Nu ai doi palmieri? Adica un areca si un chamaedorea. Acolo, la plante necunoscute le-am vazut. Chamaedorea cum e? Tot galben? decolorat ca al meu pe mijlocul frunzei?
 

adinal

Member
Chamaedorea este bine. Pare sanatos daca ma iau dupa culoare, insa nu da semne ca s-ar dezvolta. Macar o frunzulita sa vad si eu.:cry:
 

karmenutza

Member
Am inteles de pe aici, de pe forum ca palmierii cresc foarte greu. Al meu e mic, pitic. Cine stie cand o aparea prima frunzulita proaspata? Ajung eu "copil batran".
 
Sus