ghia_don
Active Member
George a spus:nicula manuela Trimis: Vin Aug 25, 2006 5:16 pm
Mult folosit in bucatarie pentru aromatizarea mancarurilor,busuiocul este si o plante de interior frumoasa.Exista multe varietati,intre care Dark Opal cu frunze purpurii-intunecate,Ruffles si Purple Raffles,cu frunze mari,foarte ondulate si cu suprafata incretita ,in culori purpuriu sau verde,si Crispum,busuiocul cu frunze ca ale laptucii,mari,ondulate,lungi de 10 cm.
Plantele au tulpina tipica,in 4 muchii,comuna in familia mentei,cu frunzele ovale dispuse in perchi opuse.Acestea sunt de obicei subtiri,carnoase,de un verde-deschis si cu o aroma intensa ,caracteristica.Planta are o crestere rapida formand o tufa mica,rasfirata.In varful tulpinilor apar inflorescente mici albe ,dar de obicei trebuie rupte pentru a stimula cresterea frunzelor.Pastrati aspectul stufos al busuiocului ciupindu-i periodic varfurile de crestere.
O fisa a plantei:
Origine:Asia
Inaltimeaana la 60 cm
Substrate baza de pamant sau muschi de turba
Transplanterea:cand radacinile apar prin orificiile de la baza ghiveciului
Inmultire:semanati seminte la inceputul primaverii
Pastrare:busuiocul este o plante anuala ,dar poate fi pastrat o buna parte din iarna semanand semintele la inceputul verii si rupand bobocii florilor imediat ce apar.In anotimpul calduros tineti-l afara.
Conditii de intretinere:lumina multa cu 3-4 ore de soare;feriti plantele de soarele prea puternic ,ce le provoaca arsuri pe funze.-temperatura normala a camerei.-mentineti substratul umed tot timpul.-primavara si vara aplicati saptamanal un ingrasamant lichid echilibrat in N-P-K diluat la 50 %.
Sper sa va fie de folos
blueheart_d a spus:busuiocul este o planta destul de pretentioasa. asta iarna am plantat seminte, au iesit ceva firicele, dar foarte amarate. n-au rezistat probabil din cauza lipsei de lumina direcra sau a frigului. erau in bucatarie si acolo tot timpul las gemul deschis. din prostie am aruncat niste seminte intr-un ghiveci de flori tot in iarna, ca sa vezi ca in primavara am avut busuioc de vreo 10cm. le-am plantat separat si toata vara le-a mers foarte bine. au crescut, s-au indesat, acum una cred ca face seminte. acum cateva saptamani am mai presarat niste seminte pe langa ele, au iesit dat mai mult de jumatate s-au prapadit. au fite plantele astea
blueheart_d a spus:nu le ud prea mult decat cand pamantul e aproape uscat. culmea e ca vara nu am probleme cu ele, dar de vreo doua saptamani de cand le-am adus in bucatarie se cam "strang". nu stiu cum sa le decriu dar parca ar fi deshidratate, si pun asta pe lipsa de umiditate din aer. de doua zile o plantuta parca se inegreste. frunzele sunt de un verde mult mai inchis, si asta nu stiu de ce. ce temperatura trebuie sa le asigur?
Gabiuta a spus:Pentru distractia mea si de dragul experimentului (caci ce ne-am face fara astfel de distractii??? ) am pus si eu acum vreo saptamina niste saminta de busuioc intr-o mica jardiniera.Am acoperit-o cu folie de plastic subtire si am pus-o pe calorifer.
Saminta este insa cu o mica poveste.Am scuturat-o dintr-o ramura uscata pe care am avut-o intre niste vechi ii si pusa acolo pentru a le da parfumul vechilor lazi de zestre.Acea ramurica nu este foarte "veche"..............este culeasa din gradina in vara anului 2006.Parfumul evident ca nu i s-a pastrat doar parfumul amintirilor de fosta planta aromata poate .Insa semintele scuturate au fost din belsug.
As fi foarte incintata daca macar un firisor ar incerca timid sa iasa..........
blueheart_d a spus:cand vorbiti despre busuioc, despre ce fel de busuioc e vorba?
asta http://s212.photobucket.com/albums/cc15 ... ages14.jpg sau asta http://s212.photobucket.com/albums/cc15 ... ages13.jpg ? eu am avut din a doua varianta si l-am pierdut acum cateva zile. asta e foarte bun in mancaruri. Acuma vreau sa mai incerc sa-l mai plantez o data si de data asta cred ca am sa improvizez o mica sera deasupra ghiveciului. nu rezista nicicum peste iarna
Gabiuta a spus:Eu personal vorbeam despre prima varianta.
A doua este excelenta la mincaruri si salate.Am in gradina iesit din seminte.Pe plic scria "Busuioc salbatic" :? ..........deci fara comentarii!Deocamdata vad ca rezista.Nu stiu ce va face in timpul iernii dar este iarasi o experienta si merita de incercat.