Argumente contra iaz

Sparow

Member
OK.Nici eu nu am rabdare sa citesc toate posturile de pe forum si sa imi fac o idee generala,asa ca te inteleg.Ideea de la care eu am pornit e sa fac un iaz cat mai natural posibil {fara broaste ,serpi,lipitori] ceva care sa se integreze in gradina.Presupun ca stii cum arata un iaz englezesc de nici nu stii unde inceepe si unde se continua cu elemente din gradina.Urasc combinatiile astea moderne gen gazon tuns periuta aici si la 2metri mai incolo incepe o cascada de 2 m iar 4 m mai incolo avem un colt de peisaj alpin.
Asa ca iazurile verticale,betonate,cu spoturi si n pompe nu sant genul meu.Spune-mi ecologist idiot dar eu consum curent de 100 de ron pe luna ,iar unii consuma mai mult de atat numai pt iaz.
Si daca nu auzit de faptul ca solutiile anti alge nu se inpaca cu nuferii,mai informeaza-te,mai citeste instructiunile si recomandarile de pe aceste produse.Seful sotiei mele a pierdut vreo 20 de nuferi odat,de atunci are NUMAI pesti.
 

Dum

New Member
Nu zic ca le stiu pe toate dar de 12 ani de cand ma ocup cu iazuri n-am vazut solutii antialge care sa omoare nuferii. Da-mi te rog un exemplu de firma care vinde asemenea produse si pe care scrie ca sunt interzise la nuferi.Producatorii nu-s nebuni sa faca asa ceva dat fiind faptul ca stiu ca majoritatea iazurilor peisagistice care se confrunta cu aceasta problema au si nuferi. Am mai vazut destepti care au bagat in iaz erbicide pt gazon si le-au murit nuferii.
Solutiile antialge care se gasesc pe piata in majoritatea cazurilor folosesc peroxidul ca substanta activa(apa oxigenata) sub forma lichida sau solida si nu fac in niciun caz rau nuferilor.
Inainte de a face un iaz trebuie sa stii ce vrei, un iaz peisagistic sau un iaz de crescut crapi koi.
 

sicora fabian

Active Member
Dum, sunt si produse pe baza de sulfat de cupru. Intr-un bazin mic se poate face foarte usor o supradozare!
In alta ordine de idei, fiecare vrea totul, adica si aspect si pestisori si plante si pret redus! De ce ar fi gresit?
 

Dum

New Member
Daca bagi piatra vanata(sulfat de Cu) fara masura e clar ca pica totul din balta dar daca bagi solutii care contin o mica parte piatra vanata riscul de a muri nuferii e f mic. Decat sulfatul de Cu mai bine bagi paie de orz in iaz.
Nu e nimik rau sa doresti sa ai si iaz si pesti si plante dar problema este sa si poti sa obtii acest echilibru in iaz cu bani foarte putini.
Eu unul folosesc algicide foarte rar, mai precis doar iarna daca am strat de gheata pe o durata f mare de timp si apar algele filamentoase. In rest cu o filtrare buna se rezolva totul dar si aici trebuie sa ai rabdare ca nu se poate totul peste noapte.
Filtrare buna nu inseamna jucariile din magazinele de acvaristica!!!
 

Sparow

Member
Pai nici eu nu zic ca le stiu pe toate,am fost la Praktikersi am gasit solutii antialge,si pe eticheta originala a produsului scria in engleza ca e contraindicat pt iazuri cu nuferi.In plus nici nu era ieftin la cati mc are un iaz 6X7X1,5m.
 

Dum

New Member
Daca-mi spui de produse de iazuri de la Praktiker e clar. Materialele ce se gasesc la noi prin genul asta de magazine pentru iazuri sunt o mare tzeapa.
In primul rand volumul mare de filtrare care scrie pe ele este o minciuna si in al doilea rand angajatii habar nu au sa dea un sfat ca n-are cine sa-i invete.
Cunosc multe firme de peisagistica de la noi din Timisoara si toate se multumesc sa prinda doar o comanda de iaz fara sa le spuna la beneficiari si ce implica un iaz mare. Sapa groapa,folie cat mai ieftina ,pun niste bolovani in apa si pe margine(lucru total gresit), un filtru moca adus din Ungaria,o pompa de 100 ron din Praktiker, 2-3 pesti si gata iazul iar dupa doua luni incepe calvarul pe beneficiar.
 
Sus