Argumente contra iaz

baby_blues

Member
ovidiualn a spus:
sicora fabian a spus:
si-l cred pe Ovidiu ca a cheltuit atat de mult si-l costa lunar intretinerea cat rata la o masina! :mrgreen:
Nu m-am gandit, dar asa este! 250 electricitatea+ 100 hrana pestilor+100 apa +100 alte cheltuieli=550ron=140 euro, rata la o masina buna. Asta motiv sa nu-ti faci iaz!
:?
Asta in cazul in care izul tau este un mic Las Vegas iar pestii nu se pot hrani decat cu mancare chinezeasca :D Eu am iaz si nu este asa greu de intretinut. Odata la o saptamana sau doua curat fitrul, iar energia electrica nu ma costa mai mult de cativa zeci de lei pe luna, aici incluzand pompa si filtrul UV. Problema cu curatenia poaate fi rezolvata usor de cateva plante de apa usor de procurat cum ar fi zambilele , cu-n potential de inmultire extraordinar. Intra-devar ca trebuie curatit si ingrijit dar orice lucru care merita , necesita efort. :D
 

ovidiualn

Member
baby_blues a spus:
energia electrica nu ma costa mai mult de cativa zeci de lei pe luna, aici incluzand pompa si filtrul UV. :D
Oauu! Cum ai calculat asta? Numai lampa UV iti consuma zeci de lei pe luna(functionand24/24h, bineaintes). Ce fel de pompa ai ? Si ce putere ? Nu stiu daca ai remarcat, dar eu am 3 pompe(au cam 500w impreuna si functioneaza non-stop), pompa de aer, iluminat nocturn, lampi submersibile(ocazional) s.a. As putea face un calcul matematic, dar nu vad rostul unei justificari... :D
Stiu cat platesc lunar...
Despre hrana,nu-i chinezeasca, ii nemtesca, si trag de sac la greu sa-mi ajunga o luna...
http://www.shopmania.ro/acvaristica/p-j ... 1l-7137067
 

sicora fabian

Active Member
:rofl: Ovidiu, daca vei face asa "reclama" si pentru copii, sigur va scadea natalitatea mult sub zero!
Exagerezi. Nu multi au un pond mare ca al tau si cu dotarile pe care le ai tu! Din cate tin minte, si Sparow avea un bazin destul de mare, iar daca nu-l confund, avea si unul mai mic, cu piatra . . .
Sigur, problemele enumerate de el si de tine trebuie luate in calcul de oricine se gandeste sa-si faca un mic ochi de apa, dar trebuie s-o faca la o scara rezonabila!
 

ovidiualn

Member
Departe de mine gandul de a face loby in favoarea construirii unui pond in curte. :eek: Am zis numai ca daca vrei ceva cu adevarat si o faci din pasiune, nu trebuie sa te impiedici de greutati...
Helesteul meu nu este mare, are numai 24mp(adevarat insa ca are o adancime mare); daca as putea as da o lege sa nu se faca mai mici de atat :roll:
Costurile de intretinere sunt mari la mine din cauza faptului ca este plin cu pesti; daca nu ar avea vietati in el, in afara de cateva plantute, ar fi deajuns o mica pompa pentru recirculare pe care sa poti atasa si un mic filtru la nevoie, care sa "pape" curent de cativa lei pe luna. Eu mi-am facut iazul pentru a putea sa cresc crapii koi, nu sa creez o atmosfera Feng Shui in gradina. De aici si neintelegerile, poate.

P.S. -am incercat sa fac un bazin care sa para natural, dar am esuat:



Uploaded with ImageShack.us

asa ca pe urmatorul nu am mai incercat sa ascund faptul ca-i artificial, am aratat eu din prima cu dalele ce le-am asezat pe maluri:



Uploaded with ImageShack.us
 

sicora fabian

Active Member
Ai omis ghilimelele, Ovidiu! :) Cine aude cheltuielile pe care le ai cu pondul, i se taie pe loc cheful de a avea unul!
Insa imginile pe care le-ai postat sunt un motiv in plus pentru cine se gandeste sa-si faca un mic bazin, iar al lui Baby blues nu cred ca are mai mult de 4 - 5 metri patrati, de aceea si cheltuielile sunt considerabil mai mici . . .
Chiar, Baby, ai musafiri batracieni? Dintre dezavantajele enumerate de Sparow, care au impact la un bazin mic, ca al tau?
 

ovidiualn

Member
Am citit topicul lui Sparow legat de pondul sau: o invalmaseala de evenimente si niste combinatii uluitoare.
Apa din put fara nici un fel de analize chimice, adancime prea mica a bazinului (pentru unul populat cu crapi), filtrul dintr-un bidon de 20 l, pe baza de pompa una recoltata de pe o veche masina de spalat!!!, brotac "rapit"din apa sa apoi hulit impreuna cu suratele mai nou venite, plante luate direct din Bega (menta,stuf,papura,"un fel de iarba",nufar salbatic) si altele de la market (bambus,nuferi,zambile,irisi,cale), apoi pesti salbatici "rude cu rosioarele", carasi, crapi koi, bibani soare, zebre, apoi sare in apa(7 kg !!!!), iar snopuri de trestie, apoi scoici si melci din Timis, apoi introducerea de hrana VIE in helesteu, apoi scaderea voita a apei pentru a arde soarele algele, apoi o golire accidentala din cauza filtrului "gratis" ce a cauzat ranirea unui peste tratat ulterior dupa ureche cu "verde malachit dizolvat intr-o galeata de apa la randul ei aruncata in apa", iarna fara nici o copca pentru schimbul de gaze, apoi bricolatul unui filtru dintr-un alt bidon,de data asta mai mare (50l) soldat cu un nou esec, apoi iar putina sare (udati o planta cu apa sarata, sa vedeti ce se intampla! ; sarea este buna in anumite conditii pt. pestii de apa dulce, dar in bazine NEPLANTATE si pentru un timp scurt), apoi adus sa starpim broastele un ratoi, care a constatat ca-si mai gustosi pestisorii si mancarea lor --off, in fine, o branbureala si o invalmaseala si o lipsa de cele mai elementare notiuni de acvacultura= un fiasco TOTAL.

Ei Sparow, nu mi-o lua in nume de rau, ca tine fac majoritatea celor ce-si construiesc un bazin in gradina si apoi spun la toata lumea ce gresit este. Daca nu ne pricepem ne documentam, intrebam (nu am vazut sa fi pus o intrebare legata de iaz) sau platim pe altii sa ni-l confectioneze si sa ne indrume (sau nu il mai facem). Si suntem prea saraci sa ne imbracam ieftin! Daca ai fi luat din prima o pompa si un filtru profesional, acum poate ai mai fi avut iazul...
 

michaela

Active Member
Pai la toata descrierea de mai sus.... e munca frate!
Am un helesteu natural... vine apa singurica... se si goleste...(caci este in zona de deal) ... pe cineva care curata de diverse plante hraneste pestisorii... am doar indigeni :) mai dam cu undita de distractie chiar :) , broastele.... stau acolo cu toate ca ar fi bine sa le poata prinde cineva... ce frigare din picioruse as face... :rofl: dar :!: Marea mea bafta ca nu trebuie sa ma ocup! E munca naibii morfoleala dupa lume primavara cand se curata de surplusul de plante etc... etc...Daca ar si mirosi..... mamaaa... si 700 de masini de pamant as aduce sa-l astupe.
Nu sunt pentru un iaz... mai ales daca apa, electricitate... filtre, pompe...trebuiesc asigurate, pfoai de capul meu! pai e un al 2-lea servici frate, nu pasiune :rofl:
Bravo Sparow ca ti-ai varsat oful! Prinde bine multora care doresc ceva frumos ce-i drept ... dar timpul, bugetul poate nu este pe masura :wink:
 

ovidiualn

Member
ovidiualn a spus:
Departe de mine gandul de a face loby in favoarea construirii unui pond in curte. :eek:
Pai nu fumez, nu sunt alcoolic, nu merg la femei,nu cresc porumbei, trebuie sa-mi consum cumva energia din timpul liber... :) Si am ales calea asta... Sa nu faceti ca mine! :oops:
 

michaela

Active Member
:rofl: :rofl: din tot ce ai descris... la primul sunt foaaarte foarteee vicioasa :oops: in rest nici eu nu sunt alcoolica si nici nu ma duc la femei :oops: :rofl: dar... copii scoli gradinite servici si... barbat.. gradina si ghivecele cu plante....numai iaz (amenajat)mi-ar trebui :rofl: :rofl:

Acum serios...Ovidiu,bravo tie! intr-adevar ai ales modalitatea cea mai buna de a-ti consuma energia... mai ales ca ai si satisfactie ulterior! :wink: :D
Dar :!: e bine de stiut si date .... contra amenajarii unui iaz caci inceputurile sunt euforice.... ce vine dupa.... te zdruncina bine :wink:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu visam o baltuta de 4 m patrati, aveam un zid scund langa care voiam sa o fac, visam si o cascada din pietre contruita prijinit de zidul cel scund, din fericire n-am gasit un bazin de-ala preformat care sa fie si suficient de adanc, ca acum eram in rahat! In prima faza renuntasem la cascada, ca am aflat ca nuferilor le place apa statatoare. Pe urma am inceput sa ma informez de folie si la acel moment am ajuns pe eGradini si citind sectiunea Iazuri mi s-a facut parul maciuca :rofl: si mi-am dat seama ca nu fac fata sa-l intretin, nici financiar nici altfel.
Ovidiualn, drept sa-ti spun, mie-mi placea primul iaz al tau mai mult, oricat zici tu ca nu ti-a reusit. al doilea..., ma rog, daca il vrei doar sa cresti pesti si corespunde necesitatilor, alegerea ta. Dar e uraaaaaaat :rofl: :rofl: :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:rofl: Asa e...lasa ca eu vorbesc singura incercand sa ma salvez dintre ghimpii trandafirilor...ca am ajuns la concluzia ca-mi ajunge balta naturala din fata curtii mele...are si ceva peste, si mal si broaste-al caror concert pentru mine e o incantare in perioada asta, doar ca din pacate noaptea le aud mai putin din cauza de termopane, pacat! - asa ca ce-mi trebuie bataie de cap in curte, am destula cu restul :evil:
 

ovidiualn

Member
Scuze...dupa nick_name pareai barbat... :oops: Am inca ambele iazuri, numai ca in locatii diferite. Oricum au fost experimente pentru cel final...de langa casa.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nici o problema, am o inima...barbata :rofl: Atunci asteptam varianta finala a iazului! :)
 

baby_blues

Member
Mie imi place cel de-al doilea iaz :D Vizite nedorite n-am avut pana acum si intradevar iazul este mai mult pentru "feng shui", cei cativa carasi care se plimba prin el de vreo doi ani sunt mai mult ca sa nu spun ca n-am pesti, deoarece oricum se pitesc marea majoritate a timpului :D
 

Sparow

Member
Hai ca e tare,nu am avut atatea pareri in 2 ani cand am fost pro iaz decat acum in 2 sapt. cand sant contra. :rofl:
Prima data sa ii raspund lui ,,ovidiualn''
Nu crezi ca e cam hazardat sa crezi ca cunosti pe cineva din 2 posturi pe un forum?
1 eu am vrut sa imi fac iaz inainte de a avea terenul cumparat pentru a-mi construi casa iar iazul l-am sapat odata cu fundatia casii .
2 Am stat cam 4 luni pe net numai sa gasesc folia ptr iaz la un dealer din Timis,si sa pot sa mi-o permit financiar.
3 Una e sa ai finante serioase si sa nu ti se para exagerat sa dai salariul minim pe economie numai sa I N T R E T I I un hobi si alta sa ai la dispozitie in total2 salari medii si rate la banci si 2 copii.Asa ca sa nu nu ne dam aere.
4 pentru mine un hobi inseamna un lucru care ma odihneste si imi face placere,iar curatatul saptamanal al apei filtrelor ,pietrelor spalatul pestilor pe dinti samd,nu fac parte din placeri.
5 Inca inainte de a incepe iazul am petrecut ore bune pe net pt a afla cam tot in legatura cum se face un iaz,cum se intretine,ce specii de pesti se pot pune,etc.Daca nu am cumparat vreun ,,utilaj'' e pentru ca nu mi l-am permis financiar.

Ideea de baza e ca e usor sa dai lectii daca ai bani.Nu ai loc destul in curte?iti cumperi una cu mai mult teren
nu e destul de limpede apa,mai iau 5 pompe 7 filtre,550 de uv,etc.Oameni buni o sa folosit o hidrocentrala numai sa tineti un iaz in functiune? :tavalit: Asta da ecologie.
Ce m-a iritat a fost atitudinea.Eu am cautat o solutie la probleme aparute si le-am enumerat,nu au fost incercari reusite?Si ce daca?Omul invata din greseli.Preferabil ale altora :marfa:
Pe scurt ca am tot lungit-o:Daca ai banii fara numar si teren iti faci iaz.Daca nu...mai calculeaza odata totul.ABSOLUT TOTUL!!!

A si apropo,eu muncesc cu mainile,nu am munca de birou,nu mi-e frica de munca[stiu sa ma feresc de ea :rofl: ]
asa ca nu mi-a fost greu sau mult sa fac curat in iaz..Mai bine tai 2 zile in continuu gazon.Si ma intep curatand trandafiri.

PS.M-am apucat sa tin porumbei,ca e mult mai ieftin,sant cel putin la fel de frumosi,si daca pleci in concediu isi cauta singuri de mancare,si ca sa vezi nu le trebuie filtre si UV,si...si..si..si..pompe si apa adanca......si......si...a si nu produc mal imputit.
Cum ar spune columbofilii,,vant in pene''
 

claude

Well-Known Member
Moderator
sparow, "vant in pene" sa ai, sunt un sustinator total al penelor...mai si scot triluri, 'vorbesc' o limba care-mi place si care-mi odihneste neuronul...cred ca mai mult decat tacerea pestilor :) Si astept sa-ti vad inaripatii...visez dintotdeauna sa am curtea plina de pene, poate odata o sa si reusesc! ! :D
 

Dum

New Member
Sparow iti dau dreptate ca un iaz necesita o investitie si ca daca stai la margine de oras o sa ai probleme cu broastele in rest nu sunt de-acord cu tine.
Din pacate la noi sunt putini care stiu exact ce trebuie facut la un iaz ca sa preintampini problemele aparute la tine. Pt prima oara aud ca solutiile antialge omoara nuferii.
1.Prima regula de care sa tii cont cand iti faci un iaz este sa ti-l faci din start cu un sifon de pardoseala si un filtru ( ingropat) cu o filtrare mecanica si biologica foarte buna , unde apa sa intre in filtru conform vaselor comunicante. De aici pleaca totul. Prin pompa va trece doar apa curata, filtrata. Tot ce trebuie este sa speli filtru mecanic o data pe saptamana.Atat.
2. A doua regula este ca in iaz nu se pun pietre , bolovani etc etc!!! Devin suporti pentru alge filamentoase pana cand se realizeaza echilibrul biologic.
 
Sus