Terasa ta

multicolora


Thunbergia, ideala pentru pergole si ghivece suspendate


Sunt peste 200 de specii si varietati de Thunbergia dar cea mai spectaculoasa este grandiflora. La noi este cunoscuta mai mult sub denumirea de "Suzana cu ochi negri". Sunt plante anuale dar si perene, in functie de locul unde se cultiva si de conditiile climaterice. Cresc sub forma de arbust sau planta cataratoare. Pot fi cultivate atat ca plante de ghiveci cat si de gradina. Florile apar sub forma de inflorescente bogate pe ramurile terminale.

Thunbergia erecta este inalta de cca. 2 m, are flori solitare si gratioase asemanatoare cu cele ale achimenesului, de culoare mov sau alb. Ea infloreste de primavara pana la inceputul verii. Thunbergia alata este o planta perena ce poate depasi 1,5 m inaltime cu o inflorire bogata din primavara pana spre inceputul toamnei. Necesita expuneri insorite si tutore in cazul plantelor mature. Este foarte sensibila la acarieni si paduchi lanosi. Varietatea "Aurantiaca alba" si "Aurantiaca lutea" sunt mai putin cunoscute dar foarte frumoase.

Thunbergia gregorii este cultivata ca planta pentru ghivecele suspendate. Este apreciata pentru florile ei simple portocalii ce se deschid abundent pana la inceputul toamnei. Este mai putin cunoscuta in Europa. Thunbergia coccinea provine din India si Burma. Infloreste din noiembrie pana in martie in conditiile de clima din regiunile mentionate. Planta stufoasa ea se remarca mai mult prin frunze decat prin flori. Thunbergia grandiflora este de departe cea mai spectaculoasa din toate speciile cunoscute. Atinge chiar si 6 m inaltime, are inflorescenta bogata, flori duble de un albastru clar cu mijloc galben. Este ideala pentru pergole.

Toate aceste specii pot fi cultivate din seminte ce se formeaza in capsulele florilor. Semintele germineaza la o temperatura de 18-20 de grade intr-o perioada de aproximativ trei luni de la plantarea in rasadnite. Plantele mature pot fi mutate afara in luna mai, in ghivece mari si acomodata treptat cu temperatura de afara.Autori:
Lucia Constantin (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 23 feb. 2008.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.