Gradina ta

plina de culoare


Plumbago, floarea dragostei


Plumbago este in zonele sale de origine un arbust peren, usor lemnos, cu frunze vesnic verzi. Planta este intalnita frecvent in gradinile din regiunile mediteraneene si este cunoscuta in intreaga lume ca simbol al dragostei, motiv pentru care i se spune chiar asa: „floarea dragostei”. Are diverse utilizari: de la borduri si garduri vii pana la planta cataratoare de terasa dar si de ghiveci pentru interioare. Rezista si la geruri usoare pentru ca are o capacitate umitoare de redresare. Planta se vinde in magazinele de profil de la noi pentru decorul interioarelor. Iarna este trecuta printr-o perioada de repaus la temperaturi de aproximativ 10 gr. Celsius.

Varfurile crengilor se arcuiesc elegant iar florile tubulare cu cinci petale seama cu cele ale Phoxului. Inflorescentele pot ajunge pana la 15 cm in diametru. In cazul unei deficiente de magneziu frunzisul devine galben si inestetic. Problema se remediaza prin administrarea unei substante care sa creasca nivelul de magneziu din sol. Plumbago infloreste abundent in cazul expunerilor insorite. La expunere partial umbrita inflorirea este diminuata. Florile cu parfum fin apar primavara, vara si toamna cu un maxim de inflorire in mai si noiembrie. Ele reprezinta o bucurie pentru privitori: nuante de albastru si alb-stralucitor, in functie de varietate. Florile de Plumbago sunt intens cautate de fluturi.

Planta se tunde dupa inflorire pentru corectarea aspectului si pentru stimularea ramificarii. De obicei, florile apar pe ramurile noi, crescute dupa tundere. Tunderile ii pot da forma de pomisor ramificat, de „coroana pe picior” sau poate fi dirijata pe spaliere ca alte plante cataratoare. Inaltimea si forma plantei se hotaraste in functie de locul unde aceasta urmeaza sa fie amplasata.

Este indicat ca Plumbago sa aiba in jur plante care infloresc in culori mult mai vii (rosu, portocaliu, galben, violet) ca sa asiguram un contrast elegant. Cresterea este buna, la fel si rezistenta lauscaciune. Creste si se dezvolta in pamant specific plantelor acidofile, usor nisipos si cu drenaj bun.Daca dispuneti de ingrasamant este indicat sa-l administrati moderat, nu mai mult de o data pe luna in perioada de dezvoltare. Se inmulteste foarte usor prin seminte sau lastari (semintele germineaza la 18-21 gr; vara se inmulteste si prin butasi care inradacineaza usor). Plumbago este inclusa in categoria plantelor toxice (in special radacina), de aceea se recomanda sa purtam manusi atunci cand o transplantam.


Autori:
Violeta Bucur (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Fisa plantei Plumbago auriculata
Asemanari si ... amplasari

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 15 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.