Plumbago auriculata

Tina

Active Member
Denumire ºtiinþificã: Plumbago auriculata sin. Plumbago capensis

Plumbago vine din latinescul "plumbum", deoarece se credea ca o varietate a plantei ar putea vindeca otravirea cu plumb.

Familie: Plumbaginaceae

Imagini:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Flickr_-_brewbooks_-_Plumbago_auriculata.jpg

Origini: Africa de Sud.

Gabarit: de la 0.9m pina la 3 m inaltime, diametru 2.5 m

Lumina si temperatura:
Necesita expunere la soare pe toata perioada anului. Vara, pentru o inflorire abundenta, are nevoie de un amplasament adapostit, dar insorit.
Rezista bine la caldurile puternice, ba chiar atunci va fi mai inflorit.
Temperatura minima: suporta temperaturi intre 7°-10°C, dar nu mai putin.

Flori:

Infloreste de primavara pina toamna atunci cand este amplasat la soare. Florile sunt grupate in ciorchini terminali, care masoara 10-15 cm. Fiecare floare masoara 2.5 cm in diametru, fiind compusa dintr-un tub lung de 4 cm, la capatul caruia se deschid 5 petale. Culoarea florilor este bleu-pal(Plumbago articulata), alba (Plumbago articulata "alba") sau rosie(Plumbago rosea).
http://www.ubcbotanicalgarden.org/potd/ ... culata.jpg

Frunze:
Frunzele sunt ovale, alungite, de culoare verde deschis, masurind 5 cm lungime si 2 cm latime.

Solul:
Necesita un sol bogat si usor acid, bine drenat.
Plantele tinere trebuie transplantate primavara devreme, intr-un amestec de turba. Pentru ca drenarea sa fie buna, puneti nisip sau bile de argila pe fundul ghiveciului. Dupa ce planta matura este suficient de mare pentru a sta intr-un ghiveci de 20 cm diametru, nu mai este nevoie de transplantare in fiecare an, puteti doar sa inlocuiti stratul superficial de deasupra.

Udarea:
In perioada de crestere, udati-o generos, dar nu lasati apa in farfuria ghiveciului. Mentineti solul destul de umed, astfel incit sa nu se usuce niciodata.

Ingrasaminte:

Ingrasamint lichid obisnuit pentru plante de interior la fiecare 15 zile in perioada de crestere. De preferinta, folositi un ingrasamint bogat in potasiu.

Inmultire:
Inmultirea se face prin lastari terminali. Primavara, taiati lastari de 8-10 cm, imediat dedesubtul unui nod. Nu folositi tijele batrine, care sunt prea lemnificate, nici tijele prea tinere si prea fragede. Inlaturati frunzele de la baza si introduceti tijele in hormoni de inradacinare (Radistim). Puneti fiecare butas intr-un ghiveci de 8 cm, umplut cu un amestec umed de turba si nisip. Acoperiti-i cu un pet transparent sau cu o punga de plastic. Puneti-i la soare direct, dar filtrat. Imediat ce cresterea incepe, ridicati pet-ul (punga de plastic) si udati-o moderat, lasind amestecul sa se usuce aprox. 1 cm, intre fiecare udare. In fiecare luna, folositi ingrasamint lichid obisnuit pentru plante de interior. Imediat ce planta a atins 30 cm inaltime, ciupiti-i virful pentru a favoriza ramificarea si transplantati-o intr-un ghiveci de 10 cm.

Conditii de iernare:
Iarna, temperaturile obisnuite ale unei camere mai putin incalzite ii convin foarte bine. Udati-o cu zgircenie si reluati udarea regulata in primavara, cind ii apar noi lastari.

Boli si erori de cultivare:
De evitat supra-udarea pe timpul iernii.

Paraziti:

Purici sau paienjenii rosii

Ingrijire, particularitati:
Efectuati o taiere primavara, pentru a incuraja inflorirea si cresterea viguroasa a plantei.

Specii si varietati:
Plumbago auriculata "alba"
Plumbago europaea
Plumbago indica (rosea)
Plumbago scadens.

Surse:
http://www.jardins-interieurs.com/pl-in ... ago.d.html
http://nature.jardin.free.fr/arbrisseau ... mbago.html
http://www.plantes-ornementales.com/p-auriculata.html
http://www.plantsinternational.com.au/db/Plumbago.php3
 
Ultima editare de un moderator:
Sus