Potrivit

pentru ghivece suspendate


Cryptocereus, vedeta pentru o seara


Daca intamplator ai vazut un astfel de cactus la momentul infloririi, nu te poti abtine sa nu ti-l doresti. Lucru care nu e chiar simplu, pentru ca pe piata romaneasca nu exista. Din fericire poate fi importat din magazine specializate straine dar la preturi nu chiar mici. Dupa ce a trecut bucuria achizitiei urmeaza partea cea mai grea: intretinerea si asteptarea primei flori, care dupa unii nici n-ar trebui sa se petreaca in conditiile in care cactusul este tratat ca si planta de interior. Vesti bune: infloreste si in interior! Fireste, cu ceva emotii, dar se poate.

Primul lucru care o sa va uimeasca la acest cactus este viteza de crestere. Daca este achizitionat ca pui pregatiti-va sa-i alocati un loc cu lumina buna pe o suprafata de 1 mp. Nu radeti, chiar atat de mare se face. De fapt, in medie creste cam 10 cm pe luna in perioada de vegetatie. Al doilea lucru interesant este ca nu agreaza solurile pentru cactusi desi e cactus. O sa va mire, dar cel mai bine se descurca in pamant general de flori sau in amestecuri de scoarta pentru orhidee. E drept ca este un cactus epifit dar nu te astepti sa-l tratezi totusi ca pe o orhidee. Pe masura ce cresc crengutele capata consistenta lemnificata. Asta inseamna ca daca v-ati hotarat sa-l pastrati in ghiveci suspendat, nu-l veti mai putea dirija de un suport asa incat sa devina planta de pervaz. Ramificarea se petrece natural, fara sa aiba nevoie de tunderi sau stimulari. In lipsa unei lumini adecvate crengutele cresc alungite, cu "internoduri" rare. Daca in spatiul in care sta umiditatea din aer este ridicata apar pe crengi radacini adventive. Daca umiditatea este mica sau planta incaseaza socuri de udare apar pete maronii inestetice. Coletul cu radacini nu e foarte mare, dar daca ocupa tot ghiveciul la momentul formarii bobocilor probabilitatea ca acestia sa cada este mare. Chiar daca il pastrati in conditii adecvate de mediu este posibil sa apara paduchii lanosi exact la momentul cand se formeaza bobocii. Sa nu fiti tentati sa-i curati sau sa-i stropiti impotriva daunatorilor pentru ca or sa se usuce in cateva zile. Este indicat sa lasati planta sa se lupte cu problema in ritmul propriu si n-o sa va para rau.

Bobocii se formeaza la final de februarie si inceput de martie si cresc progresiv pana in mai cand incep sa se coloreze intr-un grena intens. Dupa cateva zile de crestere apare si floarea, ca o explozie in trei culori de un parfum uimitor. Practic, daca aveti rabdare aproximativ 3 ore veti vedea cum se deschide floarea, petala cu petala, fix sub ochii vostri. Evenimentul este impresionant pentru ca veti sesiza nu numai miscarea petalelor cat si variatiile in dimensiunea florii si schimbarea parfumului. Practic, floarea incepe sa se deschida dupa amiaza. Pana la miezul noptii este complet deschisa iar pana a doua zi se va inchide. E adevarat ca dureaza putin, dar merita efortul unor ani de intretinere. Dupa prima floare, vor urma altele, care se vor forma mereu pe crengute batrane. Contrar sfaturilor din literatura de specialitate agreaza soarele direct cateva ore pe zi. Acest lucru este important in formarea bobocilor. Se dezvolta bine si fara ingrasamant dar daca va hotarati sa folositi totusi unul, incercati-l pe cel de orhidee nu pe cel de cactusi.

Este indicat ca intre doua udari sa lasati pamantul sa se usuce putin. Agreaza dusurile peste vara, nu este pretentios in privinta temperaturilor si de cele mai multe ori nu vrea decat sa ... fie lasat in pace. Asa ca este o planta numai buna pentru oameni ocupati, pentru veri toride si ierni reci.



Autori:
Cornelia Constantin (text & foto)











Mai multe informatii
gasesti in forum:

Evolutia florii de Cryptocereus
Discutie despre Cryptocereus

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 6 iunie 2010.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.