Ulm Chinezesc

robo

Member
Am gresit compozitia substratului ?
Am lasat prea multe radacini ? :?


Ar fi bine sa il curat de frunzele uscate si sa-l bag intr-o punga ?

Cred ca explicatia e ca l-am adus intr-un mediu cu umiditate prea scazuta, trebuia sa fac trecerea treptat (cu minisera)...
 

MariusR

Member
Robo, nu stiu ce ai putea face acum. Asigura-te ca nu se deshidrateaza (punga,pet, ce gasesti) si roaga-te sa-si revina.

Intre timp, observ ca fiecare are cel putin un artar japonez acasa. Cred ca o nimeream mai bine daca ofeream o carmona. :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Personal, consider ca principala greseala e aceea ca s-a creat un dezechilibru in planta. Prin reducerea considerabila a radacinii fara o interventie la fel de drastica si in coroana, echilibrul dintre aerian si subteran s-a pierdut. Copacelul face acum singur (iti arata) ce ar fi trebuit sa faci tu. Adica renunta la mare parte din frunzis si ramuri.
vali a spus:
Apoi, cand tai din radacina, e bine sa scurtezi si ramurile
Asta am incercat sa-ti spun si aici...

Dar ulmii nu renunta usor. Daca lucrurile sunt ok in subteran, adica substrat drenant care sa permita schimbul de gaze, fara pungi de aer ramase, taieri curate la radacini, e foarte posibil ca dupa un timp sa vezi muguri noi.
 

DracuMic

Member
Mda..probabil....da` n-am ce face cu el acuma ca nu am unde sa-l pun.....poate cand o da vremea buna sau imi iau geam la sud.!
Robo Draga, daca da coltu nu-l plange....e ca si cum ai plange o caramida (aia n-are suflet), asa e si un copac mort.....fa matanii si fumigatii poate te loveste norocu` sa traiasca.....daca tot iti da coltu` lasa ca nu e capat de lume,altii au bube mai dureroase si dai inainte.!
love and harmony.!!!! :cascat:
 

MariusR

Member
Dupa capul meu, greselile lui robo sunt doua.
Prima e ca a intrat cu foarfeca in ulm la un moment extrem de nepotrivit.
A doua e ca a plantat un ulm epuizat intr-un substrat doldora de alcalii.

Deci, eu cui dau artarul?

PS. Am trimis un prim mesaj ceva mai detaliat, dar nu stiu unde a ajuns. Acesta e al doilea.
 

robo

Member
Moment nepotrivit ?
Din tot ce am citit pana acum am aflat ca e mai bine ca toate operatiunile sa fie facute deodata. De aceea l-am tuns cand l-am replantat.

Ce trebuia adaugat/inlocuit la substrat ?
 

MariusR

Member
Robo, tot ce ai citit si facut se aplica primavara arborilor care au rezerve stocate de hrana. Iar primavara, asta e situatia arborilor care au dormit iarna. Pentru al tau insa, nu era primavara. A stat o iarna intreaga pe rafturi, cu lumina insuficienta, hranindu-se din rezerve. La sfarsitul iernii, acestea erau pe sfarsite. Astepta marirea zilei pentru a se reface, dar atunci a aparut foarfeca ta si i-a stricat socotelile. Ai tuns si ramuri, si radacini. In cazul lui, un ulm lipsit de carbohidrati, sa-l lasi si fara auxine, si fara citochinine, e cam mult.
Dar lovitura de gratie nu vine de aici. S-au vazut reveniri spectaculoase, mai ales in cazul ulmilor. Cu adevarat mortal e ghiveciul in care l-ai pus. Din ciment, facut in casa. Cel mai probabil, incomplet dezalcalinizat. Orice substrat ai pune, nu poate anula invazia de hidroxizi. Cred ca acum ai un pH peste 9. Niciun super-ulm nu ar rezista , ce sa mai zicem de unul epuizat.
 

robo

Member
Pff..cate greseli :rofl:
Nici nu mai stiu ce sa fac. Il las asa ? cu "minisera" sau sa-i schimb pamantul, si odata cu asta si ghiveciul ?
 

MariusR

Member
Nu cred ca mai are vreo sansa, orice ai face. Lasa-l asa cum e, uda-l in continuare, doar ca sa te simti tu linistit.
La cateva ore de la interventia ta a inceput sa piarda apa, sa se usuce. Dupa alte cateva ore a inceput sa patrunda apa la loc, de data asta plina de alcalii. La acest moment, totul era deja pierdut.
Totul depinde de rezervele ulmului (infime )si de pH-ul din substrat (urias). Restul, conteaza mai putin.
 

vali

Active Member
Moderator
Haideti sa va spun cum vad eu lucrurile...
Si o sa pornesc de la ceea ce spuneam aici
vali a spus:
Personal, consider ca principala greseala e aceea ca s-a creat un dezechilibru in planta. Prin reducerea considerabila a radacinii fara o interventie la fel de drastica si in coroana, echilibrul dintre aerian si subteran s-a pierdut.
Echilibrul de care vorbeam nu se reduce doar la traseele hormonilor regulatori de crestere (auxine/citochinine). Ma refeream in principal la echilibrul care vizeaza organele plantei responsabile cu insasi hranirea acesteia!
Daca privim imaginea de imediat dupa replantare http://img16.imageshack.us/img16/5817/u ... esc004.jpg observam frunze verzi, fragede, vii. Este starea ulmului de dinainte de interventia lui robo: un sistem care functiona. Chiar daca la cota de avarie, pt ca MariusR are dreptate in ceea ce spune aici "A stat o iarna intreaga pe rafturi, cu lumina insuficienta, hranindu-se din rezerve. La sfarsitul iernii, acestea erau pe sfarsite. Astepta marirea zilei pentru a se reface...", dar functiona!
Asta era Marti 05. Iar Miercuri 06, vedem un ulm deshidratat http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... sc007.jpg/ si-n agonie. Reactii atat de virulente nu pot fi generate decat de o problema serioasa. Iar in cazul acesta, "problema serioasa" o constituie inactivitatea unui organ (radacina), in timp ce toate celelalte organe sunt active si prezente.
Pentru un copac caruia i s-a umblat la radacina, nimic nu este mai periculos decat prezenta frunzelor! Frunza este organul care prepara hrana plantei, dar in acelasi timp este si cel mai mare consumator al acesteia. Drept dovada, ulmul tau exact asta face acum: incearca sa scape de frunze.
Hai sa ne gandim la acest ulm ca la o bucatarie cu sute de bucatari (frunzele) si o camara din care se scot in permanenta alimente (radacina). In acest moment, dupa ce tu, robo, ai spalat radacina si ai tuns-o, ulmul tau este ca o bucatarie cu usa camarii incuiata. Tu ai inghitit cheia, iar bucatarii/frunzele asteapta alimentele de procesat. Ba mai mult, de plictiseala s-au apucat sa manance si ce mai gasesc pe-acolo :).
Deci: radacina plantei (dupa replantare) este inactiva si are nevoie de timp pentru a-si relua functia de asimilare a substantelor nutritive din substrat si de trimitere a sevei brute in sus catre frunze care s-o transforme prin fotosinteza in seva elaborata si s-o retrimita in toate organele plantei. In aceasta perioada de inactivitate a radacinii, frunzele nu fac decat sa consume si bruma de resurse stocate.
Eliminarea frunzelor nu trebuie privita ca un stres in plus, ci ca pe un timp pretios castigat pt planta, pana ce radacina incepe sa-si reia functia. Este ca o anestezie, daca vreti. Cu radacina inactiva si fara frunze, planta mai are sanse; cu frunze active, aceste sanse scad in progresie geometrica.
De echilibrul acesta vorbeam: incui camara, atunci da concediu si bucatarilor!

In ceea ce priveste PH-ul substratului, nu ma pronunt, nu am inteles clar din ce ai confectionat vasul. Dar si eu am folosit vase din papercreet, unele chiar fara a le lasa "la desarat" :p de pe-un an pe altul si n-am constatat o crestere a valorii PH de natura a afecta planta. Niciodata nu am masurat valori mai mari de 7,5-7,8 indiferent cat au stat plantele in vasele de ciment.
robo a spus:
Nici nu mai stiu ce sa fac. Il las asa ?
La aceasta intrebare, sunt de acord cu MariusR cand spune "Lasa-l asa cum e, uda-l in continuare, doar ca sa te simti tu linistit.", cu mentiunea ca eu sunt un pic mai optimist. Daca nu-l mai supui la alte interventii si schimbari bruste, daca-i dai timp sa-si reporneasca motoarele, vei vedea ca ulmul chiar este un luptator.
Si este si un bun invatator! Prin reactii de-acestea care te tin cu sufletul la gura, prin "morti aparente" survenite in urma te miri carei interventii neinspirate, te face sa inveti, dar mai ales sa tii minte lectia! :)
Eu personal cred ca are zile, daca-i permiti si tu... :D

Eu n-am o reteta speciala pt ulmi. Folosesc acelasi amestec ca la ceilalti copacei.
 

robo

Member
vali a spus:
unele chiar fara a le lasa "la desarat"
Cum se face asta ?

Referitor la scoarta de pin, defapt la amestecul acesta in care am pus ulmul.
Am un ficus ginseng plantat in acelasi substrat, care, dupa replantare a pierdut multe frunze. L-am bagat intr-o punga si si-a revenit, are muguri noi chiar si pe partea lemnoasa, ii cresc radacini prin gaura de scurgere.
Stiu ca este o specie total diferita, dar daca si-a revenit inseamna ca nu e chiar asa rau substratul.
 

vali

Active Member
Moderator
Robo, vorbim degeaba daca insistam pe ideea substratului...
Este un ulm, ce D-zeu! Asta creste la fel si-n nisip, si-n pamant, si-n bile de sticla, daca au granulatia care sa-i convina.
Sa le luam pe rand:
1. faptul ca ficusul e ok si ulmul nu, n-are nicio relevanta; nu poti face comparatii intre specii la modul acesta si sa ajungi undeva.
2. scoarta de pin n-are nicio treaba. E folosita in unele cazuri pentru a acidifia solurile si pentru a constitui o baza pt micoriza, in altele. Sau si-una si-alta.
Nu compozitia substratului poate ucide un ulm la replantare. Granulatia, da! Balbaielile in executare, manipulari defectuoase, da! Dar compozitia, e putin probabil. De altfel, si MariusR a pomenit de substantele din peretii vasului de ciment care ar impanzi tot substratul si l-ar alcaliniza, nu de compozitia substratului. Iar un PH marit nu ucide ca o cobra! Incep sa apara semne: depigmentari, malformatii... dar planta isi vede de treaba un timp, pana sa moara.

Dar, inca o data, vorbim degeaba pt ca te uiti in alta directie.
De ce se usuca un copac la transplantare? De ce a pierdut si ficusul ginseng frunzele pentru cateva momente?
E vorba de socul transplantarii. De momentul sau perioada in care radacinile inca nu functioneaza in noul substrat. Dar restul plantei functioneaza, asta-i problema! In special frunzele! Iar in acest interval de timp, prin frunze se pierde energie si apa, fara ca radacina sa aduca ceva de-ale gurii. Pt ca fotosinteza este un proces costisitor si pt ca frunza (din pacate pt noi dar din fericire pt planta) are stomate. Si transpira, ca munceste, nu!? :)

Asa ca, o tin precum catarul, pe-a mea: eliminand frunzele (sau mare parte din ele), eliminam riscul ca planta sa-si epuizeze resursele inainte ca radacina sa redevina functionala.

Eliminam riscul ca planta sa-si epuizeze resursele, daca le are! Pt ca MariusR a avut dreptate cand a spus ca nu era momentul sa transplantezi. Nu pentru ca ar fi fost mai bine toamna sau in toiul verii. Nu era momentul ca exemplarul tau vlaguit sa fie descaltat si spalat pe picioare, executata pedicihura, iar apoi pus in asternut nou si parfumat, pt ca era prea obosit. :)
Ar fi fost mult mai sigur sa-l scoti din vas, sa zgarii un pic laturile bolului de radacini, sa tai ce atarna si sa-l pui intr-un vas mai maricel in care doar sa completezi cu substrat nou. Dupa un an, doi, incolo, puteai sa-l speli si pe picioare, daca tii neaparat.

De fapt, nu stiu... e atat de prost inteleasa treaba cu spalatul radacinilor. Toata lumea spala radacini acum... E cam cum era clisma in evul mediu: te durea capul, clisma! te taiai la un deget, clisma! ziceai ceva sefului, clisma! :)
Radacinile nu trebuie spalate asa... fara noima.
E ca si cum ai scoate pestii din apa si i-ai lua la smirghel, ca sa le straluceasca solzii mai bine... iar apoi, le-ai da drumul inapoi.

robo a spus:
Cum se face asta ?
Era o figura de stil... Ideea e ca vasele de ciment sa nu fie folosite imediat, ci sa fie lasate in intemperii un an, doi, pana ce materialul devine inert chimic.
 

robo

Member
Nu vorbim degeaba, am inteles bine din prima.
Ideea mea cu ficusul era ca nu din cauza substratului si-a pierdut frunzele (si la fel si ulmul - aici era "comparatia"), dar poate m-am exprimat gresit. :)

Va multumesc tuturor pentru explicatii si sfaturi.
 
Sus