Pregatirea trandafirilor pentru iarna

claude

Well-Known Member
Moderator
Poate la voi tine figura sa nu musuroiti, e mai cald, la mine iarna trecuta au inghetat unii si in musuroi, ramasesera 3-4 cm viabili deasupra solului :(
 

nick1971

Active Member
anul trecut am musuroit pe cei abia plantati si din cei vechi doar pe cei la care tineam mai mult. oricum eu nu zic sa nu se musuroiasca, nu vreau sa mi-o iau la primavara :) fiecare face cum crede si cum poate, eu clar n-o sa musuroiesc trandafirii mai vechi din lipsa de timp
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nici eu n-am musuroit anul trecut. Dar anul asta ii musuroiesc pe astia mici si daca imi mai ramane pamant si pe-aia batrani. Si-asa am cumparat o tona de saci de pamant pana acum...
 

angela draganoiu

Active Member
pe trandafirii foarte mici (plantati din lastari cu o toamna inainte) eu i-am protejat punandu-i sub pet-uri de 5L, si au rezistat foarte bine. pe ceilalti, "batranii", uneori i-am musuroit alteori nu, dupa cum am avut timp. dar de taiat i-am taiat in fiecare toamna. anul asta ii voi taia in acest week end daca o fi vremea buna.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Cum stati cu musuroirile? :rofl: Nu dati cu pietre, stiu ca inca mai este de plantat, nimeni nu se gandeste inca la musuroiri...in afara de mine :mrgreen: Eu fiind mai 'handicapata' cu spatele, am luat-o din timp, ca-s multi, asa ca azi am demarat operatiunea de musuroire. Vorba vine, ca n-au avut saracii asa musuroaie mici in viata lor, mai mult i-am pacalit :rofl: Am pus la fiecare cate un pic de mranita si pe urma am racait un pic de pamant si gata! Am musuroit vreo 40, cred...Acu' sa vedem ce iarna vine, ca daca-i aia prognozata de rusi m-am ars :evil:
 

ghia_don

Active Member
Si eu ma uit lung la ei de-o bucata de vreme si ma intreb daca sa-i musuroiesc sau nu...dar cind ma gindesc ca rusii is mai aproape de mine :rofl: , imi fac planul de bataie. De luni ma apuc ...pun mina pe hirlet si vad de-o vrea sa mearga :) .
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: Bata-i vina de rusi si crivatul lor!

Desi ai mei sunt plantati destul de adanc, cu punctul de altoi la 8-10 cm sub pamant, imi pare rau ca nu i-am bagat si mai tare, sa le fi lasat afara doar cate un nod, acum nu mai aveam ganduri :roll: Dar e greu, psihologic, la plantare, sa il bagi cu totul in pamant...e aceeasi treaba ca distanta de plantare, mereu ti se pare ca e fooooarte mult loc intre ei si dupa doi ani iti dai seama ca nu mai incap si trebuie sa-i muti :tavalit:
 

elianna

Well-Known Member
Am musuroit cam jumatate din ei dar mai am si sambata la dispozitie. Din ce am plantat acum, doi au mugurasi si chiar frunze sub musuroi, Munstead Wood si Souvenir de Dr Jamain :eek: Ma gandeam ca cei plantati toamna trecuta sa-i invelesc cu ceva sa fie mai bine protejati. Dupa toamna asta calda si prelungita sa nu vina o iarna dupa cum spun rusii :eek:f:
 

Roxana Peled

Active Member
Eu nu musuroiesc nimic! :incapatanat:
Doar pe cei noi si asta ca sa nu-i apuce datul lastarilor prea devreme ca daca nu mai au frunze si au caldura se grabesc ca fata mare la maritat :) .
In rest, cum ziceti voi, i-am ingropat mai adanc, minim 5 cm mai adanc si adio!
Ma enerveaza ingrozitor si musuroitul si demusuroitul lor, ca sa nu mai spun ca fac radacini pe sub musuroi care apoi raman in aer :x , asta chiar ma scoate din minti. In mintea mea trandafirul trebuie sa tina la temperaturile negative ale iernii ... mai nasol e de regula primavara cand nu se hotaraste caldura daca vine sau pleaca si incep sa dea lastari care apoi ingheata :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pai da, ce-ti pasa tie, ca trandafirii tai au incalzire centrala la picioruse :suparat: Ni sa vezi numa de incep sa-ti infrunzeasca la iarna, intr-o perioada mai blanda :mrgreen:
 

miki70

Active Member
Eu am citit ca nu tb sa ne grabim cu musuroitul decat dupa primul inghet :)

China Girl, Hella, si alti 2 plantati acum 2 sapt a rasarit din musuroi :(

Claudia cand ziceai tu ca se dezmusuroiesc trandafirii noi? In iunie?
 

Roxana Peled

Active Member
Mdaaaa, de asta ma tem si eu ... sau la primavara. Daca mai e cum a fost primavara anului asta, cu inceput cald si sfarsit geros am dat-o'n palarie.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
miki70 a spus:
Eu am citit ca nu tb sa ne grabim cu musuroitul decat dupa primul inghet :)

China Girl, Hella, si alti 2 plantati acum 2 sapt a rasarit din musuroi :(

Claudia cand ziceai tu ca se dezmusuroiesc trandafirii noi? In iunie?
Si la mine la cei mutati au inceput sa le creasca mugurii...dar sunt bagati adanc in pamant asa ca in mod sigur nu pornesc si aia de jos. Miki, daca i-ai plantat suficient de adanc in mod sigur nu pornesc mugurii de jos, chiar daca aia din varf pornesc si ingheata ai de rezerva mai jos ;-)

Nu e nici o problema cu musuroitul acum, pamantul ala la baza nu le face nimic rau!

Trandafirii nou plantati se dezmusuroiesc cand lastarii au minim 7-8 cm. si e bine sa-i dezmusuroiesti treptat, in 2 etape, nu tot musuroiul deodata. Asta te ajuta si sa nu rupi cresterile crude de la baza musuroiului, cand cresc putin mai mari e mai usor sa lucrezi fara sa rupi ce nu trebuie
 

miki70

Active Member
Mie faza cu dezmusuroitul nu-mi reuseste, anul trecut aveau 10 cm crescuti deasupra musuroiului dar jos erau lastari mici cruzi care s-au ars :( . Pamantul e tare, argilos, se intareste pe lastarii aia si nu pot sa-i dezmusuroiesc decat cu furtunul ceea ce nu-i bine. Din cauza asta nu-mi place sa-i musuroiesc, urasc musuroaiele :x
 

Roxana Peled

Active Member
La mine anul trecut erau etiolati saracii lastari de sub musuroi si cand a ajuns sa fie suficient de stabila vremea cat sa-i demusuroiesc, la fel cum spui si tu Miki, mi s-au ars. Chiar si cei care crescusera mai maricei si erau albi la baza s-au cam prajit, plus radacini facute aiurea ... e chiar beah treaba asta cu musuroaiele :pumni:
 

elianna

Well-Known Member
N-am avut etiolati dar cei care erau prea in bataia soarelui i-am protejat facandu-le putina umbra :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
si eu detest dezmusuroitul, eu sunt si o persoana mai iute de mana si inevitabil mai nimeresc la cate unul peste un mugure si il rup si ma enervez teribil. Si pana acum am avut noroc ca musuroiam doar cu mranita, aia e pufoasa si se desface usor dar de anul asta musuroiesc cu pamantul din jur. Eu de-aia zic de dezmusuroitul in doua etape, intai desfaci pana la jumatate, lastari aia sunt deja crescuti binisor iar ce e mic dedesubt pe urma creste mai bine, fara sa se etioleze asa tare sub musuroi. Chestia e ca pamantul ala la baza nu le face nici un rau asa ca poti sa-l lasi mai mult timp, pana cand lastarii sunt mai crescuti si lucrezi mai usor

elianna, depinde cati trandafiri ai, eu daca ma apuc sa le fac umbra la toti o sa am toata curtea plina cu carpe fluturande :rofl:
 

cris75

Member
Eu anul trecut am facut musuroaie doar la cei tineri, plantati in primavara, restul au ramas fara, nu am avut nici o pierdere, dar a fost iarna mai blanda.... Anul asta sper sa nu se adevereasca "profetiile" rusilor, ca oricum nu mai am cum si cand sa-i musuroiesc. Sunt si tare multi.....si am mai pus si gazon pe langa ei :(
 

miki70

Active Member
bebe Iris a spus:
La ce am plantat acum doua saptamani, nu am doar muguri, am frunze deja :p
Si la mine, lastari cu frunze din musuroaie. :(
Souvenir du dr Jamain(2 ani) are 2 lastari dati de jos de 5-7 cm :( Astea zic ca e primavara . :(
 
Sus