Inmultirea orhideelor

Rose

Active Member
Am si eu cateva orhidee. Doua dintre ele au cate un puiut crescut aproape de radacini. Cam in cat timp credeti ca vor ajunge la maturitate astfel incat sa infloreasca?
 

marina

New Member
Salut la toti cei pasionati de minunatele orhidei. Am citit toate subiectele dintr-o suflare in speranta sa gasesc ceva asemanator ca la mine...va rog sa ma ajutati: cei cu mai multa experienta...am primit in dar si eu o orhidee acum aproape 1 an. Dupa ce i-au trecut florile am taiat tija de la al 5 nod si am asteptat sa dea altele dar spre mirarea mea am vazut un pui...pina acum a fost totul o.k. dar acum sint in incurcatura...puiul meu are o tija de vre-o 22 cm, 2 frunze marisoare (vre-o 15 cm) si plus la asta si butonase mici, adica se pregateste sa infloreasca...dar are numai o radacina si aceea mica... de vreo 5-6 cm...ce sa fac? sa o mai las sau sa o plantez in alt ghiveci? Am citit pe mai multe saituri ca trebuie sa fie de vre-o 8-10 cm...sa aiba 2-3 radacini...dar ce o sa fie cu butonasele mele ? O sa reziste?
Plus la aceasta si orhideea "mama" are o tija de vre-o 15 cm si radacini noi deasemenea...ma intrebam cum intelegi kind trebuie de schimbat scoarta (la mine are aproape 1 an dar kind i-a fost schimbat "pamintul" cine stie...)? Am citit ca dupa februarie dar daca va avea si tija aceasta butonasi sau chiar flori se mai poate atunci?
VA ROG FRUMOS SA MA AJUTATI...o sa va fiu foarte recunoscatoare...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Marina, bun venit - poti sa te prezinti aici ca sa-ti uram bun venit cum se cuvine
viewforum.php?f=25

Cat priveste orhideea ta, o poza ar fi de mare folos. Banuiesc ca are un keiki (un pui) dar n-am inteles daca a facut un pui direct pe vechea tija.
Oricum, daca puiul are o tija la randul lui nu umbla acum la el - asteapta sa infloreasca si de-abia peste o luna-doua umbli la pui si-l desparti de mama. Daca umbli acum la orhidee nu va mai inflori deci nu schimbi ghiveci, nu desparti plantele, le lasi in pace pana intra in repaus dupa inflorire.
 

Kati

Active Member
Re:

Rose a spus:
Am si eu cateva orhidee. Doua dintre ele au cate un puiut crescut aproape de radacini. Cam in cat timp credeti ca vor ajunge la maturitate astfel incat sa infloreasca?
Rose, ce fel de orhidee sunt? Unele din ele cresc mai repede, altele mai lent.
 

adite

Active Member
Este simpatic tare acest keiki cu tija! Acum n-ai ce sa faci decat sa astepti florile. Dupa ce acestea se usuca, daca plantuta are cateva radacini mai lungi, in jur de 10 cm, se taie tija plantei mama in asa fel, incat sa ramana o bucatica atasata de keiki. Apoi se planteaza in scoarta si nu se uda cel putin o saptamana, ca sa nu putrezeasca bucatica de tija. Capetele bucatii de tija se pudreaza cu scortisoara, inainte de plantare. Plantei mama ii poti schimba substratul dupa ce desprinzi keiki si dupa ce i se usuca propriile flori.
Sa ne arati florile.
Succes!
 

marina

New Member
multumesc de sfat adite... si noi admiram in fiacare zi puiutul acesta drag si ne mindrim cu el, indeosebi sotul care si mi-a cadonat oorhideea "cu kit drag" cum zice el...o sa am grija sa va arat si florile...si inca o data multumesc!
 

marina

New Member
claude, crezi că ar trebui să separ puiul de la planta mamă chiar dacă rădăcina lui creşte şi mai încet decît se mişcă melcul?
adică rădăcina lui e cam mică ... de vre-o 6 cm? şi se încăpaţinează să mai crească :( :astept:
iar mama lui a făcut deacum 2 flori şi mai are un butonaş care aşteaptă să înflorească
 

sarselia

Active Member
Moderator
Marina eu te-as sfatui sa mai lasi puiutul pana va avea radacini mai mari pentru ca atunci si sansa lui de a se prinde este mai mare.
Numai bine!
 

marina

New Member
multumesc mult de raspuns sarselia...deacum chiar nu mai am rabdare cu radacina puiului... nu vrea sa se desparta de mama lui(deaceea nu creste sau poate ceva nu-i ajunge :nu stiu: )
 

Aimee

Member
Va rog mult, daca ma puteti ajuta cu un sfat. Am despartit doi pui de phale formati langa planta mama. Pentru ca primul pui statea de vreo doi ani acolo si al doilea de un an am crezut ca amandoi au radacinile bine formate. Nu mi-am dat seama cum sunt radacinile pentru ca erau impletite foarte mult cu cele ale plantei mama care de altfel nu aratau bine deloc. Mentionez ca nu e orhideea mea, e de la serviciu, dar cum nimeni nu se ocupa, am zis sa o iau eu sa o despart, pentru ca dadea semne ca nu se mai simte bine inghesuita. Acum problema mea este ca puiul de un an nu are decat doua radacini de vreo 4 cm si nu stiu cum sa procedez. Sa il pun in substrat si sa ii acopar complet radacinile sau sa il tin asa pana mai cresc radacinile si sa le umezesc mereu? Multumesc!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Pune-l in substrat - multa scoarta sa fie - si uda cu mare moderatie. Cam mic l-ai despartit...phalele nu au nicio problema cu "inghesuiala" iar puii se despart cand sunt maricei, cam 1/2 ca dimensiuni fata de planta mama.
 

Aimee

Member
Multumesc mult! Asa voi face. Puii sunt mari amandoi, primul a avut si flori anul trecut. Nu stiu insa de ce al doilea nu a dezvoltat radacini mai multe si mai mari, are mai mult de un an.
 

Anysa

Member
Salutare tuturor, sunt noua pe aici :) , imi explica si mie cineva ce inseamna keiki??? sper ca nu sunt off-topic. :rose:
 
Sus