Genul Mammillaria

tzep

Well-Known Member
Moderator
Face parte din subfamilia Cereoideae si este de departe cel mai bogat in specii. Sunt originali din sudul Americii de Nord si Mexic. Au forma globulara sau cilindrica. Are corpul acoperit de mamile, care poarta in varf spini si uneori, formatii de spini de diferite forme si marimi. Unele se inmultesc prin muguri, in timp ce altele se inmultesc prin seminte. Infloresc dupa un an. Florile sunt mici de culori diferite, galben, siclam, alba, rosu, roz etc. situate in forma de coronita pe axilele formate anul anterior.
Respectand un minim de cerinte sunt usor de ingrijit.
Cred ca va este util:
http://www.mammillarias.net/
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
marean a spus:
Fiind vorba tot de o mamillaria (cel putin,asa cred :mrgreen: ) ,am si eu o intrebare pt care nu mai deschid un alt topic.
am cumparat acum o luna 2 cactusi,amandoi arata a mammillarii :unul "blanos,cu fire lungi,albe,iar celalalt cu spini galbeni dispusi pe baza mamilei in forma sferica,din centrul carora ies alti 2 mai lungi si maro . Foto nu am ,din pacate,insa oricum nu vreau o identificare :mrgreen: .
Cand l-am cumparat, cel de-al doilea avea cativa boboci,insa nu ma gandeam sa reziste.Totusi,cand i-am dus acasa,nu le-am schimbat imediat turba aia infecta in care sunt plantati,ci am decis sa-i mai las sa se obisnuiasca putin,asa ca i-am udat bine,i-am pus la caldurica (ca de,in camin e caldura, cam tot timpul e de tricou ) ,la geam vestic si in cateva zile,am observat ca boboceii s-au facut tot mai grasuni si au mai ivit capsorul altii.
A mai trecut ceva timp ,si bobocii s-au deschis!
Sunt niste flori tare frumoase,roz-siclam,cu mici dungi albicioase in exterior si multe stamine galbene,care se deschid dimineata si se inchid pe la 3-4 dupa-amiaza.
Pana acum cred ca s-au deschis cam 5-6 flori si bobocii ramasi sunt cam in numar de zece,insa nu stiu daca sa continui sa-i las in ael pamant sau as putea sa-l schimb acuma,fara sa pateasca ceva bobocii.
Saptamana trecuta le-am pus si putin ingrasamant in apa ,ca sa prinda ceva puteri.
Radacinile arata foarte bine,desi au ocupat demult spatiul oferit de givecelul acela minuscul in care se afla .
Multumesc mult pt raspunsuri!
rodica05 a spus:
Schimba-i!

Rodica
rodica05 a spus:
Bobocii n-au nici-o treaba! Nu-ti face griji din pricina lor, se vor deschide ca si cum ar avea substrat chiar si fara. In schimb te sfatuiesc sa ai mare grija la radacini cand vei schimba turba.
Dupa ce ai curatat-o bine (fara radacini, fireste!), pune cactusul pe un ziar intr-un loc umbros si uscat, 3-4 zile. Nu-ti face griji rezista fara pamant chiar si cateva luni.
Dupa ce s-au cicatrizat radacinile il poti "muta in casa noua!"

Primul cactus, cel "blanos" cred ca-i o Mammillaria bocasana, celalalt nu prea-mi dau seama dupa descriere ce poate fi, dar il poti cauta pe:
http://www.mammillarias.net/, cel mai bun motor de cautare pentru Mammillarii.

Succes!

Rodica
marean a spus:
Merci mult!
Blanosul s-ar parea ca e Mammillaria hahniana mai degraba,avand "firele nu tocmai compacte si destul de lungi (cam la 2 cm),din cate am vazut :mrgreen:
Cel de-al doilea seamana cu Mammillaria elongata subcrosea ,numai ca are si 2 spini maro mai lungi care ies din centru ,deci mai ramane sa mai caut!
Merci mult!
O zi buna!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
magda a spus:
Fericire maxima sau problema - Mammilaria leuchantha este la a III a inflorire. Arata perfect, creste normal, nu si-a schimbat forma. O sa pun poze maine. Mammilaria bocasana (vezi poze in album) dupa 2 sapt. fara flori are acum boboci. Ce ziceti ?
magda a spus:
marean a spus:
Am mai multi puiuti pusi in stand-by,insa am incredere in ei,unul pus in iarna anului trecut(ca masura de salvare a speciei,mamica lui a capitulat si el a fost singurul supravietuitor),mai mic de un cm la plantare,are acum o postura maricica si o circumferinta maricica
Roxana a spus:
sunt foarte frumosi, magda! sa-ti traiasca!
succes, marean! sper sa se prinda puiutul tau de mamillaria. :D
 

andre

Member
Ieri, cand am aranjat cactusii, am vazut ca o Mammillarie avea flori.
http://shaman.sunphoto.ro/Mammillaria/Y ... ERBSIGYAYV
Eu o am cu o denumire care nu stiu daca este cea corecta. Alaturi de aceasta planta se afla alta, care, dupa parerea mea, seamana foarte bine daca nu sunt cumva identice. Cea de-a doua are alta denumire.
http://shaman.sunphoto.ro/Mammillaria/Q ... CYZTTQRWWL
Poate ma ajuta cineva in identificarea lor.
Imi cer scuze ca mi-au iesit pozele oarecum neclare, nu mai e soare si poate ca nici suficienta lumina, dar o sa ma chinui sa-mi iasa de acum si pozele... de iarna! :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
enya a spus:
multzumesc mult de tot...le-am trecut denumirea in album...si mai am doi tzeposi pe care i-am primit ieri la care de asemenea nu le stiu denumirea...va rog sa ma ajutatzi...cel roz imi place foarte mult...
gino a spus:
Mammillaria bombycina
Mammillaria carmenae

Sper sa nu gresesc...
Pentru delectare, dar mai ales pentru identificari, se poate cauta aici :
http://www.mammillarias.net/
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
rodica05 a spus:
MAMMILLARIA LUETHYI
2007 - vara:

2007 - iarna:

2008 - primavara:

Rodica
simonac a spus:
rodica, atunci cand ii vad cum fac flori la tine, paraca-parca incep sa-mi placa si mie teposii :D
Hariclea a spus:
Da... si pe mine tot Rodica m-a corupt la suculente si tepoase... cand o vezi cu cata dragoste povesteste despre fiecare si ce minunatii are pe-acolo... parca te apuca si pe tine dragul 8)
rodica05 a spus:
Va multumesc pentru aprecieri :oops:

Simona D. a spus:
Dar eu mi-am facut curaj cand a precizat ca 05 din nick-ul ei se refera la numarul de cactusi cu care a inceput , deci sunt deja pe drumul bun :rofl:
:) Si cand te gandesti ca asta se intampla doar acum 5 ani...

Curaj, fetelor, C$S (cactusii si suculentele) sunt cele mai nepretentioase, prietenoase si usor de intretinut plante.
Nu vorbesc de aspectul neobisnuit si nemaiintalnit.
Sora mea le numeste "plante martiene" :rofl:
Hariclea a spus:
... cand o vezi cu cata dragoste povesteste despre fiecare si ce minunatii are pe-acolo... parca te apuca si pe tine dragul 8)
Sunt plante care nu infloresc oricum, oricand si oricui. Se intampla sa ai ani grei de experienta si sa nu vezi flori de la anumiti cactusi uneori. Asa ca... ma intelegeti cand vad ca eforturile mele sunt rasplatite. Mai ales ca de multe ori NU depun nici un efort.

Rodica
 

kriss

Member
am si eu de putin timp 3 pui micuti de cactus mamillaria. am identificat bine ca sunt Mammillaria gracillis?

Are si un boboc.
 

dr Cactus

Member
Una din multele specii de Mammillaria dragi mie este Mammillaria plumosa.
Originara din Mexic, unde creste pe stanci calcaroase, e o planta globular-turtita care de obicei formeaza colonii acoperite de spinii pufosi, albi, de o tesatura extraordinara, dand la atingere impresia unei pernite calde. Infloreste iarna, are flori mici, crem sau roz, urmate (daca este polenizata incrucisat) de fructe roz-rosii alungite care contin seminte negre.

 

gino

Member
Apropo' de Mammillaria gracilis.
Denumirea completa este Mammillaria vetula ssp. gracilis.
Exista un cultivar foarte frumos care se numeste Mammillaria vetula ssp. gracilis cv. "Arizona Snowcap"
Il am si eu si arata asa :
http://www.mammillarias.net/gallery/VWX ... a_Snow_Cap
Dar am gasit pe net o fotografie cu mai multe astfel de plante...de mai multe culori !
Eu unul nu cred ca exista asa ceva, ci doar ca olandezi in goana lor dupa profituri, coloreaza plantele pentru a le face mai ...ciudate si mai atragatoare.
Priviti si spuneti-va parerea...
Rulati pagina spre jumatatea ei...
http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=109687
 

Nick.A

Member
Buna dimineata!
E clar ca sunt colorati.Dealtfel,mai jos de acea imagine,cineva spune pe acel forum ca se adauga un colorant in pamant,pentru ca spinii sa se coloreze astfel, iar dupa cresterea plantei, spinii revin la culoarea originala.
Mai grav de atat,eu am vazut la Kaufland, cactusi si Echeverii vopsite efectiv,de am ramas cu gura cascata.Ma mir ca nu le este rusine sa faca asa ceva,mai ales ca vopseaua era crapata si se vedeau si parti din culoarea plantei.Toate plantele aratau precum peretii unei cladiri vechi,cu vopseaua scorojita.Dar preturile sunt si mai colorate :rofl: :rofl: :rofl: c-asa e la noi:marfa proasta la pret de lux.
Sa aveti o saptamana...de lux!
 

enya

Member
da,asa este...sint vopsitzi cumva...astfel de cactusi am eu...unul rosu si unul galben,adusi din spania...se vede ca e un colorant pt ca planta a mai crescut si spinii noi sint albi...
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Mititica si harnicutza! :clap: :marfa: Dar arata-i calendarul si explica-i ca acum ar trebui sa faca nani, ca sa creasca mare si infloricioasa! :wink: :D :idea:
 

dr Cactus

Member
Bravo, kriss, pentru cactusul inflorit! M gracilis infloreste in general in perioada toamna-primavara, asa ca bucura-te de flori!
 

kriss

Member
si eu m-am mirat ca infloreste acum, mai ales ca o am de foarte putin timp si nu a avut conditii prea bune pana acum 1 saptamana.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
adarianul a spus:
Bravo, kriss, pentru cactusul inflorit! M gracilis infloreste in general in perioada toamna-primavara, asa ca bucura-te de flori!
De aici inteleg ca ea nu intra in repaus? Sau o duci la locul de iernat si ea infloreste?
 

gino

Member
Exista o explicatie ( cred eu )pentru faptul ca infloreste asa de tarziu.
Sunt aproape convins de faptul ca planta respectiva a fost la origine un brat al unei plante mult mai mari. O planta matura si deci florifera.
Butasul desprins si pus la inradacinat si-a continuat ciclul normal, dar ceva mai lent in ceea ce priveste inflorirea, asa ca dupa inradacinare a continuat sa faca ceea ce ar fi facut daca ramanea pe planta mama.
Acesta cred ca este motivul pentru care a inflorit atat de tarziu.
Situatii similare se intampla in cazul cladodiilor de Opuntii.
Daca primavara devreme, cladodii terminale sunt desprinse si puse la inradacinat, dupa formarea radacinilor si intrarea in vegetatie, apar si bobocii floali.
Sunt convins ca ati vazut si prin florarii cladodii singulare cu flori sau fructe. Si olandezii stiu metoda si o speculeaza, evident !
 
Sus