Echinopsis silvestrii gresit denumit Chamaecereus silvestrii

cornelia

Fondator
Membru staff
1. Cornelia:
Am observat zilele trecute un soi de crusta bej-maronie pe cativa lastari de Chamaecereus. Si nu-mi dau seama care este problema. Par sa fie depuneri de la apa de la robinet ... Sau e altceva? Treaba e ca lastarii invadati de aceasta crusta inceteaza sa mai creasca si se usuca sec asa...
Ce sa fie? Ce ma sfatuiti sa fac?

2. Vizitator:
Nu sunt specialist dar s-ar putea sa ai ceva paraziti! in acest sens iti recomand sa intri pe forumul cactusarilor din romania (http://www.cactusi.com) si sa ceri acolo mai multe detalii, eventual sa pui si nishte foto cu planta afectata. Spuneai ca folosesti apa de la robinet. cred ca stii ca se indica apa de ploaie sau apa distilata (daca ai unde sa o prepari si cu ce). altfel prepara o apa de la robinet astfel: la 10 litrii de apa de la robinet pe care ai lasat-o la decantat o saptamana, adauga un varf de cutit sare de lamaie, putin permanganat de potasiu si un cristal suflat de cupru (piatra vanata). Acese lucruri mi le-a recomandat domnul George Maiuru, inginer chimist cu o experienta in cresterea cactusilor de peste 20 ani. de asemenea domnul George Maiuru pregateste si soluri pentru plante pe specii si colectii. daca te intereseaza acest lucru iti pot da nr lui de tel sau adresa. Sperand ca informatiile ti-au fost utile, te salut!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
M-am lamurit care era problema: un atac masiv al paianjenilor rosii. Nestiind ce trebuie administrat si cat de repede ... mi-au distrus planta. Acum am alta. Sper sa aiba o soarta mai buna.
 

masha

Member
nici pe mine nu m-au ocolit rosieticii astia... :twisted: insa au evitat teposii... :roll: nu au iertat tot ce a insemnat impatiens (si stiu cine se va supara pe mine acusi... :oops: )...dar chamacereus a ramas neatins...inca... :wink:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cum ziceam: am de anul trecut o noua plantuta care a trecut cu bine iarna, intr-un repaus relativ ca in balcon a fost cam cald. A crescut frumos si acum se afla la serviciu pe pervazul insorit. E transplantata din martie si acum am observat mugurasi noi, dar nu-mi dau seama ce urmeaza: sunt lastari sau muguri de flori? Care este diferenta intre ei?
 

rodica05

Member
Posibil sa fie boboci - in scurt timp e perioada lor de inflorire. Diferenta o poti face si sinfura, dar inteleg ca acum sunt prea mici sa-ti dai seama.
Bobocii sunt acoperiti cu un soi de "par" ca si cum ar fi boboci blanosi, pe parcurs, cand se vor dezvolta se va vedea clar care-i boboc si care-i ramificatie noua - ramificatiile sunt verzi si au tepi, pe cand mugurii sunt maronii si au doar acel puf.
In plus, daca pufusoarele care au aparut se afla pe "bratele" plantei, mai mult ca sigur sunt boboci, noile ramificatii se formeaza de la baza plantei.


Nu primim poze? :|
Rodica
 

rodica05

Member
Cu siguranta nu sunt boboci, se vede verde - e ramificatie. Bobocii sunt maro, n-au nici un pic de verde.
Poate anul viitor sa infloreasca.
Pare a avea un substrat bun. Ce-i lipseste insa, cred ca-i tot soarele...
In rest arata bine!

Rodica
 

rodica05

Member
Hm, nu cred. Bobocii apar inaintea mugurilor noi. Probabil ii tii tot pe pervaz, in spatele unui geam de termopan. Scoate-i afara, daca poti. Le place aerul la fel de mult cat le place si soarele.
Si pentru ca veni vorba de soare... Chamaceaereus-ul este una dintre speciile care nu vor soare dupa-amiaza, il prefera pe cel de dimineata.

Rodica
 

adrianam

Well-Known Member
Am avut si eu unul primit cadou, inflorit.
Au fost singurele flori care le-am vazut de la el.
Dupa aceea, desi il tineam iarna in camara, in dreptul ferestrei deschise- nu a mai inflorit cativa ani, pana l-a prins gerul odata si nu l-am putut salva. Cretea ca nebunul, soare avea din plin, dar flori ioc
Mi-as mai lua ca sunt tare frumosi asa infloriti dar care este secretul?
 

Blitz

Active Member
Frumoase florile!

La mine, serpisorii de silvestrii au facut un fel de "galme", or fi boboci sau ramificatii- nu stiu, poate va dati voi seama:

 

Roxana

Active Member
da, sunt puisori. si eu credeam la inceput ca infloreste, dar cu timpul m-am linistit. :)
 

cory_helen

Active Member
deci, am comis-o... am la birou un cactus de genul asta... si erau multi lastari putrezi de la un punct incolo...

i-am dat tarcoale cateva saptamani... iar ieri m-am hotarat: am luat de acasa nisip, perlit si pamant de flori, o foarfeca si manusi de piele mai vechi si azi m-am infiintat la separat puiutii... :oops:

deci... am taiat pana la verde si i-am pus in amestecul respectiv - radacinile fie erau inexistente, fie putrezite...

asa ca... au rezultat niste paharele mici cu pui... i-am pus in geam... si o sa-i las sa se prinda...

o sa le fac si poze... sa vedem before/after ... deocamdata sper ca vor face radacini...

mai departe... e treaba lor... e prima data cand transplantez cactusi... sper sa fie de bine... 8)
 

magda

Active Member
Moderator
Speram sa se prinda. Cam nefericit momentul, dar era o situatie de urgenta. Trebuia sa lasi sa se cicatrizeze taieturile 3-4 zile. Sper ca dupa plantare nu ai udat pamantul. Cresc sansele sa putrezeasca mai ales in perioada asta rece.
 

cory_helen

Active Member
stau in birou si e cald, nu sunt in balcon sau in afara geamului... eu cred ca o a fie bine...

in curand se va da caldura... atunci o sa-i mut sa nu stea langa calorifer...
am pus un pic de apa... nu multa... :evil:

o sa le fac poze si ii las pana vad semne de cresteri noi... sa incerc sa-i ud peste o luna? si sa incerc sa-i pun intre geamuri? deocamdata o luna vor sta pe loc...

e un cactus rezistent? eu as zce ca da, ca saracul a fost chinuit... nici nu a mai inflorit de nu stiu cand... era parasit in spatele perdelei... :|
 

cory_helen

Active Member
as vrea sa le pun si niste ingrasamant pentru acidofile... pot sa fac asta acum sau sa mai stau 1-2 saptamani?
 

magda

Active Member
Moderator
Nu au nevoie de ingrasamant !!!!

Este un cactus destul de rezistent.Cand o sa se dea drumul la caldura cred ca ar fi mai bine pt. ei sa-i pui intr-un loc mai racoros . Poti sa-i uzi o data pe luna.
 
Sus