Discutii diverse cu si despre orhidee

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

marean

Active Member
IULIA a spus:
mai, ce fericiti sinteti cu baumaxul asta....
offf, de ce nu se face pe la noi pe aici, mai jos de brasov, vreunul?
ca m-as duceee, toata ziua. :rofl:
IULIA a spus:
Angela, are marfa la horbach, ca sa vin vineri o tura prin buc?
si la romstal sere ai mai fost de curind?
angela draganoiu a spus:
Iulia nu stiu daca au marfa noua. eu am spus doar ca la Hornbach sint mai ieftine de 35 roni, iar la Romstal Garden nu am mai fost de cca un an.
 

marean

Active Member
angela draganoiu a spus:
mai Marean uite asa mai invata omul de la tine cite ceva, multumesc m-am mai luminat. poate mai zici citeva ceva sa stiu si eu cum si in ce fel cu alte orhi ............ caci ma bate un gind ............... ai , ai , ai. de o sa-l doara buzunarul pe sotul meu drag si citcotas :evil:
marean a spus:
Ma bucur,Angela,ca ti-am deschis apetitul catre noi orizonturi orhidicioase :mrgreen: !
Intreaba-ma ce doresti sa sti,si-i voi raspunde cat ma pricep!
Spor la achizitii (saracul portofle!)
angela draganoiu a spus:
multumesc Marean esti foarte dragut cu mine. orizonturi aveam eu da' nu indrazneam sa am si alte orhi. sa spun drept imi plac in special phale, nu pot sa pun ca ma lasa indiferenta celelalte, ca nu poti ramine indiferent in fata frumusetii, dar ma sperie gindul ca nu pot sa le ofer conditii buna le mine. iar portofelul sotului meu ........ el nu se plinge de bani ci de spatiu pe care incet incet il umplu cu "pastaioase si buruienoase" cum le zice el (a luat gluma de la sotul altei forumiste).
marean a spus:
Imi face mare placere,nu ai pt ce-mi multumii!
Daca portoflul nu-l deranjeaza,atunci ai unda verde,fugi la smotocit catea ghivece...spatiul se gaseste el :wink: :wink: !
Daca-mi dai detalii despre conditiile din apartamentul tau (lumina,caldura-vara si iarna-),poate pot sa-ti si recomand cate ceva! :wink:
angela draganoiu a spus:
multumesc pt tot.
pai apartamentul meu este orientat pe 2 parti. sufrageria si balconul sint pe apus si este soare cam de pe la ora 12-13 pina apune, e o caldura acolo de nu poti sa stai si iarna si vara. in balcon, unde iarna am cam 18 grade pt ca las usa deschisa din cauza de fumator inrait iar vara sint cam 35-40 de grade. pt vara am pus o perdea pe care o trag dimineata cind plec si o inlatur cam pe la ora 20 cind mai trece arsita. celelalte camere sint pe rasarit si am soare numai 2-3 ore max. si e mai racoare decit in restul casei. acolo duc azaleele vara, acum am dus si orhideele si vad ca le place.
 

marean

Active Member
Am inteles cum sta treaba...in partea cu arsita,nu cred sa gasesti vreo orhidee care sa suporte asemenea caldura...insa,unde ai pus si pana acuma orhi si azaleele pare sa fie locul ideal!
Ti-as recomandaq un dendro pahalenopsis/biggibum,pt ca are flori frumoase si nu necesita perioada de repaos ca cel de tip nobile (adica temperaturi scazute iarna,daca tu crezi ca poti obtine cam 12-14 grade cu lumina buna,atunci ar fi potrivit pt majoritatea orhideelor),ar mai merge (daca ai si un colt cu lumina mai intensa putin,dar racoros,un minunat cymbidium,pt florile lui parfumate si forma lor frumoasa.Tot daca ai un loc mai racoros,dar cu lumina buna,ai putea incerca si cu niste cattleya,regina orhideelor,are niste flori mari,franjurate pe labela,de o eleganta magnifica!
Desigur,ar mai fi si zygopetalum,care are nevoie de lumina buna,ca si cymbi,si ale carui flori au un parfum de vanilie inegalabil,ori miltonia sis miltoniopsis,ale caror flori delicate si frumos colorate iti vor oferii un spectacol minunat!
Mai sunt si hibrizii de odontoglossum si oncidium,care au forme stelate,flori mari,parfumate sau nu,in nuante care mai de care mai spectaculoase!
Paph cer lumina putin mai filtrata,dar mai intensa fata de phalae,iar micutii lor "papucei" te vor rasplatii pe masura!
Sunt multe de spus,cand te vei fi hotarat ce doresti,iti voi putea da mai multe detalii :wink: !
 

angela draganoiu

Active Member
multumesc Marean. am un cymbi micut in balcon dar nu vede soarele pt ca l-am ascuns dupa un ghiveci, are lumina buna dar nu-l arde soarle. cu perioada de repaos nu stiu ce am sa fac ca n-am cum sa-i ofer asa ceva.
vezi tu multa lume mi-a recomandat cactusi caci la conditiile mele ar fi ca in paradis, dar ce te fai iarna cind le trebuie rece si eu am 18 grade ?
pe phale le-am mutat pe rasarit pt ca in sufragerie e groaznic de cald vara si tinem pornit aerul condi mai tot timpul cit stam acasa. dar care insa nu le face bine- ieri am mutat ultima achizitie in materie de phale, linga celelalte pt ca i s-au uscat 2 boboci si asta numai de la aerul condi, dar fara nu se poate trai. in schimb violetelor le merge bine pt ca nu stau sub jetul aerului au lumina buna.
da paph imi place si mie .......... am sa mai analizez sa vad cum si unde s-o pun si ........... mai vorbim.
pina una alta multumesc pt toate sfaturile tale. week-end placut.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu am mai adunat intre timp citeva orhidee.Nu phale ci de tot soiul :) dar sa stiti ca ma bate gindul sa le duc in casa fiindca a inceput caldura prea mare pe afara.La mine in casa e racoare,placut si cred..........cred.....ca ar fi mai bine pentru ele.Lumina ar avea din belsug deci nu se pune problema.Fara soare direct evident.
Ce ma sfatuiti sa fac???
Acum stau la umbra,nu au pic de soare in timpul zilei dar parca e cam uscat aerul.La un cimbidium , o phale si un dendrobium deja s-au uscat niste frunze.
Deci???? :?
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Eu le las afara.Sunt la umbra ,sub vie,le pulverizez zilnic si vad ca nu au nimic.
 

marean

Active Member
Angela,cymbi are nevoie de multa lumina si racoare,el vine din zone racoroase,dar insorite.Substratul,in aceste conditii se va mentine ud mereu,fertilizare la fiecare udare,dar cu o doza putin mai redusa de ingrasamant.Iarna se tine la cat mai multa lumina,cu udari mai rare,fara ingrasare!
Din pacate.aerul cond e o nevoie pe caldurile mari,insa e dezastruos pt plante...
Asa e ,cum ti s-a si recomandat,balconul tau incins ar filocfatia ideala pt copiii soarelui,insa temperaturile iarna trebuie sa fie mai joase pt ei...
Iti urez mult noroc si un sf de saptamana frumos si tie!

Cum spune si Iudit,Gabiuta,si eu tot afara le-as lasa (doar pe phalae l-as tine in casa),pt ca aerul curat le va face bine!
Mult succes cu frumoasele tale!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Offffff...........exact asta nu vroiam sa aud :( chestia cu pulverizarea zilnica.Ok.Ok.........Fac cum ziceti voi :)
 

marean

Active Member
Eu le-as aseza pe tavite cu pietris umed,pt mai buna umiditate...pulverizarile zilnice pot fi benefice,dar nu sunt recomandate pt ca pot favoriza boli fungice .Eu le-as pulveriza la 3 zile...
Multa bafta!
 

IULIA

Active Member
si eu tot afara...da pe balcon.
si e soare pina la 11.
deci la mare, la soare si orhideele ....cu ....
stai fara phale. ba nu, ca pe cele mini le am tot pe balcon. si le merge.
cu dusul pe ele. in fiecare zi. poate si de 2 ori. :)
 

marean

Active Member
Iulia,dupa adanci reflexii,m-am decis :vreau sa ma mut in balconul tau :mrgreen: !Daca nu ma primesti,o sa :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: jos,in fata blocului si nu o sa mai poti dormii noaptea de jaletele mele :) !
Ce ai tu in balcon.. :oops: minuante,nici nu stiu la care sa-mi arunc ochiii mai intai,ai si cactusi,si orhidee,si tot ce se poate intre ele,aproape toate preferatele mele ,felicitari!
 

IULIA

Active Member
mersi, da ce facem cu sotu ? :oops: :!:
ca el are sectoru pe balcon. :evil: da ce credeai ? :) :)
cind ai drum, opreste-te.
 

marean

Active Member
Eee,imi fac parul cu gel pana obtin niste tepi,si ma strecor intre ghivecele cu dragalasii de cactusi,si pretind ca-s o specie mai aparte swi...mai mare :mrgreen: :rofl: :rofl: !
Pana am eu drum acolo,se face Florin mare :) -sau....mai sti ? !
 

IULIA

Active Member
ei, mai stii ?!
ca noi in Moreni am fost si nu 1 data(sotia varului sotului meu e din Moreni, parintii sint profi acolo).
asa ca s-ar putea sa venim noi. si atunci sa te vedem. teposule ! :rofl: :rofl:
 

IULIA

Active Member
sigur, sigur.
au 2 fete, una stabilita in germania si alta la galati. cea din galati ne e ruda , se numeste anca. are 39 de ani. cealalta e mai mica, cam 35. casatorita cu un german.
el este director, sau ma rog, cel putin era, dar are o stare de sanatate f precara. ea parca invatatoare. la scoala generala ambii. f simpatici ambii.
imi pare rau dar nu mai stiu numele de familie.
 
D

dyayzh

Guest
La un dendrobium de-al meu, pe scoarta au inceput sa creasca ciuperci :D E oare timpul sa schimb pamanatul? Oricum, lor le place, cresc si dau puiuti.
 

Tina

Active Member
Eu am gasit intr-un ghiveci o ditamai ciuperca :eek: :eek: .. nu am vazut-o de mica si a crescut in voie.. dar nu am schimbat scoarta.. :oops:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus