Asaaa ... Ultima oara vorbeam despre zahar. Nu e bine sa pui, pentru ca se 'porceste' palinca, adica isi pierde din gust si calitate. Meseriasii in ale palincii sustin ca ei simt zaharul dupa gust. Cine pune zahar, pune ca sa faca mai multa licoare. Si mai proasta.
Totusi, multi mi-au spus ca merele nu fermenteaza tocmai bine fara un pic de zahar. Daca merele sunt bine coapte si au beneficiat din plin de soare in livada, atunci ar trebui sa fermenteze bine si fara. Celelalte mai trebuie 'ajutate'. Dupa ce se taie in bucati mai mici, merele merg date si prin zdrobitorul de struguri. Altii le lasa 10 zile la maturat dupa care le zdrobesc cu mâinile si se pun la dospit fara zahar. Dupa 21 de zile de fermentare se adauga un sirop de zahar cu apa în raport de 1:2 si se amesteca bine în primele zile apoi se mai lasa 8-10 zile sau pana cand musculitele nu mai roiesc în jurul butoiului.
Cand am intrebat cam cat zahar, majoritatea mi-au raspuns ardeleneste 'apăi, cam cât trebă'. Nu cred ca o spun cu rautate, decat ca nu-si inchipuie un barbat care sa nu stie cum e cu palinca.