Zero barat!

sicora fabian

Active Member
AP

Eu as spune ca mai multe sanse are cu tisa si ienuparul. Vladpaul, ai reusit sa butasesti zada? Iar in ce priveste pinii, desi pare un jneapan, la fel, sanse putine. Daca vrei sa pornesti de la butasi, mai cauta ienuperi, Cornelia, tisa inradacineaza dupa un an!
 

vladpaul

New Member
Fabian eu nu am pus la butasit decat ficusi, nu ma chinui sa butasesc conifere, iti ia pra mult timp si este riscul ca sa pierzi planta si la un an dupa ce a inradacinat pt ca sunt foarte firave in primi ani. In schimb anul asta am facut 4 marcatari la pin, in noiembrie o sa desfac legatura sa vad daca au dat radacinile.
In privinta acelui ienupar mai am inca unul de colectat,la fel de mare, luna viitoare trebuie sa il colectez pentru ca este in curte la un prieten care vrea sa il scoata pt ca urmeaza sa construiasca ceva acolo. Dar tin inca o data sa precizez ca acesta nu va fi atins de cutit urmatorii 2-3 ani, aceasta perioada este ft necesara pentru coniferele recoltate din natura.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Putin curaj, nu-i chiar asa negru . . . rasinosul! Pinul emite foarte greu radacini adventive, nu cred in marcotajul aerian, si jnepenii emit greu radacini, chiar daca au crestere repenta si-s in contact permanent cu solul - tot un marcotaj.
In ce priveste transplantarea coniferelor, asa-i, doar dupa doi ani poti fi sigur ca s-au prins, iar in primul an nu se recomanda interventii in coroana(sunt si aici exceptii).
 

sicora fabian

Active Member
AP

Nu reusesc sa intru, voi incerca din nou mai tarziu.
Acum am inteles, te refereai exclusiv la bonsai. Trebuia sa-mi dau seama, topicul este despre bonsai. Scuze!
 

sicora fabian

Active Member
AP

Cornelia, ai citit motto-ul lui vladpaul? Eu nu m-am gandit nici o clipa la asa ceva cand m-am apucat sa ma chinui cu bonsaii. Cred ca mai degraba este o arta a chinului vietii - ca eu le chinui permanent, mai ales cand ajung sa le tai din radacini, mi-e si mila de ele(de plante). Poate de aceea nici nu inteleg ce a vrut sa spuna vladpaul.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Merci de raspunsuri. Eu sunt in faza de plantare. Azi am udat ce era de udat prin balcon si pe pervaz, acum ma pregatesc de transplantat. Maine fac curat si plantez ce e nou. Incerc si eu sa gestionez lucrurile cat mai bine. Ce-o urma mai vedem.
 

vladpaul

New Member
Fabian cu acel motto am vrut sa spun ceva simplu. Prin aceasta arta dai viata unui simplu ciot daca stii cum sa procedezi, transformi simpli boscheti de pe marginea soselei in adevarati copacei
 

sicora fabian

Active Member
AP

O fi ceva simplu, dar l-ai imbracat tare pompos. Adevarul este ca si arta bonsai este simpla, dar tare complicata!
 

bandi87

Member
eu totusi cred ca e timpul sa ne uitam dintr-o altfel de perspectiva cand vine vorba despre plante si bonsai in general. o sa incerc sa reproduc ceva ce o zis un artist bonsai la o conferinta. O domnisoara la intrebat, cum poate el sa taie crengile copacilor si sa ii deformeze creand durere plantei. Raspuns: "domnisoara...eu fiind o persoana care ma ocup de horticultura de zeci de ani stiu care e diferenta dintre plante si oameni. Acel bonsai nu este un om...nu e o fiinta care simte durere. Aceste plante sau format prin selectie pe o durata de milioane de ani ca sa supravietuiasca in natura. Adica...fulger, vant puternic...grindina...chiar si cutremur. nu e nevoie sa descriu ce efecte au ecestea asupra copacilor, nu? Ce face un copac dupa ce isi pierde 90% din ramuri si frunze? se acomodeaza si supravietuieste. Noi pur si simplu simulam o natura care ii forteaza pe copaci sa se acomodeze..o natura pe gustul nostru"

(scuze ca nu postez numele artistului dar habarnam cine era...cu ani in urma am citit articolul :oops: )
 

sicora fabian

Active Member
AP

Bandi, stii ce am inteles eu (nu ca as fi prea intelegetor) din expunerea ta? Daca un om a cazut de la etaj si si-a rupt numai un picior si si-a revenit, pot sa sar si eu de la etaj, ca daca-mi rup numai un picior, imi voi reveni!
Sa stii ca nu-s prea departe de adevar, caci de multe ori bonsaiul isi rupe gatul, nu doar piciorul, cand lucrezi cu el. Dar o stii si tu prea bine.
 

bandi87

Member
pai ori nu m-am exprimat eu bine...ori nu vrei sa intelegi (fara suparare, nu maleg de tine). Cea ce zice tipul este exact raspunsul la exemplul pe care l-ai facut acum. Plantele asa traiesc...asa au evoluat. Copacii nu sunt capabili sa-si schimbe locul daca nu le convine vantul tare de exemplu. Ele trebeuie sa stea acolo si sa reziste. NOI oamenii nu asa am evoluat...altfel suntem construiti biologic. Noi altfel 'raspundem' naturii, altfel incercam sa ne acomodam.

Plantele sunt vietati, dar nu sunt animale sau oameni. Cand omul intelege acest lucru...si intelege ce efect au diferitele tehnici asupra plantelor atunci o sa reuseasca sa treaca de aceste idei preconcepute care nu sunt corecte.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Merci Lucian.

Momentan sunt cam descurajata: n-am timp de nimic. Si ma gandesc ca acum "clima" din balcon mai e cum e, dar la vara o sa usuce tot.

Si inca o chestie: ziceati ca e greu sa inradacinezi lastari de conifere si ca e mai bine cu seminte. Ok, am facut-o si pe asta: am luat seminte la set (pachetel cu seminte + pamant + caserola) dar nu scrie nicaieri data expirarii. Poate e o chestie relativa, dar asa n-am nici o garantie ca o sa obtin macar 1 plantuta dintr-un pachet cu seminte. :nu stiu:
 
nu e o idee rea cu semintele, dar iti trebuie rabdare, avand in vedere ritmul lent de crestere al coniferelor, pana vei ajunge sa vorbesti de un prebonsai, vor trece cativa ani. Inainte sa le pui in pamant, eu le-as tine 2-3 saptamani in congelator ca sa se stratifice si apoi vreo 24 ore in apa si abia apoi le-as planta... De obicei semintele care se ridica deasupra apei, nu prea au sanse sa scoata vreo planta....
 
Sus